Test av bensinstasjonmat: Ikke spis mat samme sted som du tanker/lader bilen

31. mars 2021Tester
VOMFYLL: Kjøtt så grått som en tåkete pandemi-påske gir deg kanskje litt næring, men du får ikke matglede  på landets bensinstasjoner.
VOMFYLL: Kjøtt så grått som en tåkete pandemi-påske gir deg kanskje litt næring, men du får ikke matglede på landets bensinstasjoner.
Foto: Mattis Sandblad/VG

Det er ikke gull alt som glimrer, heter det. Det samme gjelder mat. Det er ikke alt som er å regne som mat, selv om det ligner på det.

Vi spiser dårligere enn noen gang. Eller, det medfører ikke helt riktighet, vi spiser mer ultraprosessert mat enn noen gang tidligere. Og dette gjør noe med oss.

Den første revolusjonen vi mennesker, eller våre forfedre, gjennomgikk var oppdagelsen av ild. Ved å koke, grille eller steke mat tilgjengeliggjorde vi energi. Slik ble magene mindre og hjernene større. Hjernen var og er et energikrevende organ. På mange måter er vi tilbake litt der vi startet.

For før ilden handlet det meste av tiden om å spise. Vi kan kalle det gressing. Og med oppfinnelsen convenience, eller kiosker og bensinstasjoner med døgnåpne mattilbud, kan man godt si vi er tilbake til gressing igjen. Vi tygger, drikker og svelger stort sett hele dagen. Det gjør at magene igjen vokser. La oss håpe at hjernene beholder størrelsen.

Veldig mye av denne gressingen gjør vi i bilen. Et evig kaloriinntak kombinert med økende andel stillesitting kan være en av grunnene til at vi nå står midt i en fedmeeksplosjon. Om vi skal kalle det en epidemi, midt under pandemien, er jeg ikke sikker på, men det er klart at konsekvensene av økt vekt har vist seg farlig, spesielt under pandemien. Er du overvektig er sannsynligheten for underliggende sykdommer også stor - diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer. Da har du dårligere odds hvis covid-19 kommer på besøk.

Anbefalingen er altså, ikke spis mat som kommer gjennom et bilvindu, der du tanker bilen din og med ingredienser en tippoldemor ikke kjenner igjen. For det blir du feit av. Spesielt når du sitter stille. Anbefalingen kommer i boken mat-regler av Michael Pollan.

Men er du først sulten, langt hjemmefra, og med liten mulighet til å besøke et lokalt etablissement med kjeler som koker, kokker som rører og mat som serveres - så har jeg testet hamburger, pølser og brødmat for deg på bensinstasjonskjedene.

En liten hamburger med ost, baconpølse og panini med salami prøves. Stasjonene som ble avlagt et besøk var tilfeldig valgt. De fire store kjedene har hver sine spesialiteter, derfor falt valget på enkle, små produkter som er å finne stort sett over alt.

YX 7-11

Terningkast:

For en service! Det var smil og solskinn å få bak disken. Men dessverre sto ikke maten til nivået på servicen.

En 100 grams hamburger smakte lite av kjøtt. Den smakte dressing og sylteagurk. Brødet var fint, og av den typen som kollapser og ender opp som en deigklump hvis mengden dressing er for stor. Her var det lite dressing. Det var lite smak. Det smakte litt emment, og brødet var få sekunder fra kavring.

100 grams burger fra YX 7–11
100 grams burger fra YX 7–11
Foto: Mattis Sandblad

Baconpølsen hadde ligget lenge på en side, og hadde en tørr og mørk skorpe. Det som en gang hadde vært bacon lå tvinnet rundt den halvtørkede pølsen. Den smakte lite av bacon og hadde en konsistens midt mellom ulltråd og hyssing. Pølsemassen, det som holdes sammen av skinnet, hadde en slags løs konsistens et sted mellom pudding og overkokt egg. En lett smak av universalspray toppe det hele.

Baconpølse fra YX 7–11
Baconpølse fra YX 7–11
Foto: Mattis Sandblad

Panini er merkelige greier. Er det én ting jeg ikke har savnet det siste året, så er det flyplasser. Flyplasser er matørkener der alle mattilbyderne har en panini med påmalte striper, så det i hvert fall er en illusjon av en pressgrill når det varme produktet blir levert deg i hånden. Disse paniniene, som mange ofte tenker på som mye sunnere enn pølse, finnes ikke sunne. Det er matens bunndyr. Smaken er forferdelig og det er knapt mulig å spise mer enn en liten bit, og det lyse brødlignende substansen er ubeskrivelig. På alle måter.

