Årets beste restauranter i 2020

29. desember 2020Tester
TERNINGKAST 6: Maaemos søsterestaurant The Vandelay leverte Oslo beste lunsj, mens Lofthus tok spranget ut i gourmetverden med en eksemplarisk omakase-meny.
TERNINGKAST 6: Maaemos søsterestaurant The Vandelay leverte Oslo beste lunsj, mens Lofthus tok spranget ut i gourmetverden med en eksemplarisk omakase-meny.
Foto: Johanna Siring/Helge Mikalsen/VG

Gourmetmat, taco og byens beste burger - disse restaurantene fikk toppkarakter i året som gikk.

Vi kan alle konkludere med at 2020 har vært et spesielt år. For serveringsbransjen har følgene av pandemien vært stengte dører, gjenåpning, permittering og usikkerhet. Og flere har måtte stenge permanent.

Samtidig har corona ført til at restaurantene har måtte tenke nytt. Flere restauranter i Norge utvidet eller satte i gang med takeaway-tilbud. I høst har også stadig flere lansert «hjemmekit», slik at du kan lage restaurantmaten hjemme. Og restauranter som har holdt åpent har laget alternative drikkemenyer under skjenkeforbudet.

Så lenge spisestedene har vært åpne har Godts anmeldere vært og besøkt restaurantene under vanlige premisser.

Den eneste restauranten utenfor hovedstaden som fikk sekser på terningen i året som gikk var Renaa Matbaren i Stavanger. Ellers på årets toppliste finner du fine dining og omakase, samt taco og «byens beste lunsj».

Femmeren på terningen har derimot spredt seg mer rundt omkring i landet. Det startet med vietnamesisk nudelsuppe, fransk Michelin-mat og «hemmelige» kinesiske retter i Oslo, før vi var innom Bergen, Larvik og Brandbu. Ålesund og Svolvær er også representert på listen over restauranter som fikk terningkast 5.

Planlegg nyttårsmenyen:

Her får du oversikten over restaurantene som fikk toppkarakter av våre anmeldere i 2020:

Terningkast 6

Vi måtte vente til mars før den første sekseren dukket opp på terningen i 2020. Maaemo stengte rett før julen i fjor og flyttet over broen ned til Dronning Eufemias gate. Restauranten åpnet igjen uten Michelin-stjernene grunnet flyttingen, men «kjellerstuen til kjøkkensjef Esben Holmboe Bang» leverte fortsatt til toppkarakter.

– Det er velvære på høyeste nivå, dette måltidet er mer enn mat, det er en pause fra en herjet verden som befinner seg utenfor dørene, skrev blant annet Mathias Steinbru i anmeldelsen.

Maaemo 2.0.
Maaemo 2.0.
Foto: Frode Hansen

– Midt i mørke tider for restaurantbransjen er det heldigvis også dristige lyspunkter. Nykommeren The Tea Room i Oslo sikter høyt, mot det absolutte toppsjiktet, og treffer blink så det gnistrer, skrev Erik Fosnes Hansen i ingressen.

Godts anmelder var blant de første gjestene her etter gjenåpningen av restaurantene i hovedstaden i våres. The Tea Room hadde bare rukket å holde åpent i en uke før covid-nedstengingen på våren, men nykommeren skuffet ikke. Her leverte de det ene mesterstykket etter det andre fra start til slutt.

– Hele veien var vi omhyllet av en sky av britisk høflighet. Det hele var så støtt at man skulle tro de hadde holdt på i årevis – men så har da også kjøkkensjef Henderson og drikkesjef Goldring, tross ung alder, lang erfaring fra steder som The Fat Duck, Fäviken og Maeemo.

Sjøkreps fra Frøya, løkurt, lam og kålkraft hos The Tea Room.
Sjøkreps fra Frøya, løkurt, lam og kålkraft hos The Tea Room.
Foto: Frode Hansen

Det lille stedet øverst på Grünerløkka ga anmelderen troen tilbake på restaurant-Oslo. Stemningen var god, det samme var maten og drikken som man får for en passe slump med penger.

