Anmeldelse av matkasser: Én kasse skiller seg ut

FRISKT PUST? Hello Fresh er siste tilskuddet av middagskasse-leverandører her til lands. Er nykomlingen også best? Vi har testet.
FRISKT PUST? Hello Fresh er siste tilskuddet av middagskasse-leverandører her til lands. Er nykomlingen også best? Vi har testet.
Foto: Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

Stadigere flere aktører vil hjelpe hjemmekokker i tidsklemma. Så vi tok en test; hvilken middags-matkasse er egentlig den beste?

Matkasser kan være en velsignelse. At noen har tatt seg bryet med å handle og sette samme en meny for uken, kan være verdt mye. Å gå inn i en butikk, enten den er grønn, blå, eller gul, kan være et slit. Og like ofte kan man ende opp med å stå gråtende foran grønnsakhyllen, i mangel på fantasi og matlyst. Kanskje ikke alle gråter i butikken, men når grønnsaksutvalget er såpass magert som det er, innbyr det ikke akkurat til gastronomiske opplevelser.

I en tid der du plutselig ikke en gang kommer deg på butikken, kan en matkasse være en redning i nøden. Vær bare obs på at det tar en drøy uke fra du bestiller, til kassen kommer på døren.

Matkassene reduserer også matsvinnet, fordi folkene bak er mye flinkere enn mange til å finne ut hvor mye av hver ingrediens det skal i en matrett. Forestill deg en verden der alle fikk tre måltider hver, og to bonger til bruk på restaurant i uken. Så kunne vi alle brukt mindre tid på butikken, mer tid på matlaging sammen og alle hadde fått sårt tiltrengt kunnskap formidlet på en morsom og enkel måte.

Tre dager med ferdig planlagt middag er et fint avbrekk, men det aller meste av dette kunne vært litt mer spennende. Du kan velge i stor grad selv, så det skal være ganske enkelt å få en meny som passer deg og dine bra. Avhengig av om du er fleksitarianer, pescetarianer, vegetarianer eller noe annet, kan du tilpasse og prøve deg frem til hva som passer deg best.

Det som ikke er like positivt er at det blir en god del ekstra avfall. Det er små porsjonsposer og beger. Man kunne ønske seg at også beholdere ble sendt i retur, ikke bare pappesken. Den første matkassen med emballasje som kan gjenbrukes kommer til å bli en vinner. Det er jeg ganske sikker på.

Vi har testet fire matkasser:

Lynrask laks med teryakisaus.
Lynrask laks med teryakisaus.
Foto: Mathias Steinbru

Vi testet: Ekspress-kassen, 3 middager til 4 personer, 724,30 kroner (med januartilbud, ordinærpris 979 kroner)

Det er mange valg å ta hos Adam. Men siden stress er en faktor for mange der middagen skal serveres mellom flere aktiviteter i en fei, er det fint med noe som går fort og smaker godt.

Grønnsakene er friske og fine, salaten også. Kjøtt og kylling er i samme kvalitet som du finner i butikken.

Oppskriftene er enkle, kjappe og forståelige. Men, det er alltid lurt å lese gjennom hele oppskriften før man starter.

Skinnstekt torsk med potetmos, ovnsbakte grønnsaker og baconsmør. En enkel og klassisk rett. Potetmosen er ferdig fra pose og er i overkant salt. Baconsmøret gjør at alt smaker baconsmør.

Rask lasagne er virkelig rask. Med en ferdiglaget bolognese og bechamelesaus er jobben bare å stable i lag. Smaken blir deretter, litt kjøpesausmak, men den gir i hvert fall illusjonen om at man har laget noe selv. Eplesalat er frisk, og litt rar, med hjertesalat og eplebiter.

Kylling i kormasaus med paprika og spinat er familiens favoritt. Kyllingen er ferdig kokt, så måltidet er svært kjapt å sette sammen. Saus og grønnsaker spises raskt opp, kyllingen blir litt tørr.

Alt i alt en helt ok kasse. Adams matkasse fremstår for meg som et bedre alternativ enn å gå på billigbutikken. En matkasse kan ikke under noen omstendighet ansees som restaurantmat, men kassene gjør middagene enklere og man slipper å gå i butikken.

