Vi har testet butikksushi: Skuffende smakløst

18. mai 2020Tester
FOLKEFAVORITT: Sushi selges på mange dagligvare butikker landet over. Men er det verdt pengene? Foto: Mathias Steinbru
FOLKEFAVORITT: Sushi selges på mange dagligvare butikker landet over. Men er det verdt pengene? Foto: Mathias Steinbru

Rå fisk med ris har tatt verden med storm. Fra gatemat til verdenskjente restauranter, sushien har tatt runden, og er også å få på butikken. Men kan butikksushi bli bra?

Hvis vi ser bort ifra egnede dyrkeforhold for ris og wasabi så har Norge alle muligheter for å være det beste stedet i verden for sushi etter Japan. Den lange kysten er proppfull av fisk og sjødyr som egner seg perfekt til nigiri (fiskefilet over en finger med ris) og sashimi (pent skåret fiskefilet). Men dessverre, altfor ofte fremstår sushien du får her mer som en nødhjelpspakke til lakseoppdrettere enn den kulinariske sjømatopplevelsen den burde ha vært.

Test av take away-burgere: Én får terningkast 6

En klassisk kokebok som kom ut i 1980 het «Japansk matlaging, en enkel kunst». Tittelen er svært beskrivende for alt som har med japansk mat å gjøre. Det ser veldig enkelt ut, men det tar deg bortimot et liv å forstå hvordan du får det skikkelig bra til. Sushi er intet unntak - det ser enkelt ut, men det kreves kunnskap, trening, god ris og veldig god fisk.

Den lille fingeren av ris som transporterer fisken til munnen kan se ut som en tilforlatelig klump med ris. Men som i all annen japansk matlaging ligger det mange tusen timer med øving bak for å få risen riktig. Det sies at en god sushikokk får alle riskornene til å ligge i samme retning og at risen nærmest blir invitert til å feste seg lett til hverandre. Koking av ris er så viktig at det er sjefen selv som koker, lufter og preparerer risen.

Sirkelen er kanskje sluttet, for tidlig på nittenhundretallet var sushi noe du fikk som gatemat, før det endte opp i små restauranter der kokker leverte ut én og én sushibit, og nå er det tilbake i kjøledisker på dagligvareforretningen. Det er Ikke nødvendigvis dumt, for i krisetider er det fint med enkel og sunn mat. Ferdiglaget sushi kan være nettopp du trenger for å unngå ekstrem vektoppgang i karantenen. Salget av badevekter har visstnok skutt i været de siste ukene.

Siden du aldri har hatt renere hender enn nå kan du droppe pinnene og spise sushien slik den egentlig skal spises. Legg to fingre på hver sin side av den forhåpentligvis lette og porøse klumpen av ris og dypp den i den medfølgende soyasausen med fiskesiden ned. Spis så biten i ett eller to tygg. En ekte konnosør spiser sushien sin til lunsj – da har den akkurat kommet til restauranten fra markedet. Her i Oslo er ikke det så lett. Oslofjorden er så å si fisket tom og vi har ikke noe fiskemarked av størrelse å snakke om.

Langt fra sushibarer hvor kjøkkensjefen lufter risen på samme måte som han gjort det i titalls år og alle noribladene blir viftet over glør for å få den rette konsistensen, finner du sushibokser i kjølediskene til de tre store tilbyderene i Norge. Det er de vi tester nå.

Metoden er enkel. Alle sushiboksene kjøpes på produksjonsdato mellom klokken 09.00 og 10.00 før de spises romtemperert.

Coop

LITE SMAK: Makien fra Domstein smaker skuffende lite, mener vår anmelder.Foto: Mathias Steinbru
LITE SMAK: Makien fra Domstein smaker skuffende lite, mener vår anmelder.Foto: Mathias Steinbru

Domstein, 16 biter 109 kroner

Nigirien har en lettere ris, ikke klebrig som grøt, men heller ikke som det skal være. Det er hele riskorn og en lett syre i risen. Laksen fremstår frisk, den tørre scampien er seig. Soyasausen er stram, salt og konsentrert. Makiene er tunge av ris og skuffende smakløse, risen overdøver innholdet. Rogn og krabbe-essens gjør ikke mye for å løfte opplevelsen.

