Ukens vintips: Rødvin til viltkjøttet

8. november 2019Vin
VILT OG GODT: I ukens vintips forteller Edvard Skramstad hvilke viner som passer med høstens vilt. Foto: Krister Sørbø/VG/Produsentene
VILT OG GODT: I ukens vintips forteller Edvard Skramstad hvilke viner som passer med høstens vilt. Foto: Krister Sørbø/VG/Produsentene

Til sesongens vilt er det rødvin som gjelder.

Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.

Generelt kan vi si at viltkjøtt er smaksrikt og magert. Derfor passer det spesielt godt med kraftige og fruktige rødviner. Stekes kjøttet for mye, kan det lett bli noe tørt. Vinens frukt er derfor helt essensiell for å komplimentere viltsmaken i kjøttet. Unngå tannindominerte rødviner ettersom de har en tendens til å overkjøre det magre kjøttet.

Det finnes en rekke rødvinsdruer som egner seg godt til viltkjøtt. Det klassiske vinvalget er rødvin fremstilt av Shiraz-druen, eller Syrah som den omtales i Frankrike. Disse vinene er både fyldige og fruktige, gjerne med aroma av mørke bær og krydder. Det finnes en rekke gode alternativer rundt om i verden, men spesielt Rhône-regionen fremstiller fremragende eksemplarer.

Ukens kupp

La Vieille Ferme 2018

Pris: Kr 136,90

Terningkast 5

3072601 Basisutvalget, kategori 1, Poeng 81, Land/region: Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Ventoux
3072601 Basisutvalget, kategori 1, Poeng 81, Land/region: Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Ventoux

Saftig og frisk rødvin basert på druene Syrah, Grenache, Carignan og Cinsault. Dufter av mørke bær, krydder og hint av urter. Oppleves som fruktig og ren i munnen, god syrlighet. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig rødvin, prøv den til Lises elgburger eller server den viltgryte.

Ukens utvalgte

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2017

Pris: Kr 146,90

Terningkast 6

3017801 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol, Poeng 83
Land/region: Australia, South Eastern Australia
3017801 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol, Poeng 83 Land/region: Australia, South Eastern Australia

Penfolds er en av de virkelig store aktørene i Australia, deres Koonunga Hill-serie gir mye vin for pengene. Denne dufter av kirsebær, vanilje, krydder og lær. Oppleves som rund og saftig i munnen, god fruktighet gjennom hele smakskurven. Frisk bærpreget avslutning. Smaker best i ung alder. Prøv den til hjemmelagde elgkarbonader eller elgsteik.

Ukens rødvin

Ogier Saint Joseph Baligant 2017

Pris: Kr 199,80
Terningkast 6

9077001 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 85, Land/region: Frankrike, nord Rhône
9077001 Basisutvalget, kategori 3, Poeng 85, Land/region: Frankrike, nord Rhône

Ypperlig Saint Joseph til en god pris. Fyldig, stram og saftig rødvin som dufter av mørke bær, pepper, lær og krydder. Denne vinen gir god fruktighet gjennom hele smakskurven, og moderate tanniner. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i syv år til. Ypperlig rødvin rådyrsteik eller hjorteplomme.

Ukens Nyhet

Dauvergne et Ranvier Cairanne Grand Vin 2018

Pris: Kr 179,90

Terningkast 5

11168201 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 83, Land, region: Frankrike, Rhône Sør
11168201 Basisutvalget, kategori 6, Poeng 83, Land, region: Frankrike, Rhône Sør

Ren, frisk og saftig rødvin fremstilt av druesortene Grenache og Syrah. Dufter mørke bær, lakris og krydder. Oppleves som fruktig i munnen samtidig som vinen har en lett krydret undertone. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i fem år til. Server den til en hjemmelaget viltgryte eller hjortebiff.

Ukens eksklusive

Maison Lombard Cornas 2014

Pris: Kr 439,00
Terningkast 6

11257301 Bestillingsutvalget, Poeng 90, Land/region: Frankrike, Rhône Nord, Cornas
11257301 Bestillingsutvalget, Poeng 90, Land/region: Frankrike, Rhône Nord, Cornas

Rødvin fra det lille området Cornas i nord-Rhône smaker himmelsk til norsk rype. Denne dufter av kirsebær, tørket kjøtt, pepper, lær og nøtter. Oppleves som solid og kraftfull i munnen samtidig som vinen har flott fruktighet. Fremragende syrlighet og integrerte tanniner. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Server den til helstekt rype eller orrfugl.

--------------------------

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.

Publisert: 08.11.2019 kl. 11:15


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?