Terningkast:
Stekt svinekam med tomatsalat.
Stekt svinekam med tomatsalat.
Foto: Mathias Steinbru

Vi testet: Favoritt-kassen, 3 middager til 4 personer, 949 kroner

Godt levert og Adam er samme selskap så kassene minner veldig om hverandre. Det er mange muligheter for tilpasning her, så man kan komponere sin egen meny enkelt og greit på nett. En klassisk boks med favoritter som skal passe alle.

Kvaliteten på grønnsakene er god, kjøtt og fisk er av ordinær standard, som i butikk.

Maten er klassisk europeisk, og det smaker stort sett helt greit. Krydderstekt torsk med ovnsbakt brokkoli og potetmos. Her lager man alt unntatt kryddermiksen, men det er lettfattelig. En klassisk oppskrift, som smaker godt.

Salsicciaboller med tomatsalat, syltet rødløk og tzatziki. De krydrede kjøttbollene faller i smak hos de minste i familien. Et hint av Middelhav gjør at man lengter etter sommer.

Stekt svinekam med tomatsalat, ovnsbakte småpoteter og bearnéssaus. Sausen er ferdig, og kan minne om bearnéssaus, hvis du legger godviljen til. Resten smaker helt ok.

Som med Adams, er denne kassen grei, og et bedre alternativ enn at du går på butikken. Men det kunne vært litt mer spennende.

Terningkast:
Grønn curry med torsk.
Grønn curry med torsk.
Foto: Mathias Steinbru

Vi testet; 3 middager til 4 personer, 995 kroner.

Der de andre kassene i stor grad inneholder sauser og kraft man får på butikken, har denne kassen et preg av å være laget på et kjøkken. Noen av rettene blir fjernet litt fra sitt opphav, og noen av oppskriftene ser ut til å mangle noen steg, men det er bilder slik at det går lett å lage maten likevel. Smaken på denne maten er bedre enn på de andre kassene. Kvaliteten på sauser og krydderblandinger er mye bedre. Prisen ligger litt over de andre kassene, men her får du smaker du ikke får umiddelbart i en butikk.

Grønn curry med torskefilet. Den er god, rask og enkel å lage.

Kyllingsalat med granateple, lun appelsin og ingefærdressing. En stor salat med kylling og couscous metter familien. Den lune dressingen kunne godt vært varmere i smaken. Men det fungerer og det smaker godt.

Beef rendang med bresert knoke fra Jæren er ukens høydepunkt. Med ferdig bresert knoke går alt på tiden det tar å koke ris. Krydder og paste er av god kvalitet og har masse smak.

Kokkelørens kasse skiller seg litt ut. Den gir deg mer for pengene. Det får du igjen i smak og råvarer.

Terningkast:
Klart for tilberedning av svinekarri fra Hello Fresh.
Klart for tilberedning av svinekarri fra Hello Fresh.
Foto: Mathias Steinbru

Vi testet: Klassisk-kassen, 3 middager til 4 personer, 879 kroner.

Det nyeste tilskuddet blant matkassene. Råvarene holder fin standard, oppskriftene er enkle å forstå og råvarene er samlet i pose med fargekoder, en smart løsning. Oppskriftene har bilder av stegene i matlagingen og gjør det enkelt å lage mat slik den er ment å være.

Honning- og soyamarinert kylling med pommes frites. En litt rar sammensetning av smaker, men der noen foretrakk potetene, likte andre kyllingen. Den knasende kålsalaten var det beste.

Greskinspirert hakkebiff med fargerik tabbouleh og salatost. Hakkebiffen blir formet som små kjøttboller, og de faller i smak hos familien. Tabbouleh og ost gjør det til et ganske godt måltid.

Indisk svinekarri med gul ris og kjølende agurkdressing har et stykke igjen til å bli indisk, men retten er enkel, rask og god.

Hello Fresh har litt mindre plastemballasje, og fremstår på den måten som et litt bedre alternativ. Men rettene blir ofte inspirert av, istedenfor å være noe. Som asiatisk svinewok, eller indiskinspirert. Smakene blir med det et hint av, istedenfor å smake skikkelig.

Terningkast:
Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?