Til hovedinnhold

Hvitvin, rødvin og musserende: Gode viner til julematen

18. desember 2014Vin
DRIKKE TIL JULEMAT: En fruktig rødvin eller hvitvin passer bra til ribbe, mens en musserende vin er et spennende valg til lutefisk eller kokt torsk. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
DRIKKE TIL JULEMAT: En fruktig rødvin eller hvitvin passer bra til ribbe, mens en musserende vin er et spennende valg til lutefisk eller kokt torsk. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

I desember kommer festmåltidene på rekke og rad. Her er vin du kan drikke til julematklassikere som pinnekjøtt, ribbe og lutefisk.

Runde og fruktige rødviner er ofte flotte valg ved julebordet. Til pinnekjøtt eller ribbe som inneholder rikelig med fett, er det smart å velge rødvin med god fruktighet og syre. Dette er spesielt viktig å tenke på når det salte pinnekjøttet står for tur. Druesorter som Pinot Noir og Barbera er ofte sikre valg både til pinnekjøtt og ribbe. Styr unna viner som er for kraftfulle og tannindominerte.

Har du sansen for hvitvin til julegildet, gå for friske og syrlige viner. En klassisk Riesling smaker fortreffelig både til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Syrligheten og friskheten spiller en viktig rolle for å balansere de salte smakene og vil være med på å rense opp fettet i munnen.

Er du mer i det utradisjonelle lynne, kan musserende eller champagne være et spennende alternativ. Personlig synes jeg champagne smaker himmelsk til pinnekjøtt, mens andre sverger til bobler til lutefisken. Alle ukens utvalgte viner er plukket ut med tanke på sesongens klassikere, og kommer med tre konkrete serveringsalternativer.

God førjulstid!

UKENS KUPP

Armador Cabernet Sauvignon 2013

3438701 Basisutvalget, kategori 3

Pris. Kr. 109,90

Poeng: 81

Land/region: Chile, Maipo

Terningkast: 6

Bergenseren Dan Odfjell fra Bergen grunnla dette chilenske vinfirmaet for et par tiår siden. I dag har han en rekke spennende viner i porteføljen. Dette er deres rimeligste vin som alltid gir god valuta for pengene. Dufter av solbær, paprika, krydder og hint av vanilje. Oppleves som saftig og rund i munnen. Ren og frisk avslutning.

Anbefalt serveringstemperatur: 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.

Prøv den til svinesteik, bresert oksebryst eller lammeskank.

UKENS UTVALGTE

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2013

8015001 Basisutvalget, kategori 1

Pris: Kr. 129,90

Poeng: 82

Land/region: Tyskland, Rheingau

Terningkast: 6

Leitz er etter min mening en av Tysklands fremste vinprodusenter. Deres standard Riesling er alltid av solid kvalitet. Dufter av sitrus, fersken og mineraler. Oppleves som frisk og syrlig i munnen med en tiltalende fruktig undertone. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur: Syv til ni grader. Best ung.

Utmerket valg til ribbe, spesielt dersom du velger litt asiatiskinspirert tilbehør. Anvendelig hvitvin, som også kan passe godt til gravet laks eller røkt pinnekjøtt.

Surì Barbera d’Asti 2013

1543101 Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 129,-

Poeng:81

Land/region: Italia, Piemonte

Terningkast: 5

Ren og fruktig rødvin, fremstilt av Barbera-druen. Dufter av kirsebær, bjørnebær og hint av urter. Rund og delikat i munnen med flott syrlighet og moderate tanniner.

Anbefalt serveringstemperatur: 13 til 15 grader. Smaker best i ung alder.

Prøv til ribbe, skinnstekt torsk med rødvinssaus eller pinnekjøtt.

Bernard-Massard Cuvée de L´Ecusson brut

4909801 Bestillingsutvalget, lokale vinmonopol

Pris: Kr. 164,-

Poeng: 82

Land/region: Luxemburg

Terningkast: 5

Noe så sjelden som en musserende vin fra Luxemburg, fremstilt av druene: Pinot Noir, Chardonnay og Riesling. Dufter av sitrus, eple, nøtter og hint av fersken. Oppleves som syrlig, frisk og mineralsk i munnen. Tiltalende bobler. Tørr.

Anbefalt serveringstemperatur: Seks til åtte grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres i opptil fem år.

Har du lyst til å servere noe nytt til lutefisken, er dette et originalt og godt valg. Også god til kokt torsk eller til ovnsbakt laks.

UKENS NYHET

Laurent Bourgogne Rouge 2009

1848201 Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 234,10

Poeng: 82

Land/region: Frankrike, Burgund

Terningkast: 4

Klassisk Pinot Noir fra Burgund i Frankrike. Dufter av plomme, bringebær og fat. Oppleves som fruktig og ren i munnen samtidig som den er syrlig og frisk.

Anbefalt serveringstemperatur 14-16 grader. Vinen er ferdig utviklet og trenger ingen videre lagring.

Prøv til ribbe, andebryst eller helstekt kalkun. Noe høyt priset.

UKENS EKSKLUSIVE

Comte Audoin de Dampierre Cuvée des Ambassadeurs

5228401 Bestillingsutvalget

Pris Kr. 363,-

Poeng 86

Land/region: Frankrike, Champagne

Terningkast: 5

Fyldig og rik champagne, fremstilt av druene Chardonnay og Pinot Noir. Dufter av sitrus, grønne epler, toast og hint av mineraler. Oppleves som stor og konsentrert i munnen. Tørr frisk avslutning som sitter.

Smaker godt nå, men kan ligge ti år til i kjelleren. Anbefalt serveringstemperatur: Åtte til ti grader.

Prøv den til pinnekjøtt, vaktelbryst eller kylling.

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.

60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 - 89: God til meget god vin.

90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 - 100: En perfekt vin.

Publisert: 18.12.2014 kl. 11:30
Oppdatert: 18.12.2014 kl. 13:28


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?