Til hovedinnhold

Sjømatrestauranten Lysverket: Verdt en omvei

9. august 2013Restaurant
FRA BØLJAN BLÅ: Lysverket i Bergen er en sjømatrestaurant helt oppe i det øvre sjiktet. Foto: Hallgeir Vågenes.
FRA BØLJAN BLÅ: Lysverket i Bergen er en sjømatrestaurant helt oppe i det øvre sjiktet. Foto: Hallgeir Vågenes.

Lysverket

Det er flere bergensere som er store i kjeften på Lysverket. Men kan de levere?

Jeg har et uttalt mål om å anmelde restauranter opp mot deres egne ambisjoner. En anmeldelse skal være en vurdering av hvorvidt restauranten lykkes med det den setter seg fore. Å sammenligne Maaemo med Tranen er helt meningsløst, selv om jeg har gitt begge samme terningkast. De har jo åpenbart ingenting med hverandre å gjøre. Noen ganger kan det derimot være vanskeligere å sette restauranten i riktig båt. Nyåpnede Lysverket ved Lille Lungegårdsvann i Bergen er en slik restaurant det er vanskelig å plassere.

Ildsjelene som står bak har nemlig imponerende merittlister enten det gjelder kokken Christopher eller musikeren Fredrik. Med seg har de både bartendere og kaffebryggere som nyter stor respekt. Sammen har de fortalt om ambisjoner som «å gjøre det feitere for alle» og forhåpninger om at «internasjonal presse får opp øynene for restaurant-Bergen.»

Så sitter vi her da, Marina O’Laughlin, Londons eneste anonyme restaurantkritiker, og jeg. Begge med øynene vidåpne. I lokalene, som er en del av Bergen Kunstmuseum, er det lite som minner om forrige leietaker. Borte er de buede, noen vil si bølgende, formene som definerte Bølgen & Moi. Himlingen er også fjernet og resultatet er en vellykket blanding av danske håndlagede tremøbler og eksponert betong. Alt er bevisst tilfeldig og pinlig nøyaktig i all sin enkelhet.

Lysverket er en bergensk sjømatrestaurant og middagsmenyen som består av fem retter, forandres nærmest daglig, blir vi fortalt. Råvarene er nøye utvalgt og i enkelte tilfeller selvsanket. Alt med lokal tilhørighet. Du kan velge kun å spise tre av rettene, men jeg lar selvsagt ikke en slik anledning gå i fra meg.

Aller først dukker det opp en liten appetittvekker i form av en fritert potetball med majones og høvlet tørket fisk. Smaken er delikat og balansert. Jeg lover at det ser langt mer elegant ut en det låter. Denne blir etterfulgt av liten tallerken med havsnegl, en notorisk vanskelig råvare å jobbe med, dekket av en grønn saus av urter. Også denne er harmonisk og byr på spennende smaker.

Menyens første ordentlige rett mangler denne harmonien. Et førsteklasses kamskjell stekt etter alle kunstens regler blir servert med en reservert japansk dashi suppe. Dessverre har entusiastene på kjøkkenet latt seg rive med av en dagsfersk leveranse av brønnkarse. Denne viltvoksende urten er utrolig smakfull, men ender opp med å dominere rettens to andre beskjedne elementer. En rett som er så nære det perfekte, holdes igjen av det siste elementet som legges på tallerken.

Foruten småpirk som en ujevnt stekt villaks fra Voss og en anonym skatevinge, er kveldens eneste skuffelse en lokal østers servert med brunet smør. Det lille syrlige bladet den serveres med, har ikke den nødvendige kraften til å bryte igjennom smørets fedme og østersens rikhet. Resultatet er ubalansert og dessverre fri for den friske sjøsmaken som østersen oftest byr på.

Kveldens høydepunkt er en strålende hummerrett. En halv hummerhale er vakkert presentert i en dyp tallerken med potetgnocchi rødfarget av hummerens korall. I det som ser ut som rosenkål, skjuler det seg mer hummerkjøtt. Ved bordet helles en vidunderlig kraftig hummersuppe. Her er det smak i massevis og likevel en hårfin balanse. Retten er overdådig og dekadent samtidig har den minst en fot godt plantet i norsk matkultur.

Hvordan skal så Lysverket bedømmes, som en av Bergens bedre spisesteder som prismessig legger seg lavere enn flere av de naturlige konkurrentene? Eller som en vestnorsk utfordrer til Oslos ny-nordiske trendsettere? Med servitører fra Sotra og kokker fra noen av verdens beste restauranter har jeg dømt maten strengt og vært rundhåndet med en noe fomlete, om enn entusiastisk, service.

Fem retter med vinpakke koster knappe 1250 kroner, da får du et vakkert og velsmakende måltid det ligger mye kjærlighet, lange dager og nøyaktig håndverk bak. Sitter du der lenge nok, kan du la kvelden gå inn i de små timer med noen av landets beste DJ-er og kreative cocktails. Om Marina, og internasjonal presse med henne, synes Lysverket gjør det feitere for alle, får du lese et annet sted. Jeg mener i alle fall det er vel verdt en omvei.

Publisert: 09.08.2013 kl. 08:24


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?