– Det er mange restauranter som kan måtte stenge, men det er også mange som kan klare seg gjennom denne perioden, kanskje bedre enn vi skulle tro. Bass er et sånt sted. Bass klarer seg for de lager skikkelig god mat og serverer den på en veldig hyggelig måte, skrev Mathias Steinbru.

Bass i Thorvald Meyers gate i Oslo.
Bass i Thorvald Meyers gate i Oslo.
Foto: Hallgeir Vågenes
Ravioli med ricotta og spinat.
Ravioli med ricotta og spinat.
Foto: Hallgeir Vågenes

Lofthus Samvirkelag er mest kjent for sin håndverkspizza, men da de åpnet sin nye avdeling Apostrophe var det alt annet enn pizzaen som imponerte vår anmelder.

– Dette er et opp-pimpa Lofthus, et Lofthus med emulsjoner, mikrourter og fermenteringslaboratorium. Og ganske riktig. Apostrophe setter prikken over i-en så å si, med en omakase-meny servert i baren. Oversatt fra japansk betyr «omakase» omtrent «jeg stoler på deg», så kokken bestemmer hva man får, og hvor mange retter. Akkurat hvor mange har jeg vondt for å si, for etter en stund mistet vi evnen til å telle av ren lykksalighet, for alt var supergodt.

Apostrophe på Rathkes plass.
Apostrophe på Rathkes plass.
Foto: Helge Mikalsen
Sashimi av ishavsrøye.
Sashimi av ishavsrøye.
Foto: Helge Mikalsen

Stedet i Oslobukta med de rosa dørene og burgerne har blitt hyppig dokumentert på Instagram i høst. Godts anmelder testet ut lunsjen allerede på åpningsdagen og mente det var Oslos beste. Burgeren var også den beste han hadde smakt i byen.

– The Vandelay gjør akkurat det de har sagt de skal gjøre. De lager mat som er enkel og god. Men maten er bedre enn god, den er vanedannende herlig. Det er kanskje perfekt. Selv på dag én, et par timer etter åpning, oppsummerer Mathias Steinbru.

Gjennomført interiør hos The Vandelay.
Gjennomført interiør hos The Vandelay.
Foto: Johanna Siring

Det var ikke bare gourmetmat og trendy lunsj som leverte til terningkast 6 i 2020. På tacorestauranten i Mathallen var maten virkelig god, entusiasmen smittende, og drikkekartet hadde kvalitet. Her spådde anmelder Mathias Steinbru at stedet kom til å bli fullt fremover.

– Det bobler entusiasme i dette kjøkkenet. Det er en råvaretilnærming som vi til nå bare har sett på Kontrast, Credo og Maaemo. Det er et dypdykk i tradisjon og teknikk som ikke går seg bort i fastlåste tankebaner, men ispes teknikker lært i Thailand. Nud Dudhams Breddos tilfører Oslo noe helt nytt.

Taco med fritert fisk hos Breddos Tacos.
Taco med fritert fisk hos Breddos Tacos.
Foto: Johanna Siring

Under stjernedrysset i Trondheim var det RE-NAA som kunne smykke seg med to stjerner i Michelin-guiden. Det var imidlertid søsterrestauranten Renaa Matbaren som leverte det perfekte, franske bistromåltid da Erik Fosnes Hansen besøkte Stavanger i november.

– Renaa Matbaren har alltid vært en trygg adresse. Jeg kan ikke huske noensinne å ha gått misfornøyd herfra. Men det finnes grader av fornøyd – fra mildt tilfreds til ekstremt begeistret. Etter at Matbaren med sin kjøkkensjef Jay Bang har spisset konseptet og rendyrket det klassisk franske bistropreget, er det bare en beskrivelse som duger: Maksimal lykke.

– For jeg kan ikke huske å ha fått et bedre måltid i det herlige grenselandet mellom bistro og restaurant, ikke i Rogaland og ikke i Norge. Knapt nok i Frankrike.

Renaa ligger på Breitorget i Stavanger sentrum.
Renaa ligger på Breitorget i Stavanger sentrum.
Foto: Tommy Ellingsen

Terningkast 5

Publisert: 29.12.2020 kl. 05:00
Oppdatert: 09.05.2021 kl. 20:52


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?