Restaurantanmeldelse av Geranium: En hyllest til livet

24. februar 2016Restaurant
NYTT OG ELEGANT: Geranium preges av en kontroll og vennlighet så suveren at alt ligger til rette for den helt store, gastronomiske opplevelsen. Foto: Claes Bech Poulsen.
NYTT OG ELEGANT: Geranium preges av en kontroll og vennlighet så suveren at alt ligger til rette for den helt store, gastronomiske opplevelsen. Foto: Claes Bech Poulsen.

Geranium

Trestjerners-restauranten Geranium i København byr muligens på Nordens beste måltid, som i ett og alt er en hyllest til livets beste smaker.

Det finnes restaurantopplevelser. Og så finnes det restaurantopplevelser. Som er slik at man som anmelder må vokte seg, fordi adjektivene som kjent ikke blir sterkere fordi det er mange av dem. Det finnes høye prisnivå, ja vel. Og så finnes det høye prisnivå der du allikevel får følelsen av at helhetsopplevelsen var verd hver krone, ja, at du gikk rikere ut av restauranten enn da du kom inn. Men vi er mange entusiaster, eller «foodies», som har som hobby å fylle sparegrisen og deretter, når den er blitt full nok, legge ut i den vide verden for å spise på en av restaurantene i aller øverste sjikte. Noen sparer til cupfinale på Wembley, andre sparer til en kveld på The Metropolitan, fordi en slik opplevelse gjør livet rikere.

En opplevelse av denne sorten får man på Geranium i København, to år på rad kåret til Danmarks beste restaurant, innehaver av tre Michelin-stjerner. Så det er bare å begynne å spare.

Der Noma er mer røft og eksperimentelt på gateplan, ligger Geranium på toppen av et høyhus ved Fælledparken med overjordisk vakre kreasjoner på tallerkenene og med større vekt på service og protokoll. Fra man kommer til man går svever man på en sky av vennlighet. Jeg vet ikke om noen annen restaurant i Norden som i øyeblikket kan matche dette. Det nyinnredede, elegante lokalet, der kokkene nå har flyttet ut i spisesalen og personalet har en kontroll så suveren at alt virker fullstendig avslappet, innbyr til den helt store, gastronomiske ekstasen.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

SLÅENDE VAKKERT: Både presentasjonen av rettene og de intense smakene gjør besøket på geranium til en helt unik restaurantanmeldelse. Foto: Claes Bech Poulsen.
SLÅENDE VAKKERT: Både presentasjonen av rettene og de intense smakene gjør besøket på geranium til en helt unik restaurantanmeldelse. Foto: Claes Bech Poulsen.

For Geranium innfridde. Så vel i de tjue serveringene, som i de matchende drikkemenyene, med og uten alkohol; de siste laget av Geranium og tilpasset hver rett.

Kunstferdige «blader» av jordskokk med valnøttolje og rugeddik dannet stillferdig innledning, fulgt av tomatvann – en så enkel betegnelse yter ikke retten rettferdighet i all dens intense smak. Nok en myk appetittvekker fulgte, av hummer, melk og gjæret gulrotsaft, før en «forkullet» potet med barkearoma og fåresmør ga noe å tygge på. En «stein» av dill, pepperrot og fryst saft av syltet dill var ikke bare en liten sommer i munnen, men også slående vakker der den ble servert som en del av et lite stykke skjærgård. Knivskjell kom deretter på bordet: Her var hele råvaren demontert og bygget opp igjen slik at til og med de naturtro skjellene var spiselige.

NORDENS BESTE: Det ser også nordisk ut på tallerkene når Geranium serverer noen av sine interessante smakskombinasjoner. Foto: Claes Bech Poulsen.
NORDENS BESTE: Det ser også nordisk ut på tallerkene når Geranium serverer noen av sine interessante smakskombinasjoner. Foto: Claes Bech Poulsen.

Så begynte løpet med «De Salte Retter», men også i denne avdelingen kunne vi merke chef Rasmus Kofoeds røtter i et alternativt kjøkken, med biodynamisk og økologisk landbruk og basale, naturlige smaker som grunnmur for sitt enestående byggverk av et måltid, noe han for øvrig har til felles med Norges Espen Holmboe Bang på Maaemo. Virkelige smaksbomber var små terter med østers og sjøpinnsvin samt suppe på tørkede østers, for ikke å glemme retten av lysing, skimrende som marmor, dekket av finsk kaviar og med en saus på kjernemelk. Både retten med purre og røkt spekk, ramsløk og vesterhavsost og retten med norske kamskjell fra Frøya med rogn, kamille og saft av stikkelsbær gjorde inntrykk både med interessante smakskombinasjoner og vakkert utseende, før de ble toppet av villand. I to serveringer. Først et lettrøkt lår, med syltede hyllebær og trøffel – slående vakkert i skålen, elegant og rikt i smaken. Og deretter andebrystet med grillet pære, skogsyre og syrlig smak av gran. Til tross for sin finesse virket retten basal, helt riktig på dette punkt i måltidet, med lange smaker til å nyte. Hun som ikke spiser kjøtt fikk hele veien fullverdige erstatninger, på de to siste punktene henholdsvis jomfruhummer med trøffel og breiflabb med kremet rug og kål. Personlig fant jeg også et hagl i villandbrystet – det er slikt som kan hende – og ble lovet belønning.

Den kom. Men først etter at vi hadde spist en is med bivoks, pollen, honning og multer som smakte som et helt julemarked på Steinerskolen, samt blant diverse andre desserter også en overjordisk vakker «Nøgne træer», altså en tolkning av vinterens nakne trær i parken utenfor, et treformet godteri med smak av sviske og mørkt øl, dertil dansk sviskegrøt og en saus med smak av bøk. Belønningen for haglet kom i form av et dødningehode i lakris med kald lakrismousse, for så vidt i tradisjonen fra det gamle Roma, der man gjerne hilste døden på slutten av måltidet. Men dette måltidet er en eneste, lang hyllest til livet og alle dets beste smaker.

SLÅENDE VAKKERT: Skulle du være så (u)heldig å finne spor av hagl i viltet premieres (eller kompenseres) du med en lekker lakrismousse - i dødningehodeform. Foto: Claes Bech Poulsen.
SLÅENDE VAKKERT: Skulle du være så (u)heldig å finne spor av hagl i viltet premieres (eller kompenseres) du med en lekker lakrismousse - i dødningehodeform. Foto: Claes Bech Poulsen.

Skal du ut og spise i helgen? Les alle våre anmeldelser her!
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.
Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.
6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet
5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet
4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet
3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet
2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Publisert: 24.02.2016 kl. 13:36
Oppdatert: 06.09.2019 kl. 14:59


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?