Bli en mesterkokk hjemme: Slik kan du løse årets julebord

20. november 2020Tester
KURSLOKALE: En datamaskin, wifi og ren kjøkkenbenk og vips, så har du et kurskjøkken, klart for julebordmatlaging
KURSLOKALE: En datamaskin, wifi og ren kjøkkenbenk og vips, så har du et kurskjøkken, klart for julebordmatlaging
Foto: Mathias Steinbru

Finnes det gode muligheter til teambuilding og fest også når man er hjemme? Vi har testet!

Så sitter vi hjemme igjen. På noe som kan fortone seg som det evige hjemmekontor. Det meste er stengt hvis du sitter i hovedstaden. Men det er ikke bare på Østlandet du skal sitte hjemme. Hele landet skal sitte hjemme så mye som mulig. Så alle julebordene blir nå flyttet til neste år. Eller finnes det muligheter til teambuilding og fest også når man er hjemme?

Jeg tester gode måter å samles før jul uten å samles. Kulinarisk Akademi har lansert en app (kalt Foodsteps, se faktaboks lengst ned i saken) og et digitalt kurstilbud, en «cookalong», eller kanskje et bedre ord – «kokekaraoke».

Kjøtt og øl er kursnavnet, det blir ikke mer mandig enn det. Kjøttet skal serveres med kål, løk og potetkrem.

Handlelisten har kommet på mail og jeg har handlet på nærmeste Meny. Der har de merket «Jacobs utvalgte», en serie som Kulinarisk akademi er med å velge innholdet i. En blanding av egenreklame og kvalitetssikring der altså.

Kulinarisk Akademi kommer med en oppmuntring om å bruke ditt lokale slakterutsalg. Det er velkomment i disse tider, et avbrekk fra de samme gamle butikkene er som en liten ferietur i seg selv. Men for å holde meg aktuell for hele landet velger jeg å handle på Meny. I det jeg skriver det innser jeg at Meny bare dekker halve landet. Du finne gode alternativ på Rema 1000 og det som må være Norges fremste navne-oksymoron, Bunnpris Gourmet.

LUFTE BIFFEN-TIPS: La biffen få lufte seg godt, ett av mange gode tips på kurset øl og kjøtt av Kulinarisk Akademi
LUFTE BIFFEN-TIPS: La biffen få lufte seg godt, ett av mange gode tips på kurset øl og kjøtt av Kulinarisk Akademi
Foto: Mathias Steinbru

I appen har du en gjennomgang på fremgangsmåte. Det kan være lurt å gå gjennom hele oppskriften før kurset starter, slik at du ikke får deg en stor overraskelse sånn midt i matlagingen. Mellom instruksjonene dukker det også opp noen gode triks fra den erfarne kokken.

Det starter rolig. Litt for rolig. Men det går fint siden barna herjer rundt på gulvet så jeg klarer ikke følge helt med.

En lang og god gjennomgang av de tre typene med øl ender opp med at jeg har smakt meg gjennom de tre typene så grundig at det ikke er øl igjen til gjestene.

 ØLINNFØRING: Kursholderen gir deg en god innføring i under-, over- og spontangjæret øl. Pass på så du ikke smaker opp ølen før maten er ferdig.
 ØLINNFØRING: Kursholderen gir deg en god innføring i under-, over- og spontangjæret øl. Pass på så du ikke smaker opp ølen før maten er ferdig.
Foto: Mathias Steinbru

Snart øker stressnivået. Forvirring om styrke på induksjonstopper er total. Hvorfor kan ikke Electrolux bare ha en skala som går til ti og ikke fjorten? Skalaforvirringen gjør at mine poteter er langt fra ferdigkokt når kursholders er.

Mine poteter blir ikke til en krem. De blir til en mer rustikk stappe. Det selv om jeg hadde frustrerende små mandelpoteter som var en tålmodighetstest å skrelle med ostehøvel. Den gamle skrelleren knakk når irritasjonen steg kraftig på en gjenstridig rotgrønnsak. Jeg har nå satt ny grønnsakskreller på ønskelista til jul.

Potetkremen med potetklumper settes på svak varme og jeg håper gjestene tenker mer på smak enn på estetikk når maten kommer på bordet. Og ikke minst at de foretrekker vin fremfor øl.

