Til hovedinnhold

Uinspirert og lettvint hos Grisen

4. oktober 2013Restaurant
GASTROPUB: Grisen på Torshov innfrir ikke forventningene til VGs anmelder, som mener maten som havner på bordet er uinspirerende. Til gjengjeld har gastropuben et godt øl-utvalg. Foto: Kristian Helgesen/VG
GASTROPUB: Grisen på Torshov innfrir ikke forventningene til VGs anmelder, som mener maten som havner på bordet er uinspirerende. Til gjengjeld har gastropuben et godt øl-utvalg. Foto: Kristian Helgesen/VG

Grisen

I Oskar Braatens gamle lokaler møtes vi av et genialt restaurant- og pubkonsept som ikke klarer å stokke labbene.

For to uker siden besøkte jeg et spisested som kalte seg selv en gastropub uten at det så ut til å ha noen rot i virkeligheten. I sterk kontrast har Grisen, i Oskar Braatens gamle lokaler på Torshov, ikke brukt begrepet for å beskrive eget konsept. Likevel er Grisen åpenbart en gastropub. En slik forklaring ville likevel være overflødig. Grisen er en av de aller beste og mest gjennomarbeidede restaurant- eller pubkonseptene jeg har hatt gleden av å besøke i senere tid. Fra en meny full av griseretter til artige utsagn som «nuff said» og «pleased to meat you». Vegger med tegneserieaktige figurer med menneskekropp og grisehoder, og det at de til stadighet refererer til restauranten som «bingen». En konseptutvikling, merkevarebygging og kreativitet som alene står til terningkast seks.

Jeg var ikke ofte hos Oskar Braaten, men jeg har for meg at lokalet nå er større. Riktignok ikke stort nok. En fredagskveld som denne har Grisen gjester i alle stoler og bul på døren. Det utvidede lokalet er satt sammen av flere mindre rom. Båser og større bord i noen, krakker langs vinduet i andre og småbord i resten. Bardisken med sine 15-talls ølsorter på fat har også en sentral plass. Selv om det er nymalt og rent kan vi likevel kjenne at det sitter historie og særpreg i veggene. Utenfor finnes fortsatt den enorme uteserveringen. Men i kveld sitter kun noen få gjester der ute og tviholder på pilsen og sommeren.

Menyen er et fantastisk skue med burger og pulled pork, en suppe og to akkurat passe kreative salater. Av ordentlige hovedretter byr den på lammeskank og torsk pluss ukens griserett. Legg til noen barsnacks, en ostetallerken og et par enkle desserter og du har en meny i god gastropub-ånd. Etter en sensommer hvor jeg har gått fra sted til sted og messet om manglende gris på byens grillrestauranter, kan jeg nesten ikke vente til maten er på bordet.

Maten holder derimot ikke det forventede solide nivået. Det jeg spiser er gjennomgående uinspirert og lettvint. Det er ikke det at det er dårlig. For det er det ikke. Innimellom finnes det også tegn på godt håndverk. Men når forventningene ikke innfris er det lett å bli skuffet.

Siden menyen strengt tatt ikke byr på noen forretter begynner vi med løkringer som servitøren anbefaler. Hva gjelder ferdiglagde frosne løkringer så er disse, som jeg mistenker er fra McCain, av god kvalitet. Vel så gode som hos andre steder med frosne løkringer og sikkert ikke dyrere heller. Jeg innbilte meg bare at vi satt på et sted med helt andre ambisjoner.

Ukens griserett er minst like skuffende. Selv om denne retten er laget fra grunnen av, er det med en uinspirert og lettvint holdning. Den samme holdningen som kreves for å bestemme seg for at frosne løkringer er en god idé. En grillet ytrefilet av svin er gråstekt med kun få merker etter grillen. Et saftig og smaksrikt stykke kjøtt som har fått en stemoderlig behandling på kjøkkenet, og som ender opp som intet mer enn helt greit. Det blir servert med tynne strimler av kål, små stykker av ovnsstekte poteter og en litt ubestemmelig brun saus med for mye olje. Det smaker også helt greit.

Grisen er en av de spisestedene jeg har fått flest tips om å besøke i år og basert på konseptet er det ikke vanskelig å se hvorfor. Det er på gjennomføringen det svikter. Det burde være en av Oslos aller beste måltider til en rimelig penge, og dét er det i kke.

På Grisen kan du velge den dyreste retten på menyen og kose deg med en håndverksøl til under 300 kroner. Jeg skulle bare ønske at maten var bedre gjennomført. Alt ligger til rette for lange gode samtaler utover kvelden. Det kan tenkes at det finnes godbiter på menyen som jeg ikke fant. Men unnskyldninger som at kjøkkenet enda ikke er ferdig, holder ikke. Hvis du ikke har 30 centimeter på kjøkkenet til å lage løkringer fra grunnen av, har du heller ikke plass til de på menyen. Likevel var Grisen fullstappet ved mitt besøk og det er ikke utenkelig at jeg denne gang går litt i utakt med publikum. Kanskje er det ølutvalget og stemningen som trekker, for de er begge førsteklasses.

Erik Fosnes Hansen var i London og anmeldte Heston Blumenthals Michelin-restaurant Dinner i London forrige uke. Sjekk hvor terningen falt hen!

Publisert: 04.10.2013 kl. 05:50
Oppdatert: 24.10.2013 kl. 14:34


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?