Terningkast 3

Meny

TØFFE I TYGGET: Heller ikke Lerøys butikksushi får noen imponerende score i vår test. Foto: Mathias Steinbru
TØFFE I TYGGET: Heller ikke Lerøys butikksushi får noen imponerende score i vår test. Foto: Mathias Steinbru

Lerøy, 10 biter 109 kroner

Her er ikke risen overtalt, den er tvunget på plass. Den har i tillegg i overkant mye eddik i seg som helt dominerer over nigirien. Laksen er litt sleip og føles lite frisk. To reker er tøffe i tygget og smaker lite. Det kan spores smak av krabbe, lett chili og avocado i makien. Du skal være veldig glad i klebrig syrlig ris for å klare å spise opp hele brettet med makiruller. Soyasausen er voldsomt salt og konsentrert.

Terningkast 2

Dette svarer produsenten: Det var synd å lese at du ikke var fornøyd med sushi fra oss.

Vi har strenge rutiner for å sikre kvaliteten på vår sushi. Vi garantert fersk fisk og risen testes daglig. Både eddiksblanding og soyasaus er valgt og utviklet i samarbeid med japanske toppkokker. Vi gjør sammenligningstester flere ganger i året for å kvalitetssikre våre produkter.

Rema 1000

GRØTETE: Makien vokser i munnen. Foto: Mathias Steinbru
GRØTETE: Makien vokser i munnen. Foto: Mathias Steinbru

Fiskesentralen AS for Sjøfrisk AS, 10 biter 59 kroner - 2 bokser for 99 kroner

Risfingeren er kompakt og grøtete og det er syrlig smak på risen. Laksen er frisk og har fin konsistens, men smaker lite. Kokt scampi er kompakt og seig, risen understreker det kompakte og seige. Makirullene er om mulig enda dårligere - den syrlige grøten er seig og vanskelig å tygge, det hele vokser i munnen. Soyasausen er svært mørk og veldig salt.

Terningkast 2

Produsenten påpeker at risen er syrlig fordi de må beholde en godkjent PH-verdi under hele holdbarhetsperioden i butikk. De bruker kun fersk fisk i sin sushi, og kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av scampien. Soyasausen er glutenfri og inneholder mindre salt enn normal soya.

Kiwi

MYE RIS: Også her er det risen som dominerer. Foto: MATHIAS STEINBRU
MYE RIS: Også her er det risen som dominerer. Foto: MATHIAS STEINBRU

Lerøy, 10 biter Nigiri og Maki kroner 109 kroner

Laksen ser ut som den er kuttet med en sløv kniv. Risen er hard, kompakt og syrlig. Makiene smaker av ris, litt laks, noe krabbe og chilli majones. Men det er igjen risen som er det dominerende elementet. Jeg tror de fleste tester dette kun én gang.

Terningkast 2

Den drømmen du delte en gang tidlig på 2000 tallet med Jiro fra «Jiro Dreams of sushi», er langt fra virkeligheten vi lever i. Det er ikke stor variasjon i fisk, det er bare laks, kokt scampi og krabbe. De bugnende fiskemarkedene føles om mulig enda lengre unna nå.

Hvis du har mulighet til det, ta heller turen til et sted der de lager sushien mens du venter. Kanskje de har et bedre utvalg av fisk og kanskje koker de ikke risen til grøt. Det er lov å håpe.

Gleder du deg til å gå på restaurant igjen nå? Her finner du alle våre anmeldelser!

Vi understreker at vi i denne testen ikke har informasjon om hvor lenge det har gått fra produksjonsdag til varene ble lagt ut i butikkhyllene.

Publisert: 18.05.2020 kl. 15:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?