 MINIGJEST: En nysgjerrig datter er ikke en vant gjest på julebord. Men kjøttet falt i smak, også for femåringen.
 MINIGJEST: En nysgjerrig datter er ikke en vant gjest på julebord. Men kjøttet falt i smak, også for femåringen.
Foto: Mathias Steinbru

Kålen blir en suksess, den ligner helt på det de viser på skjermen. Jeg slenger formen med kål og løk inn i den forvarmede komfyren og gjør meg klar til kjøtt. En liten seier er fint å ta med seg på veien.

Og nå begynner tempoet å ta seg opp. De små høyttalerne på datamaskinen klarer ikke hamle opp med barnas skrik og skrål. Mitt eget stressnivå gjør det også vanskelig å høre noe som helst når jeg skal steke biffen. Når er den ferdig, sa han det? Og hvor mange grader stiger den når den hviler på tallerken etter stekingen? Min gjest trår støttende til og roper ut kommandoer mens jeg gjør ting i feil rekkefølge. Stekepannen skal av før jeg putter løken i smøret og ikke omvendt.

Urtene kuttes, det skal estragon i den kremete sausen. Det er en klassiker med biff, bare tenk på bernaise.

Sausen kommer til slutt fint sammen, og stressnivået synker. Biffen er klar, kålen er varm.

Jeg serverer maten på den måten kokken anbefaler: varme tallerkener og at gjesten forsyner seg selv. Maten blir fort kald hvis jeg skal legge det opp fint.

Jeg unnlater å snakke så mye om øl mens jeg heller en gresk vin som gjesten tok med seg i glassene. Selskapet spiser, koser seg og ler av mine små sammenbrudd ved kjøkkenbenken.

Men mangler det ikke noe? Det smaker av salt, av kjøtt, av kål, av saus. Med et kjapt sveip over benken ser jeg det. Hele retten manglet syre, og der på benken ligger sitronen, urørt og glemt. Med noen skvis av sitron sitter alt bedre. Kjøttet er godt, men det kunne smakt mer om jeg hadde gått for tørrmodnet biff på det lokale slakterutsalget. Måltidet er godt og mye, men det blir litt tungt.

 STOLT CHEF: Sprukket saus, men en sprekkeferdig stolt kokk presenterer biff med pannesaus.
 STOLT CHEF: Sprukket saus, men en sprekkeferdig stolt kokk presenterer biff med pannesaus.
Foto: Mathias Steinbru

Å delta på kurs på egen kjøkkenbenk kan være utfordrende, men det er morsomt. Du får beskjed om hva du trenger av mat og utstyr i forkant, og de kommer med gode tips underveis.

Dette er et kurs der du kan lære mye hvis du ikke kan veldig mye fra før, og du kan plukke opp noen lure triks selv om du lager mat hver dag. Har du spørsmål kan du stille de i et eget lite chat-vindu, og du kan rekke opp hånden med en egen knapp for å signalisere til kokken at du er ferdig med oppgaven.

Ta med en hjelper som kan rope ut instruksjoner når stekelyd og småbarn overdøver kursholderen. Og jeg anbefaler virkelig å lese gjennom hele oppskriften på appen før start. Det er ikke juks å være forberedt.

Har du i tillegg en egen datamaskin med livestream fra alle kollegene kan dette blir veldig morsomt, også etter kurset er ferdig.

For et godt måltid, og julebord, er ikke bare god mat. Det er også masse latter, smil og samtaler. Når ikke dette kan gjøres i fellesskap er ikke dette en dårlig erstatning.

Tar du kurset med kolleger eller venner har dere også kontakt gjennom hele kurset og matlagingen. Mat er til for å deles, men siden vi nå ikke kan og får lov, del det over den kanalen som vanligvis bare blir brukt til møter.

God jul, og godt julebord!

Konklusjon:

På pluss-siden:

Du kan ha julebordet hjemme. Kort vei til og fra.

Du lærer noe.

Du kan mute de andre om de blir for slitsomme.

På minussiden:

Man får ikke den pausen fra stuen som et julebord er.

Det blir mye bråk fra familien, så rigg opp god underholdning til eventuelle barn og bedre halvdel.

Fakta Foodsteps:

Foodsteps, en norsk app for matlaging med steg for steg videoer, kombinert med direktesendt kurs med Kulinarisk Akademi for grupper og enkeltpersoner.

En morsom måte å lage sin egen julebordsmat hjemme.

Foodsteps er tilgjengelig på Apple store og Google play, kurskatalog får du hos kulinariskakademi.no

Publisert: 20.11.2020 kl. 14:21
Oppdatert: 23.11.2020 kl. 15:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?