Til hovedinnhold

Sushiduell: Sabrura mot Sushibar+wine

5. november 2020Tester
MER SUSHI: To aktører ruller ut sushirestauranter i Oslo. En trøndersk og en finsk kjede kal få folk til å spise mer fisk på ris. Trønderne gjør det kjapt og enkelt, mens finnene fokuserer på klima og miljø.
MER SUSHI: To aktører ruller ut sushirestauranter i Oslo. En trøndersk og en finsk kjede kal få folk til å spise mer fisk på ris. Trønderne gjør det kjapt og enkelt, mens finnene fokuserer på klima og miljø.
Johanna Siring/VG

Det er like greit å innse det med det samme. Vi er godt på vei dit jeg frykter vi kommer som et resultat av pandemien - endeløse gater med generiske kjederestauranter så langt øye kan se. Det er her duellen mellom to sushikjeder på beste vestkant kommer inn i bildet.

Valkyrien kjøpesenter mener de har klart det handelsstanden har prøvd på i årevis -å lokke folket fra Frogner opp igjen i den fordums gjeve Bogstadveien. I kjelleren, mellom crepes og suppe, finner man Sabrura. Navnet er ikke bare et ordspill som gjør hvilken som helst setning til en grov vits, det er også en trønderfisering av det japanske ordet sabura. Kjeden oppnådde ekstrem popularitet i hjembyen Trondheim, og gründeren solgte den til investeringsselskapet Bitastad med god fortjeneste. Bitastad står bak flere andre generiske kjøpesentermattilbydere som Big bite og Jordbærpikene.

Hemmeligheten bak suksessen til Sabrura er buffet. Sushi monteres av ferdiglagde deler før den danderes ut på disken. På buffeten er det også andre asiatiske fristelser. Dog, «fristelser» er å ta i. Kjøttet på pinne er tørket fast til bambuspinnen. Den hvite fisken på pinnen har en gyllen frityrskorpe, men konsistensen på fisken er nærmere farse og direkte ekkel å spise. De rosa lakseskivene på nigirien er toppet med en knert majones, men gråner og krøller seg i hjørnene.

DROPP BUFFETEN: Sabrura har en buffet du kan spise så mye du vil fra for 229 kroner. Anmelderen mener Sabruras egen kosekombo er en bedre deal hvis den deles av flere.
DROPP BUFFETEN: Sabrura har en buffet du kan spise så mye du vil fra for 229 kroner. Anmelderen mener Sabruras egen kosekombo er en bedre deal hvis den deles av flere.
Johanna Siring/VG

Makirullene har navn fra steder i Norge. Frosta er stedet som kom dårligst ut. En makirull med et most jordbær på utsiden, eple, kremost og fritert scampi i midten av rullen fremstår som en gruppe som er tvunget sammen mot sin vilje. Det minner litt om smaken av vann som har ligget i syltetøyglasset for å løsne opp alt det størkna jordbærsyltetøyet. Det mangler balanse, det mangler smak, og jeg mangler vilje til å fortsette og spise. Hva som har gjort dette til en suksess er helt uforståelig.

LAKS I KJEKS: En trøndersk variant av en rett laget av Thomas Keller på restauranten The French Laundry i California, er et stykke fra vellykket. Den tykke kjeksen er søt og smakene kolliderer med majones og laks.
LAKS I KJEKS: En trøndersk variant av en rett laget av Thomas Keller på restauranten The French Laundry i California, er et stykke fra vellykket. Den tykke kjeksen er søt og smakene kolliderer med majones og laks.
Johanna Siring/VG

Hos konkurrenten

På nedsiden av plassen, ved siden av det svenske klesmerket som har kjempet hardt mot oss med tykke legger i en årrekke, ligger et finsk forsøk på sushikjedebygging.

Lokalet er møblert med lyst tre i de fleste flater, og kunne like gjerne vært en nordisk såpebutikk for dyre remedier med vanskelige navn. På bordet står den beste håndspriten jeg har luktet til dags dato. Finnene har gjort suksess i Helsinki, og når de skulle ekspandere falt valget på Oslo. Det er nærmere kilden til den asc-sertifiserte laksen.

De finske menyene inneholder ikke bare sjelden og oppdrettet fisk. Det er også et godt utvalg av vegetariske alternativer. Fisken er msc-sertifisert og oppdrettsfisken er ASC Sertifisert, hvilket betyr at den skal være bærekraftig, og hele restauranten skal visst være karbonnøytral. Hvordan de får til det karbonnøytrale er et spørsmål lek med tall og kjøp av mer eller mindre effektive Co2-kvoter. 

Det er også fristende å diskutere om vridningen av fiskeripolitikken de siste tyve årene fra små sjarker og kystfiske til store fabrikktrålere er en utvikling i retning bærekraftig fiske. Og hvordan oppdrettslaks kan være bærekraftig på akkurat dette stedet når det ikke er det noen andre steder, er vanskelig å forstå. Men honnør skal gis for at noen i det hele tatt gir uttrykk for høyere ambisjoner. 

