Restaurant Einer: – En av de virkelig store favorittene

30. mars 2023Restaurant
IMPONERTE OSS: Vår anmelder er imponert over Einers kjøkken - denne restauranten kommer til å bli enda mer populær, mener han. Det er absolutt verdet et besøk.
IMPONERTE OSS: Vår anmelder er imponert over Einers kjøkken - denne restauranten kommer til å bli enda mer populær, mener han. Det er absolutt verdet et besøk.
Foto: Mathias Steinbru

Einer

Oslo$$$$

Kjøkkenet hos Einer overrasker med smaker vi ikke har smakt før og kombinerer tradisjonelle råvarer med en moderne vri. Her er noen gode grunner til at du bør besøke Einer i Oslo.

Kvadraturen i Oslo har kanskje den største tetthet av topprestauranter i hele landet, og Einer seiler opp som en av de virkelig store favorittene.

Inn en port, forbi en knøttliten bakgård og inn en dør finner du Einer. Forbi kjøkkenet, en rask sving til høyre blir vi ledet frem til det store eikebordet. Restaurantrommet er overraskende stort og fullt.

Interiøret er slik det skulle være i en restaurant på 10-tallet; Eik, synlig bjelkelag, og en vanskelig akustikk. Mye har skjedd siden da. Maten har blitt større på smak, fermenteringen mer komplisert og klassisk luksus er tilbake.

GAMMELDAGS FØLELSE: Lokalene til Einer har en retrofølelse med eik og bjelker.
GAMMELDAGS FØLELSE: Lokalene til Einer har en retrofølelse med eik og bjelker.
Foto: Mathias Steinbru

På Einer sitter glade mennesker og spiser mat og vin. Det skravles høyt, kanskje fordi det må til for å overdøve naboen. Men der akustikken er tung og vanskelig, er hverken mat eller service det samme.

Menyen er satt. Det er 10 retter. Valget vi kan ta er om vi vil ha vin eller ei. En vinpakke med enten 8 eller fem glass vin.

NYE KOMBINASJONER: Har du noen gang smakt marengs av sopp sammen med gulrotgelé?
NYE KOMBINASJONER: Har du noen gang smakt marengs av sopp sammen med gulrotgelé?
Foto: Mathias Steinbru

Det starter lett med en soppmarengs toppet med sopp og gelé av gulrot. Den lille biten knaser og fyller munnen med en søtlig men bred smak.

En vannbakkels smaker av søt løk og røyk. Det er en fin start – den gir lyst på mer.

FURU SOM KRYDDER: Svinekjøtt med muskat og furu var en god opplevelse.
FURU SOM KRYDDER: Svinekjøtt med muskat og furu var en god opplevelse.
Foto: Mathias Steinbru

En potetlompe toppet med svinekjøtt og krydret med muskat og furu. Svinekjøttet og krydderet har en fin og uventet smak.

Brødserveringen kommer med kinnet smør sammen med kjernemelken. Det er et godt smør med en fin syre. Brødet er litt underhevet, men har god smak.

KLASSIKER: Godt smør og godt brød er en klassiker. Brødet er litt underhevet, men har god smak.
KLASSIKER: Godt smør og godt brød er en klassiker. Brødet er litt underhevet, men har god smak.
Foto: Mathias Steinbru

Kjøkkenet overrasker med smaker vi ikke har smakt før. Som retten med kålrot. Den er behandlet på alle mulige vis, kokt, tørket og bakt. Det endrer teksturen i selleriroten. Den får et annet tygg, blir seigere og får nesten en kjøttaktig kvalitet.

I all den tid vi leter etter substitutter for kjøtt, så er kjøkkenet inne på noe her.

KÅLROT: Tro det de som kan – men dette er altså kålroten.
KÅLROT: Tro det de som kan – men dette er altså kålroten.
Foto: Mathias Steinbru

Sammen med en saus på bygg med fermentert kål og løk i bunnen er det en rett som gir langt mer smak og vellyst enn det man ville trodd om man bare leste ingredienslisten. Den er balansert, har en klar syre, fin mengde salt og en klar sødme fra kålroten.

Selv om stor smak er det nye forkaster ikke Einer historien – de har bare tatt det et skritt videre.

KAVIAR PÅ TOPP: Vår anmelder mener at retten med kamskjell og kaviar viser at klassisk luksus er tilbake i trendbildet.
KAVIAR PÅ TOPP: Vår anmelder mener at retten med kamskjell og kaviar viser at klassisk luksus er tilbake i trendbildet.
Foto: Mathias Steinbru

Kamskjellretten viser også frem et kjøkken der de peker bakover og fremover i samme rett. En ostesaus med selleri, en fin smak av løpstikke. Det glir flott sammen med den søte muskelen.

Det hele er toppet med kaviar. Klassisk luksus er tilbake.

FERMENTERT POTET: Hvem skulle tro at en potetkake kunne være så spennende?
FERMENTERT POTET: Hvem skulle tro at en potetkake kunne være så spennende?
Foto: Mathias Steinbru

En potetkake serveres med en ragu av blåskjell og purre. En fløtesaus med kolje binder det hele sammen. Poteten er fermentert, den har stor smak og gjøres til stjerne på en tallerken der den til vanlig er tilbehør.

Blåskjell, fløte, kolje og purre. Det er flere elementer med sødme og salt som gjør det hele til en særdeles velsmakende rett.

NYDELIG FISK: Piggvaren var toppet med perigold trøffel.
NYDELIG FISK: Piggvaren var toppet med perigold trøffel.
Foto: Mathias Steinbru

Piggvar med surdeigssaus, piggvarfett og eple. En liten servering, igjen med en klar god smak. Filet er tilbake i varmen.

VILT OG SØTT: Både saus og tilbehør passer nydelig til denne retten.
VILT OG SØTT: Både saus og tilbehør passer nydelig til denne retten.
Foto: Mathias Steinbru

På Einer servere de reinsdyr. Det hele har et hint av vilt, med en dyp og god saus, med svart jordskokk (jordskokk bakt over lang tid på svak varme, på samme måte som svart hvitløk) og plomme gir den dype store smaken.

KAN DET FRISTE MED HALE?: Skrei med rødbeter, svinekraft og tørket skreihale.
KAN DET FRISTE MED HALE?: Skrei med rødbeter, svinekraft og tørket skreihale.
Foto: Mathias Steinbru

En osterett kommer i form av en chawanmushi med hvit Undredal og kamille. Det er en interessant vri, men uten den store følelsen av ost.

Men i avslutningen, desserten, viser kjøkkenet frem den nærmest uuttalte utnyttelse av alle råvarene de har: Kjernemelk-is, kirsebær fra i fjor, mjødurt og havre. En lett syrlig men deilig søt dessert avslutter et stort og mektig måltid.

SPENNENDE OST: Her fikk anmelderen servert ost med kamille.
SPENNENDE OST: Her fikk anmelderen servert ost med kamille.
Foto: Mathias Steinbru

Folkene bak Einer er driftige og flinke. I etasjen under restauranten har de Einbar, en vinbar med fint utvalg og god mat. På sommeren åpner de også Einvær, en restaurant som vil berike din lofotentur, hvis valget blir på norgesferie igjen i år.

Servicen er effektiv og varm. Maten er flott, lokalet er støyende. Det er god kok i kjøkkenet, det er engasjert service, det er en varme i smak og et tydelig ønske om å formidle velvære.

Einer har bygget seg et godt publikum gjennom de fem årene de har vært åpne. Og det er vel fortjent, de får nok et enda større publikum fremover.

Publisert: 30.03.2023 kl. 14:51


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?