Ukens vintips: Derfor skal du prøve Chenin Blanc

7. august 2015Vin
MYSTERIUM: Chenin Blanc ER kanskje ett av de aller viktigste og mest uoppdagede blant de mer ukjente drueslagene. Foto: Sunny Studio/NTB Scanpix.
MYSTERIUM: Chenin Blanc ER kanskje ett av de aller viktigste og mest uoppdagede blant de mer ukjente drueslagene. Foto: Sunny Studio/NTB Scanpix.

På jakt etter noe spesielt og virkelig pirrende? Sjekk denne hemmelighetsfulle druen.

For den søkende er livet alltid fullt av mysterier. Veier du ikke har reist. Topper du ikke har besteget. Noe uopplevd og spennende ligger og venter foran nesen din. Bokstavelig talt i dette tilfelle. Fordi: Vinmessig er Chenin Blanc kanskje ett av de aller viktigste og mest uoppdagede blant de mer ukjente drueslagene. Selvsagt vet kjennere av Loire-dalen i Frankrike at det er her den hører hjemme. Og at den så har tatt veien til Sør-Afrika, hvor den tidligere ble kalt «Steen», men den har nå fått tilbake sitt originale navn. California dyrker den også.

Så hva er det med den som gjør at mitt vinhjerte banker ekstra intenst? Fordi den er så spennende! Du kan møte et uhyre bak neste sving. En eller annen biovinprodusent har laget en råtten, overalkoholisk vanskapning som skremmer smaksløkene på flatmark. Eller treffer du i stedet på en vinmessig Kama Sutra, forførende og honningaktig, alltid med en riktig smaksstilling som passer anledningen. Kompleks? Det kan du skrive opp. Søt? Det også. Tørr? Knastørr, men sjelden med anemisk slankhet. Av og til litt en udefinerbar fedme. Ellers hint av kvede og honning i de utviklede variantene.

Så hva slags smaksprofil er det egenlig bak denne vindruen, lurer du selvsagt på?

Skulle ønske jeg kunne gi et klart svar på det, men det enkle svaret finnes ikke her. Det spriker noe vanvittig.

Men det må jo holde for deg å vite at de beste er i verdenstoppen, mens prisene – relativt sett – er i verdensbunnen. I Loire lages det lagringsdyktige dessertviner av den i Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Coteaux de l'Aubance, Montlouis, Quarts de Chaume og Vouvray. Men Vouvray kan også varte opp med tørre varianter. I Savennières lages det rike og komplekse dråper på den stort sett tørre siden. Men av og til kan også disse legge på seg litt sødme. Det er litt problemet her: Man vet aldri helt hvordan smaken kommer ut sødmemessig.

I Sør-Afrika hører den hjemme i Stellenbosch og Swartland i Kapp-provinsen. Kanskje den beste sørafrikanske varianten jeg har smakt kommer fra en liten «garasjeprodusent» i Swartland. Donovan Rall, heter han. Han startet opp for bare 7-8 år siden, driver med økologisk fremstilling og bruker minimalt med intervensjon i vinmakingen. Pussig nok greier han i varme Swartland – som ligger 7-8 mil nord for Cape Town – å få frem druens mineralske kjerne også. Hemmeligheten er at han plukker tidlig for å få frem friskheten. Ingen gjær tilsettes, bare naturlig gjæring i månedsvis, faktisk. Rall er en av de nye, fremadstormende vinmakerne.

De tørre Chenin-variantene passer til fisk og skalldyr, de halvtørre går utmerket til sterkt krydret asiatisk mat. Og de søte – er en opplevelse i seg selv.

Her har jeg fokusert bare på de tørre. En av nykommerne i juli-nyhetene var for øvrig Stellenrust, en rimelig og ok Chenin-intro.

Her får du syv gode Chenin Blanc-viner fra Sør-Afrika:

Rall White 2014, Rall

Swartland, Sør-Afrika

Varenr.: 2200901

Kr 289,90

90 poeng,

Hoveddel er Chenin Blanc, i tillegg Verdelho, Chardonnay og Viognier. Fet steinfrukt, fersken, mineraler, litt røyk på duft, mye fylde, mye smak, kompleks, litt krydder i finish som trolig kommer fra 10 måneders opphold på bunnfallet. Utrolig bra. Kan lagres. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 6-8.

