Tipssmell for serveringsbransjen
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2019 at tips til ansatte skal behandles på lik linje som lønn. Det er NHO Reiseliv sterkt imot.
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at arbeidsgivere må innrapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift på all tips som mottas av ansatte.
– Regjeringen vil styrke arbeidernes rettigheter. Det skjer ved at vi nå innskjerper litt på arbeidsgivernes plikter, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet som først omtalte saken.
Forslaget innebærer at en restaurant må betale arbeidsgiveravgift på tips, og at tips vil inngå i grunnlaget for feriepenger, sykepenger og pensjonsinnbetalinger på lik linje med tradisjonelle lønnsgoder.
– Fra nyttår innføres nye bokføringsregler, som Stortinget vedtok i 2016. Da vil arbeidsgiver uansett ha oversikt over hva som betales av tips. Ved at arbeidsgiver får plikt til å innrapportere tips, vil arbeidstagere i ulike bransjer også bli skattemessig likebehandlet, sier finansministeren.
– Riv ruskende galt
NHO Reiseliv stiller seg svært kritisk til forslaget.
– Vi mener det er riktig at tips er skattepliktig, men det er en gave fra en kunde for god service, og det å da gi arbeidsgiveravgift når det er en gave og ikke noe arbeidsgiver betaler syns vi er riv ruskende galt, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold til Godt.
Krohn Devold forteller at det eneste forslaget fører til er at arbeidsgivere er nødt til å trekke fra en hel del avgifter før tipset går til den ansatte, noe som fører til at det blir mindre igjen til den ansatte.
Nye skatteregler for tips: Møter motstander i bransjen
– I praksis er dette en kraftig avgiftsøkning for bedriftene på et område de ikke har noe som helst ansvar for. Konsekvensen kan bli tipsforbud i deler av bransjen. Andre kan velge å ta all tipset inn i en fellespott for sosiale tiltak for de ansatte, eller trekke halvparten av tipset til å dekke avgifter og administrasjon. Resultatet blir mindre penger til de ansatte og mye mer avgifter og byråkrati for bedriftene, sier Krohn Devold, i en pressemelding.
I pressemeldingen forteller hun at det vil være nærmest umulig for arbeidsgiver å ha kontroll på, eller være ansvarlig for, sedler og mynter som legges på bordene til den enkelte servitøren og som ikke forekommer på noen kvittering.
– Hvis endringen innføres nå, må det bli lovlig for den enkelte serveringsbedrift å nekte å ta imot kontanter.
Kan nekte ansatte å ta imot tips
Da Skattedirektoratet la frem forslaget i februar, fortalte HR-selskapet Infotjenesters økonomirådgiver Espen Øren til NTB at arbeidsgivere kan nå komme til å nekte de ansatte å ta imot tips, for å slippe kostnaden til arbeidsgiveravgift.
Han viste til at en servitør som har 230 arbeidsdager i året, og i snitt får 500 kroner i tips per vakt, vil tape 115.000 kroner i årlig inntekt hvis tipset blir borte.
– Det kan i så fall resultere i at de ansatte vil kreve å få reforhandlet lønnsbetingelsene sine, sa Øren.
Publisert: 08.10.2018 kl. 16:24
Lag deg en gratis konto