Test av Ikeas nye planteboller: Et stort feilskjær

SER DU FORSKJELL?: Ikea har laget planteboller, som ser helt like ut som kjøttvarianten. Men frykt ikke: Det er ikke slik at Ikea nå tar kjøttbollene bort fra menyen. De tilbyr planteboller i tillegg, for dem som ønsker.
SER DU FORSKJELL?: Ikea har laget planteboller, som ser helt like ut som kjøttvarianten. Men frykt ikke: Det er ikke slik at Ikea nå tar kjøttbollene bort fra menyen. De tilbyr planteboller i tillegg, for dem som ønsker.
Foto: Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

Ikea lanserer denne uken sine såkalte planteboller. Men kan kjøttfrie kjøttboller virkelig være løsningen på den svenske møbelgigantens klimaproblem?

Du tuller ikke med kjøttboller. Men det har de altså gjort. Ikea har tulla med kjøttbollene. Til Bård Hoksruds store fortvilelse. Først forsvant sjokolademelken ut av skolemelkordningen og nå skal Ikea ta kjøttet fra bollene!

Ikea har laget noe helt nytt som heter planteboller. Her snakker vi ikke om en deilig enkel kikertbolle, også kjent som falafel – vi snakker om en intrikat oppskrift av erter, epler, havre, poteter og sikkert noen hemmelige emulgatorer og morsomme foredlingsprosesser.

Alt dette gjøres for at Ikea skal nå sitt ambisiøse mål om å bli klimanøytrale i 2030. En oppgave som virker nær umulig for noen som de siste årene har produsert og solgt mer møbler med kort levetid enn noen andre.

Jeg tar turen opp til Ikea for å teste nyvinningen. To tallerkener, en med kjøttboller og en med planteboller, bestilles. Heldigvis klarer jeg ikke følge med på hva som blir lagt hvor, og mannen bak vannbadene føler heller ingen trang til å oppklare hva som er hva.

Det har mest med å gjøre at jeg ikke spør, og nå har jeg plutselig min helt egen blindtest.

I jakten på løsningen på klimaproblemet fremstår de fleste forslagene mer som idrettens jag på å hente inn sekunder, enn som gode svar på den faktiske utfordringen. Vi fjerner noen gram med Co₂ her og der, som man fjerner sekunder på barbering av legger i sykkelsporten eller hele kroppen i svømming.

Men så kommer de store dogmeskiftene, som klappskøyter i lengdeløp eller de stive skoene som får maratonløpere til å løpe helmaraton på under to timer. Vi har ikke helt kommet dit enda i klimakampen, og mens vi venter på langskip og månelandinger får vi nøye oss med de små fremskrittene vi blir servert. Her kommer Ikea inn.

Ingvar Kamprad, må han hvile på en gigantisk haug med Klippan-sofaer i sitt evige varehus, forsto hvordan du og jeg fungerer. Han forsto at for at vi skal kjøpe den nye Klippan som vi egentlig ikke trenger, men som likevel passer godt inn i kjellerstua, arbeidsrommet eller hobbystua, trenger vi påfyll av energi.

Og ingenting gir påfyll som kjøttboller i fløtesaus med poteter og tyttebær. Så mye energi har det gitt, at kokken på muppetshowet er svensk og diskusjoner om hvorvidt kjøttbollene opprinnelig kommer fra Sverige eller Tyrkia raser i de mørkeste hjørner av internett.

Lyst på kjøttboller? Her kan du lese mer om hvordan det gikk når vi testet å lage Ikeas kjøttboller selv.

Klarer jeg å skille kjøtt fra planter, har Ikea klart å lage en plantebolle som er bedre på smak enn den smått legendariske kjøttbollen?

De to bollene ser til forveksling like ut. Den ene gjengen med boller ser litt mørkere ut enn den andre, men det er det eneste som skiller dem. Smaken derimot, skiller voldsomt.

Plantebollene smaker søtt, de smaker av erter og noe som jeg umiddelbart ikke klarer å plassere, men som kommer til meg mens jeg veksler mellom plante og kjøttboller.

Det har smak av kakao, av karamellisert løk, av de restene som er igjen etter at man har kokt en grønnsakkraft. Og de har et tygg som kan minne om litt for godt stekt kjøttbolle. Den konsistensen er merkverdig lik i kjøttbollen. Så om noe så er de konsistente i konsistens.

Det smaker ikke vondt, men det er veldig langt unna godt.

Nå skal det sies til disse bollenes forsvar at kjøttbollene heller ikke smaker som man husker dem. Men så har jeg heller ikke kjempet meg gjennom en etasje der stuemøblement og soveromsinnhold står på spill.

Jeg mangler rett og slett hele dødsønsket som oppstår rett før man står på terskelen til Ikea-restauranten.

For meg virker prosjektet med å lage et substitutt for kjøttdeig, som vi alle er enige om at vi burde spise mindre av, et feilskjær.

Det blir litt som den gangen noen introduserte en lang pute formet som en slags avlang andelignende rumpe på de nye skøyteløperdraktene. De skulle gi bedre aerodynamikk på langsiden, men merkelig nok ble det mye vralting i svingen og drakten ble raskt forkastet.

Skal vi spise mindre kjøtt så bør det streves mer etter å lage bedre grønnsakretter, ikke morsomme måter å lage kjøttfarse-etterligninger på. Det er ikke kjøttdeig jeg kommer til å savne hvis forbudet rammer oss en gang i fremtiden, det er biffen.

Ikea er flinkest i klassen på miljø og klima på papiret. Men de lager fortsatt en stor mengde ting og har spesialisert seg på å få deg til å tro du trenger akkurat den tingen når du går rundt der i den uendelige labyrinten.

Jeg er sikker på at Co₂ regnskapet ditt blir bedre om du handler møbler på Finn og tar deg en falafel på nærmeste kebabsjappe mens du venter på fordømmelse fra norsk landbruk og Trygve Slagsvold Vedum som er bekymret for ditt reduserte kjøttforbruk.

Fortsatt lyst på kjøttboller? Lise Finckenhagens beste oppskrift finner du her:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?