Terningkast: 6

Tierhoek Chenin Blanc Reserve Limited Edition 2014

Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 1977401

Kr 219,80

88 poeng

Fantastisk god vin, epler og fersken på lukt og smak, rik, men balansert. Fruktkjøttaktig i strukturen, veldig fløyelsaktig og god nok friskhet og syre. Drikkes nå. Middels til god fylde, man altså ikke for svær. BU. Drikk: Nå. Temp: 8-10.

Terningkast: 6

Badenhorst Family Wines Secateurs Chenin Blanc 2014

Swartland, Sør-Afrika

Varenr.: 1695701

Kr 169,90

86 poeng

Gule modne plommer, banan, mango. Men bare streif, og nok friskhet. Lukter sommer, noe fruktsødme som er balansert av fin syre og krydder i finish. Laget på 60 år gamle vinstokker. BU. Drikk: Nå. Temp 6-8.

Terningkast: 6

Reyneke Vinehugger Chenin Blanc 3 ltr Bag-in-Box

Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 2257806

Kr 399,-

77 poeng

Miks av fersken, lime og svakt tropisk steinfrukt, middels fyldig, fersken i midten, ganske syrlig limestreng i midtpartiet. Falt i smak hos et prøvepanel. Laget i en kjølig stil. Men det er nok ikke brukt den beste frukten i den. BU. Drikk: Nå. Temp: 6-8.

Terningkast: 4

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc Block 28

Stellenrust, Sør-Afrika

Varenr.: 2284401

Kr 132,90

81 poeng

Frisk, limestreng i midten av denne pent balanserte vinen med litt sevje og fatsaft i aromabildet, uten at det blir for mye. Ellers streif av pære, stikkelsbær og svakt undermoden frukt. Middels fyldig. BA. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 5

Reyneke Chenin Blanc 2013, Reyneke

Stellenbosch, Sør-Afrika

Varenr.: 9652101

Kr 174,90

84 poeng

Pent balansert vin med blomster og fersken i duftbildet, i smaken epler og fersken, integrert krydder som kommer fra en fornuftig fatlagring i franske fat. Det gir den struktur til å møte fisk i smørsaus, f. eks. BU. Drikk: Nå. Temp 6-8.

Terningkast: 5

False Bay Chenin Blanc 2014

Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 15028012

Kr 124,90

83 poeng

Stein og myr og hei og litt anis i aromabildet på denne, litt grov på duft, men mye spennende her, god fylde. Passer til mye mat, fingermat, sommervin. Og den prisen! Det er bra. BU. Drikk: Nå. Temp: 5-7.

Terningkast: 6

To gode Chenin Blanc-viner fra Frankrike

Mosse Savennieres 2013

Loire, Frankrike

Varenr.: 1289701

Kr 289,90

87 poeng

Lukter av det hvite på sitronskallet, smaken er epleaktig med en syrlig, friskbitter tone, trenger noe luft og kommer seg i glasset. Bør dekanteres. Lynende bra syre i underkant. Økologisk vin. Litt lakris i bakgrunnen. Middels til god fylde. Kan lagres. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 6-8.

Terningkast: 5

Dom. Patrick Baudouin Le Cornillard Anjou Blanc 2012

Loire, Frankrike

Varenr.: 2144601

Kr 269,90

86 poeng

Økologisk vin som må ha lufting og dekantering. Så: Fersken, mineraler, epler og en fin syre gjennom hele smaksbildet. Komplekst og fast, tørr trass i noe restsukker. God fylde.

BU. Drikk: Nå-2017. Temp: 6-8.

Terningkast: 5

Publisert: 07.08.2015 kl. 11:05


Premisser for VGs vinanmeldelser

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: en ekstremt dårlig vin

60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin

70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin

80 – 89: god til meget god vin

90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste

96 – 100: en perfekt vin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Vin

Hvordan var din opplevelse i dag?