Restaurantanmeldelse av Colonialen Kranen: – Spesielt god

EKSEPSJONELT: VGs restaurantanmelder mener Colonialen Kranen er en av landets aller beste restauranter. Foto: Paul S. Amundsen/VG
EKSEPSJONELT: VGs restaurantanmelder mener Colonialen Kranen er en av landets aller beste restauranter. Foto: Paul S. Amundsen/VG
André Blomberg-Nygård

Colonialen Kranen

Uansett hvor i Bergen du bor, bør ditt neste restaurantbesøk være på Kranen i Solheimsviken.

Kranen er en av Colonialens mange avleggere. Det som startet med et lite, intimt kulinarisk tempel på Engen har siden vokst med delikatessebutikker, bakeri, kafeer, matbar og brasseri. Nylig kom nyheten om at flaggskipet i Kong Oscars gate stenger inntil videre, før det skal gjenoppstå med et nytt og mer tilgjengelig konsept. I mellomtiden kan du trøstespise på revitaliserte Kranen i Solheimsviken.

Kranen ligger i en restaurert og ombygd kran fra gamle Bergen Mekaniske Verksted som holdt til her frem til tidlig 1990-tall. Siden den gang har industriområdet med sine omkringliggende arbeiderboliger vært gjennom en formidabel forvandling og fremstår i dag som et ungt og levende nabolag. En perfekt beliggenhet for denne nylanserte avdelingen av Colonialen. Ved foten av den røde kranen lyser det lille glasshuset mot oss. Velkomsten ved bardisken er uformell, autentisk og varm i høststormen og vi føler oss umiddelbart som en naturlig del av nabolaget.

Kveldsmenyen vi velger fra er delt i tre. Først snacks, som spekemat fra Ask, fritert svinesvor og en artig frisk anretning med yoghurt og gulrot. Deretter seks mer komponerte retter som sopp- og emmerkornsrisotto med grønnkål og blåmuggost, eller ørret fra Jølster med Lærdalspoteter, syltet agurk, nykål, nepe og pepperrot. To desserter runder av det hele, og synes du det blir vanskelig å velge har kjøkkenet satt sammen seks av disse rettene i en presentasjon de kaller «Sulten».

Det er en herlig inkluderende stemning her inne i varmen, og med glassvegger på alle sider får man virkelig den spektakulære utsikten over et viktig stykke bergenshistorie tett innpå mens høstmørket senker seg. Like fullt er det maten som er besøkets høydepunkt.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

LEVERTE: Kjøkkensjef Pablo Zotelo og kokk Markus Kovacs lagde mat som nådde til topps på terningen. Foto: Paul S. Amundse/VG
LEVERTE: Kjøkkensjef Pablo Zotelo og kokk Markus Kovacs lagde mat som nådde til topps på terningen. Foto: Paul S. Amundse/VG

Allerede ved den første biten fritert svinesvor aner jeg at dette måltidet vil bli helt spesielt. Svoren er imponerende luftig med en rik og kjøttfull smak. Men det er den syrlige, grønne salsaen basert på epler som gjør denne salte snacksen fullkommen. Akkurat når du synes at sprø svor er for mektig, kommer det en liten munnfull frisk salsa og gir deg lyst på mer.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

IMPONERENDE: Chichcarron – sprø grisesvor – med en syrlig, grønn salsa basert på epler. Foto: Paul S. Amundsen/VG
IMPONERENDE: Chichcarron – sprø grisesvor – med en syrlig, grønn salsa basert på epler. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Hønse-rillette, laget av saltet og langtidskokt kjøtt, ikke helt ulikt en grov paté, serveres med salat, plommer og sprøstekt bacon. Rilletten har en rik, krydret smak som skinner gjennom bakteppet av kylling og fett. Plommene er syrlige nok til å brekke opp den fyldige rilletten, men samtidig er de søte nok til å håndtere det salte baconet som på sin side gir retten nødvendig knas og tekstur. Det som er lett å avfeie som en enkel salat er så mye mer. Det er en harmonisk, vel gjennomført komposisjon hvor alle elementer har sin plass og funksjon.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

TRE RETTER: På bildet ser du emmerrisotto, sprø grisesvor og Ask spekeplanke – sistnevnte rett betegnes av VGs anmelder som «utmerket». Foto: Paul S. Amundsen
TRE RETTER: På bildet ser du emmerrisotto, sprø grisesvor og Ask spekeplanke – sistnevnte rett betegnes av VGs anmelder som «utmerket». Foto: Paul S. Amundsen

Spekematen fra Ask er også utmerket. Den er det jo strengt tatt andre som har laget, men det ligger et lite håndverk i å sette sammen rett utvalg og sørge for at både skinker og pølser er riktig temperert når de serveres. Med eget bakeri bør brødet være førsteklasses, og det er det. Spesielt hyggelig er det at vertskapet deler ut rester av dagens bakervarer til de siste middagsgjestene på vei ut døren.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

DELIKAT: Okseculotten med sprø fettrand, servert med potetaioli og valnøttvinaigrette med aske, var en kompleks og harmonisk rett, mener VGs matanmelder. Foto: Paul S. Amundsen/VG
DELIKAT: Okseculotten med sprø fettrand, servert med potetaioli og valnøttvinaigrette med aske, var en kompleks og harmonisk rett, mener VGs matanmelder. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Perfekt stekt okseculotte med sprø fettrand serveres med en rund og fyldig potetaioli og en frisk valnøttvinaigrette med aske, som gir dressingen en smak som varer. Delikate båter av småløk bidrar med en ekstra, krydret dimensjon, mens knasende, fermenterte potetchips er det siste, velbalanserte elementet i nok en kompleks og harmonisk rett.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

GODE PRISER: Prisene på Colonialen Kranen er sensasjonelt lave. Foto: Paul S. Amundsen/VG
GODE PRISER: Prisene på Colonialen Kranen er sensasjonelt lave. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Colonialen Kranen er en nabolagsrestaurant. En helt spesielt god nabolagsrestaurant. Vertskapet er førsteklasses og stemningen så uanstrengt tilgjengelig at man gjerne kan komme hit flere ganger i uken i ulike ærend. Om du vil ha et glass og et par snacks med venner midt i uken eller en romantisk barnefri lørdagsmiddag er du velkommen - og maten fremragende. Prisene er sensasjonelt lave, ikke bare for mat på dette nivået, men også sammenlignet med såkalt folkelige spisesteder med høyst ufolkelige priser. Enten du bor i Morvik eller Nesttun bør du gjøre Kranen til din nabolagsrestaurant. Den er nemlig en av landets aller beste.

_______________________________________________________________

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.

Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.

6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet

5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet

4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet

3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet

2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Merk at bildene tas på en annen dag enn anmelderen er der.

Følg oss også gjerne på Instagram: @Godtno

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?