Anmeldelse av matkit fra Holwech: Finfin fisk i flott eske

15. april 2021Restaurant
HOVEDRETTEN: Pannestekt skrei fra Slippens fiskeutsalg Holwech.
HOVEDRETTEN: Pannestekt skrei fra Slippens fiskeutsalg Holwech.
Foto: Mathias Steinbru

Fiskeutsalget Holwech har i pandemien blitt en snakkis langt utenfor Fredrikstads grenser. Vi forstår hvorfor.

Under pandemien har dagligvarebutikkene fått en liten konkurrent. Eller, rettere sagt, flere små konkurrenter.

Restaurantenes matkasser har tilført våre ellers grå liv litt farge og smak. Og der kjeder er gode på store reklameplakater av pølser i et ukjent antall variasjoner, er restaurantene gode på skikkelig god mat.

Hvor mange har ikke rullet nedover på Instagram i en tåke av middagsapati? Hvor mange har ikke drømt om en servitør som henter den skitne tallerkenen, mens man selv putter tallerken i oppvaskmaskinene på en dag som fortoner seg som alle dager før? Klassikeren «Groundhog Day» med Bill Murray har aldri vært mer aktuell.

Matkassen slik den blir levert, med instruksjoner.
Matkassen slik den blir levert, med instruksjoner.
Foto: Mathias Steinbru

Matkassene har fått en ny dimensjon etter at de har tilbudt mat og råvarer av en kvalitet vi sjelden har sett på egen kjøkkenbenk. Og dette er ikke bare et oslofenomen. Det skjer overalt der en restaurant kjemper for sin egen overlevelse.

Fredrikstad har ikke vært kjent som en kulinarisk oase. Restaurant Slippen har vært det hederlige unntaket på matscenen.

Flinke folk har stått på utrettelig i mange år, og nå begynner det å skje ting i byen, det er liv på torget og i gatene igjen. Iallfall var det det før pandemien slo til.

Cevichen slik den kom innpakket.
Cevichen slik den kom innpakket.
Foto: Mathias Steinbru

Men nå, mens alt er stengt og pollensesongen er i full gang, kan du likevel få en liten smak av Slippen hjemme. Fra deres fiskeutsalg Holwech, kan du få helgekassen. En fiskemiddag som du lager hjemme.

Helgens meny var en ceviche til forrett, pannestekt skrei til hovedrett og en melkesjokolade-panna cotta til dessert. Det fremstår ikke umiddelbart nyskapende, men som et solid måltid, og det får være greit. Vinforslagene som kom med var enkle å finne på polet.

Cevichen måtte blandes med en saus som fremsto mest som en mangopuré. Det var ikke leche de tigre her, men oppskriften ble fulgt og resultatet ble syrlig og ganske søtt. Vinforslaget, en tropisk Albarino klarte ikke å hamle opp med all frukten.

En pannestekt skrei ble fulgt av nykål, soyanøttesmør, potetpuré og fennikel crudité med vinaigrette. Oppskriften var enkel å følge, men det ble en del kjeler som skulle i sving. Det gjør ikke noe når det er helg. De har forslag til hvordan du skal legge opp maten på Instagram og Facebook, og jeg tror at hvis du står skikkelig i skiten, så kan du ringe også.

Fisken ble stekt etter anvisning, to tredjedels ferdig på en side og snu. Det ble akkurat så flaket og fint som fisken skal være. Kålen fikk en runde under grillelementet i ovnen. Men den kan med fordel grilles over kull. Alt blir bedre over kull. Potetpureen ble spedd og varmet opp, cruditéen ble vendt i dressingen. Alt gikk stille for seg, uten sammenbrudd fra kokken på kjøkkenbenken. Det må kunne sies å være en seier, og dem skal vi ta med oss.

Tallerkenene ble varmet og maten dandert etter instruksjonen.

Cevichen klar til servering til forrett.
Cevichen klar til servering til forrett.
Foto: Mathias Steinbru

Soyanøttesmøret var ikke brunet smør med soya, slik kokken hadde sett det for seg. Nøttesmør er jo en betegnelse på brunet smør, men her var det også hasselnøtter i.

Hasselnøttene ga en fin sødme og nøttesmak og alle smaker på tallerkenen hang godt sammen. En god porsjon med mat, som metter, men som ikke er for stor. Det er bra.

Den røde vinen fra den selverklærte naturvinsdronningen Arianna Occipinti fra Sicilia tilførte litt bitterhet og syre.

Desserten var søt, smakte melkesjokolade og hadde fine sprø kandiserte korn på toppen. Vinen forsvant ikke i sødmen, men ga en litt syre til alt det søte.

En helgekasse fra Holwech er en godt gjennomarbeidet meny, med mat du kan kose deg med. Kjøp et dusin østers når du først henter kassen. Så blir helgen det høydepunktet du trenger etter en lang og grå uke.

Melkesjokolade-panna cotta til dessert.
Melkesjokolade-panna cotta til dessert.
Foto: Mathias Steinbru

Publisert: 15.04.2021 kl. 14:58
Oppdatert: 07.05.2021 kl. 11:18


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?