Panini fra YX 7–11
Panini fra YX 7–11
Foto: Mattis Sandblad

Esso, Deli de Luca

Terningkast:

Deli de Luca kom som en frisk vind for noen år siden. Nå har den friske vinden har dabbet av og er nærmere en flau bris. Men på bensinstasjonene må vi kunne si at de tilfører noe nytt.

En liten hamburger, 65 gram, passer godt i hånden når du vrenger bilen ut i krysset. Det er selvsagt å anbefale å stå stille når du spiser den. Og størrelsen tatt i betraktning er den også kjapt unnagjort. Brødet er av en brioche-lignende type, kjøttet har stekeskorpe og smaker greit. Det er litt mye dressing og sylta løk, men ellers er det en helt grei burger. Størrelsen er et pluss. Mindre kjøtt er bedre for alle.

Hamburger fra Esso/Deli de Luca
Hamburger fra Esso/Deli de Luca
Foto: Mattis Sandblad

Baconpølsen er mer enn godt nok stekt. Baconet har lite smak og selve pølsestoffet, det som er i selve tarmen, har en puddingaktig konsistens. Det er ingen god pølse, og den egner seg nok best som et transportmiddel for store mengder rekesalat.

Baconpølse fra fra Esso/Deli de Luca
Baconpølse fra fra Esso/Deli de Luca
Foto: Mattis Sandblad

Paninien har et innslag av grovt korn, men smaken av salamien og osten og en underlig duft gjør den lite fristende. Du skal være veldig sulten for å orke og spise opp hele greia.

Panini fra fra Esso/Deli de Luca
Panini fra fra Esso/Deli de Luca
Foto: Mattis Sandblad

Circle K

Terningkast:

Circle K, det kanadiske selskapet som tok over alle stasjonene til Statoil, har yppet på seg generasjoner med sjåfører ved å fjerne wieneren for en tier. Alltid betyr tydeligvis noe annet i Canada enn det gjør her hjemme. Men de hanket seg litt inn med en mengderabatt på pølser.

100 grams hamburger. Kjøttet er kokt. Den er veldig varm, fuktig, grå og kjedelig. Brødet er brioche, men det redder ikke en kokt burger.

Hamburger fra Cirkle K
Hamburger fra Cirkle K
Foto: Mattis Sandblad

Circle K, hadde ingen pølser denne kvelden. Men dagen etter spiste jeg en baconpølse rundt lunsjtider. Den pølsen hadde ikke liggesårene pølsene kvelden før hadde, og baconet lignet på bacon, men innmaten er fortsatt for finkvernet. Det er mer pudding en pølse.

Paninien er denne gangen med noe som kan minne om brød. Den er også med en coppa, speket nakke av svin, og cheddar. Denne kan man faktisk spise hvis man er sulten.

Panini fra Cirkle K
Panini fra Cirkle K
Foto: Mattis Sandblad

Shell

Terningkast:

Shell reklamerer for veiens beste hamburger. De har også hatt med seg noen ivrige markedsførere, så du får med en fin våtserviett som formidler budskapet om friske råvarer og mye gris.

Det var grønn salat, løk og tomat i hamburgeren, det var friskt og godt. En fin mengde med skarp dressing kledde de sprø grønnsakene. Selve kjøttet var grått og litt trist. Og brødet var av typen som blir til deig med lett press fra ivrige hender. Men våtservietten hadde en behagelig duft og var våt. Det verste som finnes er en tørr våtserviett med aroma av hjemmebrent.

Hamburger fra Shell
Hamburger fra Shell
Foto: Mattis Sandblad

Baconpølsen hadde bacon, den smakte av røykaroma og hadde et seigt bitt av skinn utenfor puddingen i kjernen. Dette er ingen god pølse.

Baconpølse fra Shell
Baconpølse fra Shell
Foto: Mattis Sandblad

Paninien på shell ga oss tårer i øya. Det var ikke av de gode tårene. Den var ganske lik som de tre andre paniniene. Påmalte striper på brødet, en ekkel lukt av den brødlignende substansen, og en salami hunder hadde nektet å spise.

Panini fra Shell
Panini fra Shell
Foto: Mattis Sandblad

Så, hvis du er sulten og ikke har rukket å smøre deg en fantastisk matpakke, du må på do, eller du har belsebubs barn i baksetet som må fôres – kjøp to wienerpølser i lompe.

Det er det beste en bensinstasjon kan tilby.

Publisert: 31.03.2021 kl. 05:45
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 13:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?