Tre norske IPA'er best i smakstest

12. desember 2014Tester
Norske mikrobryggerier har kastet seg på IPA-bølgen og skapt noen skikkelige godsaker. Best i test ble faktisk tre norske: Ægir, Nøgne Ø og Kinn. Foto: Geir Salvesen/Aftenposten.
Norske mikrobryggerier har kastet seg på IPA-bølgen og skapt noen skikkelige godsaker. Best i test ble faktisk tre norske: Ægir, Nøgne Ø og Kinn. Foto: Geir Salvesen/Aftenposten.

De norske mikrobryggeriene leverer på den nyeste øltrenden.

For ikke-ølnerder – hva er egentlig IPA? Jo, sjekk dette, hentet fra Wikipedia. Opprinnelsen til IPA er et øl som ble kalt «October beer», fordi det ble brygget om høsten. Dette ølet var en pale ale med mer alkohol og humle enn vanlig pale ale, og var beregnet på et par års modning på trefat. Dette ølet ble også eksportert til India og da oppdaget man at varmen og vuggingen på den fire måneder lange turen modnet ølet like mye som det ville gjort etter mange år på fat hjemme i. Akkurat når dette skjedde er ikke klart, men det ser ut til at det kan ha vært rundt 1750. Dette ølet ble raskt populært i India.

– Noen har fått denne historien feil og tror at det i utgangspunktet ble laget en øl som skulle tåle turen til India. Men så var det slik at de øltypene som hadde mye humle og høy alkohol, tålte sjøreisen best. Høy bitterhet og høy alkohol er altså to fremtredende kjennetegn ved et IPA-øl, sier Gustav Jørgensen. Han er en av landets øl-nerder og ølbok-forfattere. Og med-kritiker på denne øltesten.

-Humlebetont øl gir en blomsteraktig aroma, pluss bitterstoffer, sier han.

– Hva er den perfekte IPA?

– Korrekte bitterstoffer, men ikke beskhet, er nøkkelordene. Ferskhet og friskhet er også noe av hemmeligheten i en IPA. Med lagring forsvinner frukten. Noen humletyper gir sitruspregede smaker, andre mer granbar og sevje, forteller Jørgensen.

Malt er en annen ingrediens i øl, og gir en mørkere, tyngre smak.

IPA kom for alvor tilbake med mikrobrygger-trenden som startet på 1980-tallet. Amerikanske småbryggerier ledet an og definerte den nye trenden. Det ble bare brukt amerikansk humle, med mer fruktighet i retning av det tropiske. Sitrusaromaer ble også et resultat.

Test av India Pale Ale

Nøgne Ø India Pale Ale (7,5%)

1336802

Kr 75,20,- for 50 cl

Ravgul fargetone, svært spenstig øl, velbalansert og nok et av de aller beste på markedet. Miks av tørr karamell, malt og humle, fruktighet, lær i smaken. Harmonisk finish med et lite lakrisststreif som varer langt ut i ettersmaken.

Terningkast: 6

Ægir India Pale Ale (6,5%)

5921202

Kr 69,90,- for 50 cl

Kåret til Norges beste øl i 2012. Bronsemedalje i Australian International Beer Awards 2013.

Bryggeriets flaggskip. Et øl som det har tatt 11 år å finjustere. Brygget om og om igjen med små justeringer hver gang. Heftig smak med fullt trøkk i alle retninger. Harpiks og grapefrukt i smaken, appelsinmarmelade, fyldig og rik med lang, litt harpiks- og tjæreaktig finish. Dermed virker den litt tørrere enn den egentlig er. Røff og tømmerhuggeraktig i stilen.

Terningkast: 6

Kinn Vestkyst Indiaøl (7%)

9206701

Kr 99,90,- for 75 cl

Kobbertonet, brunlig farge, sitrus, grapefrukt, melon og toffee på duft. I smaken mer lys frukt, honning og brød. Litt malt også. Og veldig høy bitterhet, selv om det ikke kjennes sånn ut i smaken. Den lange, bittersøte avslutningen avrunder det hele.

Terningkast: 6

Brooklyn Brewery IPA (7%)

5321102

Kr 53,50,- for 37,5 cl

Brunlig på farge, korn, overmoden, tørket frukt, karamell, aprikosretning, streif av lynghonning, mye smak og fylde, og så kommer bitterheten som en velkommen, strammende snert i finish.

Terningkast: 6

Rogue Farms 7 hop IPA

Tilgjengelig kun på bar/restaurant.

Veldig maltpreg på denne, mer enn humle. Men humlen kommer mer frem i smaken. Litt naturvin-aktig duft med melne epler, men litt strammende bitterhet i smaken som allikevel blir omsluttet av en sødmefull, tørket frukt. En rugg som er ganske så omgjengelig. 8 volumprosent alkohol. Gir noe fylde også. Kanskje ikke så karakteristisk IPA. Julepreg.

Terningkast: 5

Haandbryggeriet Humlesus IPA (4,5%)

Kr 47,90,- for 70 cl

Lys på farge. Veldig kraftig og fruktig aroma, i smaken lettere, tropisk, grapefrukt, litt furu, ja, friskt og lett i stilen og dette kan man drikke som en pils. Det kan kjøpes i butikkene og fungerer som et hverdagsøl. Anbefales til fårikål.

Terningkast: 4

Hansa IPA Boks (4,5%)

Kr 33,90,- for 37,5 cl

Tørket gress og melne epler på smak, litt industriell, snill, med litt markant, men ikke for aggressiv, bittertone i finish.

Terningkast: 3

Publisert: 12.12.2014 kl. 10:18
Oppdatert: 12.12.2014 kl. 16:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?