Ukens vintips: Vin til fisk
Nå bugner det av hvit fisk i fiskedisken!
Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Han jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller.
Serverer du hvitvin til hvit fisk er du på en trygg sti. En god tommelfinger regel er at hvitvin fremstilt av Chardonnay-druen ofte er ypperlige vinvalg til hvit fisk. Spesielt fatlagrede varianter harmonerer ypperlig til smørstekt torsk, skrei eller piggvar. Når fisken smørstekes vil vinens fylde komme til sin fulle rett.
Dersom du foretrekker rødvin til hvit fisk må du være varsom med vinvalget. Unngå alle tannindominerte rødviner, det du trenger er en saftig og fruktig rødvin med et moderat tannin-innhold. Husk at det primært er torsk og skrei som harmonerer godt sammen med rødvin.
Corte Giara Soave 2018
Pris: Kr 144,50
Terningkast 5
Frisk og ren hvitvin fra nord-Italia fremstilt av druesortene Garganega og Chardonnay. Dufter av sitrus, grønne epler og fersken. Oppleves som frisk og syrlig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Ingen lagringsvin. Server den til kokt torsk på klassisk vis eller stekt sei.
Viberti Giovanni La Gemella Barbera d’Alba 2018
Pris: Kr 209,90
Terningkast 5
Saftig og frisk rødvin fremstilt av Barberadruen. Dufter av kirsebær, våt jord og urter. Oppleves som saftig og sval i munnen, god syrlighet og moderate tanniner. Frisk, bærpreget avslutning.
Smaker best i ung alder. Server den til smørstekt skrei anrettet med rødvinssaus eller prøv den til ovnsbakt torsk anrettet med bacon og linser.
Jean Leon Chardonnay 2018
Pris: Kr 179,90
Terningkast 6
Like utenfor Barcelona finner vi det topp moderne vinhuset Jean Leon. 2018 årgangen av deres Chardonnay holder god kvalitet. Dufter av sitrus, plomme, fersken og hint av nøtter. Oppleves som frisk og ren samtidig som vinen har noe fedme innledningsvis. Tørr frisk avslutning.
Smaker utmerket nå, men kan fint lagres i syv år til. Server den til ristet breiflabb servert med smørsaus eller ovnsbakt torsk anrettet med en soyabasert saus.
Croix Senaillet Saint-Véran 2018
Pris: Kr 221,20
Terningkast 5
Klassisk hvitvin fra Burgund i Frankrike. Dufter av eple, sitrus, nøtter og fat. Oppleves som fyldig og ren i munnen, og har en flott syrlighet igjennom hele smakskurven. Har en tørr og stram avslutning.
Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader. Smaker godt nå, men kan helt fint lagres i ti år til. Server gjerne denne til smørstekt skrei eller en hjemmelaget fiskesuppe garnert med sesongen skrei.
Au Bon Climat Los Alamos Chardonnay 2018
Pris: Kr 339,90
Terningkast 6
Fremragende hvitvin fra Santa Barbaras vakre vinmarker. Dufter av sitrus, ananas, hasselnøtt, smør og hint av kokos. Oppleves som fyldig, ren og elegant i munnen. Flott syrlighet igjennom hele smakskurven som komplimenterer vinens fruktighet. Lang tørr av slutning.
Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i minst femten år til. Server den til ristet skrei servert med en saus basert på kokosmelk og sitrongress eller prøv den til piggvar med skalldyrssaus.
----------------
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: En ekstremt dårlig vin.
60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 – 89: God til meget god vin.
90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 – 100: En perfekt vin.
Premisser for VGs vinanmeldelser
Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinens kvalitet sett bort fra pris. Toppscore er 100 poeng.
50 – 59: en ekstremt dårlig vin
60 – 69: dårlig til under gjennomsnittlig vin
70 – 79: under gjennomsnittlig til middels god vin
80 – 89: god til meget god vin
90 – 95: en fremragende vin, blant verdens ypperste
96 – 100: en perfekt vin