PÅ FJØL: Nordiske smaker og sild på fjøla. Den nordiske og baltiske inspirasjonen er tydelig på Sushibar + wine.
PÅ FJØL: Nordiske smaker og sild på fjøla. Den nordiske og baltiske inspirasjonen er tydelig på Sushibar + wine.
Johanna Siring/VG

Det nordiske, eller snarere det baltiske, er fremtredende i menyen til SB+W. De skal også ha skryt for bruken av sild på en av sine nigiri. De byr på et morsomt nostalgisk tilbakeblikk til den store sushitrenden i NYC, der alt skulle være nigiri og maki en kort men intens periode. Det var da Marcus Samuelsson ble kjent for sin nordiske nigiri med sild på potatis, servert i restauranten Aquavite. 

Maten kommer først om en halvtime, unnskylder personalet. I utgangspunktet kjedelig å vente, men etter besøket på Sabrura føles det betryggende å vite at det tar litt tid å lage mat. Det bys på edamame mens vi venter. Når sushien kommer smaker den av silden som ligger øverst, og den gir meg lyst på mer fisk med mye smak som er av lokalt opphav og lengre ned i næringskjeden.

Begge kjedene tilbyr sushi til folket. Hvis det var noen tvil: jeg finner den finske tilnærmingen mer tilfredsstillende enn den trønderske. God håndsprit har de også.

Det er fint å kunne spise noe og samtidig bli påminnet det fotavtrykket du legger igjen, om det er aldri så mye av en illusjon at det er nøytralt. Det er ingenting som er nøytralt. Det begrepet kan vi godt avskaffe med det samme. Vi kan kompensere for det avtrykket vi legger igjen, men avtrykket vil alltid være der.

Sabrura på kjøpesenteret Valkyrien.
Sabrura på kjøpesenteret Valkyrien.
Johanna Siring/VG

Sabrura sticks and sushi 

Terningkast 2

Adresse: Valkyrien, Valkyriegata 1-3

Telefon: 45510498

Atmosfære: Kjeller på kjøpesenter blir kjeller på kjøpesenter, uansett hvor dyre vesker butikkene selger.

Pris: 229 for buffet, 229 liten kosekombo, 449 stor kosekombo

Verdi for pengene: Som min gjest ytret: Jeg betaler ikke for dette måltidet selv, men likevel føler jeg meg lurt.

NB: Ikke kjøp meny, du vil aldri klare å spise mer enn noen få biter. Del heller en liten kosekombo, hvis dere må.

Sushibar+wine på Valkyrie plass.
Sushibar+wine på Valkyrie plass.
Johanna Siring/VG

Sushibar+wine 

Terningkast 4

Adresse: Valkyrien Plass, Bogstadveien 58 

Telefon: 40430036

Atmosfære: Kjølig, lyst treverk og utpreget nordisk. Kunne like godt vært et utsalg for den flotte håndspriten.

Pris: Sushi sets 250- 360, småretter 55 – 65 Sashimi 65 – 100, Nigiri 60 – 80.

Verdi for pengene: Du kan få med litt bedre samvittighet på kjøpet.

NB: Håndspriten har en behagelig konsistens, og tørker ikke ut hendene. Den lukter som en blanding av finsk skog og gin, spedd med noen dråper vodka. 

 LUKT AV FINSK SKOG: Beste håndspriten på restaurant så langt, mener anmelderen.
LUKT AV FINSK SKOG: Beste håndspriten på restaurant så langt, mener anmelderen.
Johanna Siring/VG

Dette sier Sabrura:

Heisann, dette var en overraskende tilbakemelding, men vi respekterer selvsagt enhver gjest sin mening. Vårt konsept kan og skal ikke sammenlignes med hvite duker, fermentert skrei og kråkebolle. Vi serverer gjestene våre det de elsker, nemlig folkelig sushi til en pris de fleste kan unne seg innimellom. Og det er vi stolte av. Å stille spørsmålstegn til hvordan Sabrura har klart å bli en suksess er en fornærmelse - ikke til oss, for vi tåler det – men til alle våre fantastiske gjester som hver dag sender oss positive tilbakemeldinger og som viser sin begeistring ved å besøke oss gang på gang.

Vi støtter vår flotte daglige leder på Valkyrien og vet at han og teamet gjør alt de kan hver dag for å gi alle våre gjester den beste Sabrura-opplevelsen. Det viser også tallene, rikets tilstand til tross.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne anmeldelsen stod det «Navnet er ikke bare et ordspill som gjør hvilken som helst setning til en grov vits, det betyr også «hjørne» på japansk.» Det stemmer ikke at «sabrura» betyr «hjørne» på japansk. Dette ble endret 06.11.2020 klokken 11.05.

Publisert: 05.11.2020 kl. 20:48
Oppdatert: 10.11.2020 kl. 10:55


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Tester

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?