Ukens vintips: Mørkerød høst - den beste rødvinen til vilt

5. oktober 2018Vin
HØSTVIN: Edvard Skramstad gir deg tips om de beste vinene til høstens viltretter. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
HØSTVIN: Edvard Skramstad gir deg tips om de beste vinene til høstens viltretter. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
AvEdvard SkramstadogFoto: Produsentene

Rødvin og sesongens vilt er som skapt for hverandre.

Nå er det ikke lenge før viltlag rundt om i landet samles for å nyte av skogens rikdom. Generelt kan vi si at viltkjøtt er smaksrikt og magert. Derfor passer det ekstra godt med rødviner som både er kraftfulle og fruktige.

Stekes kjøttet for lenge, kan det lett bli noe tørt. Vinens frukt er derfor helt sentral for å komplimentere viltsmaken i kjøttet. Rødviner fremstilt av Shiraz-druen, eller Syrah som druesorten også omtales som, oppleves ofte som kraftfulle samtidig som de har god fruktighet.

Flere av de beste vinene finner vi i Rhône i Frankrike. Øverst i hierarkiet troner rødvinene fra Hermitage. Ukens eksklusive er et paradeeksempel på hva du kan forvente her. Heldigvis trenger du ikke bli helt ruinert for en god Shiraz. Stadig vekk kommer det spennende varianter utenfor Europa, som ukens nyhet fra New Zealand. Her har du en fast og ren rødvin skreddersydd til norske viltretter. Alle ukens utvalgte kommer med sesonginspirerte serveringsanbefalinger. Nyt høsten!

Ukens kupp

Mas de Mas 2017

8049601 Basisutvalget, kategori 4

Pris: Kr 109,90

Terningkast 5

Poeng: 80

Land/region: Frankrike, Rhône Sør, Costières de Nîmes

Fruktig og ukomplisert rødvin fremstilt av druene Syrah, Grenache og Mourvèdre. Dufter av røde bær, plomme og hint av krydder. Oppleves saftig og frisk i munnen, med en lett krydret undertone. Noe varm, bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Smaker best ung. Server til hjemmelagde elgkarbonader eller viltgryte.

Ukens rødvin

Chapoutier Belleruche 2017

4472501 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 159,90

Terningkast 5

Poeng: 82

Land/region: Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône

Klassisk rødvin fremstilt av like deler Syrah og Gre-nache. Dufter av mørke bær, pepper, lær og våt jord. Oppleves saftig og fruktig i munnen samtidig som den har en lett krydret undertone. Fruktig avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin. Nytes gjerne til hjemmelaget finnbiff eller hjortestek.

Ukens Nyhet

Trinity Hill Hawkes Bay Syrah 2016

10150201 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 199,90

Terningkast 6

Poeng: 85

Land, region: New Zealand, Hawke's Bay

Denne er et godt eksempel på av kiwilandet også kan lage gode rødviner av Syrahdruen. Dufter av mørke bær, lakris, krydder og hint av lavendel. Oppleves fast og ren i munnen samtidig som den har en krydret undertone. Fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Anvendelig rødvin. Server til elgsteik eller hjemmelaget jegergryte.

Ukens Cornas

Perrin Cornas 2015

3640201 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr 349,90

Terningkast 5

Poeng: 87

Land/region: Frankrike, Rhône Nord, Cornas

Området Cornas er kjent for å fremstille noen av de kraftigste rødvinene i nord-Rhône. Her har du et godt eksempel fra 2015-årgangen. Dufter av mørke bær, pepper, lær, urter og rått oksekjøtt. Oppleves rik og robust samtidig som vinen har god fruktighet. Fast og stram avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker ypperlig nå, men kan lagres videre i flere tiår. Server til rype eller orrfugl.

Ukens eksklusive

Colombo Hermitage - Le Rouet Rouge 2013

1810501 Bestillingsutvalget

Pris: Kr 499,90

Terningkast 6

Poeng: 90

Land/region: Frankrike, Rhône Nord, Hermitage

Hermitage-berget omtales som selve indrefileten av nord-Rhône. Denne dufter av kirsebær, lær, krydder, urter og hint av røykt kjøtt. Oppleves ung, fruktig og solid i munnen. Tydelige tanniner og flott syrlighet gjennom smakskurven. Lang, fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker fremragende nå, men kan lagres i minst femten år. Server til reinsdyrfilet, rådyrsteik eller hjort.

Publisert: 05.10.2018 kl. 11:00


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?