Test av Espa-bollene: Og alle de som bolle kan, de hører hjemme i Bolleland
I Bolleland har de verdens beste boller. Det sier de selv, og det står på alle tingene de selger i hele sjappa. Fra stringtruser til dropsesker. Men er det sant? Har Bolleland virkelig verdens beste boller?
«Verdens beste» er krydderet som gjør bilturen til hytta levelig. Verdens beste boller får barna til å stråle før og etter Espa. Det er tivoli, sirkus og markedsføring. Der er østlendinger best. Til det er de vest for vannskillet for seriøse. En bolle blir mye bedre om den er «verdens beste». Spesielt for de i baksetet.
Vi i forsetet vet at det er en bolle som ankom frossen til Bolleland og bare har tilbrakt få timer i en tralle der den hever til ønsket størrelse før den settes inn i ovn. Hva hadde verden vært uten «bake off», spør du deg kanskje? En herlig verden uten Backstube og bensinstasjonboller, er det enkle svaret.
Men hva gjør en god bolle? En skikkelig god bolle er ikke for søt, den har et distinkt preg av kardemomme, den er luftig men har fortsatt et lett og fuktig bitt. Bollen springer ikke opp når du dytter fingeren ned i den. Den kollapser. Det samme skjer i munnen. Det blir en klump som er akkurat passe stor, søt , krydret og som henger seg opp i ganen.
Bollen bør også ha en mørk skorpe, men skorpe er kanskje ikke beskrivende, det er mer en mørk avslutning av krummen. For selv om den skal være mørk, så skal den helt klart ikke være sprø. Du setter igjen tannmerker i en riktig laget bolle.
Så er det mange meninger om gjær, og frontene står ofte mellom den lokale og den industrielle. For min del er en bolle med masse industriell gjær en god bolle. Så får det heller bare stå til med den fisinga. Vi kan jo bare rulle ned vinduene om det blir for ille.
Så, for de av dere som ikke kjører E6 jevnlig - Bolleland er ikke et eget lite rike på linje med San Marino, Monaco eller Liechtenstein, selv om det helt sikkert finnes en konge og dronning av Bolleland. Men på denne lille jordlappen rett til høyre for Norges dyreste og mest omtalte toalett, flyter det av boller. De har ikke bare boller i Bolleland. De har bensin, kafé og lademuligheter også.
Smittevern er godt ivaretatt med avansert køsystem og kun én fra hver bil har lov til å gå inn i selve butikken.
Det er så høyt bollefokus at du ikke kan unngå å forstå at det er her bollene har sitt hjemland. Det er helt tilfeldig at toalettet er lokalisert rett ved bolleland, men det kan hende det også er praktiske hensyn som har spilt inn.
I år har de mål av seg å selge to millioner boller. Det er mange boller. Det er cirka 5000 boller om dagen. Hver dag. De toalettene kan få kjørt seg.
Men hva er Bollelands hemmelighet. Gjemmer det seg en magisk bollefabrikk av Willy Wonkas klasse? Har de ompalompaer, sjokoladefosser og vaniljekremgeysirer?
Svaret er nærmere en nær perfekt beliggenhet. Langt nok fra utgangspunkt og endestasjon. Og utvalg. Med ni forskjellige boller kan du finne en bolle uansett hvilke preferanser du har.
Hvetebollen, selve grunnbollen, er en helt adekvat bolle. Den er litt i det søteste laget, og har lite kardemomme. Bollen er litt understekt, og mangler den fine gyldne toppen. Lukter av gjær.
Bolle med rosiner. Rosinene tilfører små lommer av sødme, og tilfører litt etterlengtet syre i det søte bakverket.
Sjoko-bolle, bolle med sjokoloadebiter. Bollen er så søt at frembringer en høyfrekvent lyd i hodet. Den blå farrisen smaker nå saltvann.
Kanelbollen har et kryss snittet i toppen. Den søte bollen er toppet med kanel og sukker. Litt salt i kanelblandingen gjør susen.
Jubileumsbollen har en liten stripe av vanilje og perlesukker på toppen. Det er ikke mye schwung over dette bakverket. Det fremstår som et pandemisikkert jubileum, med få gjester og stor avstand. Vaniljekremen er flat og tam i smaken.
Karamellen på karamellbollen har smelta til en rar myk pulverform. Bollen er søtere enn sjokobolla. Farrisen smaker nå ramsalt.
Rosinkongen er en royal bollevariant, men denne kongen er snart klar for abdisering. Det er ikke mye vaniljekrem kongen har fått seg. Det er bare litt på toppen.
Sjoko med vanilje. Sjokoladebollen har fått seg litt vaniljekrem på toppen. Det hjelper ikke så mye på den allerede ekstremt søte bollen.
Grovis er ikke en bolle. Det er et grovt rundstykke med havre og sukat. Denne kan lett brukes som kastevåpen i baksetet. Du er nær garantert et mytteriforsøk om dette er bollen du kommer ut med til barna.
Hvis du virkelig vil ha en skikkelig god bolle med deg i bilen på vei opp til fjellet har du mange alternativer der du bor som er langt bedre enn den såkalte «verdens beste bolle».
Bor du for eksempel i Fredrikstad vil jeg anbefale Bakfickan på det sterkeste. De har like mange valg, og alle er mye bedre enn de du finner på Espa.
God påske, kjør pent, og vask henda.
Myndighetene anbefaler nå å unngå unødvendige fritidsreiser. Skal du dra, les mer om påbud og anbefalinger her.
Publisert: 26.03.2021 kl. 06:00
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 13:01
Lag deg en gratis konto