Restaurantanmeldelse av Schlägergården: Schlägertimen

22. oktober 2021Restaurant
STJERNEMASKIN: Bjørn Svensson har tidligere drevet Oscarsgate, Fauna og Galt, som alle har fått Michelin-stjerner. Nå holder han hus i Schlägergården på Lilleaker.
STJERNEMASKIN: Bjørn Svensson har tidligere drevet Oscarsgate, Fauna og Galt, som alle har fått Michelin-stjerner. Nå holder han hus i Schlägergården på Lilleaker.
Foto: Andrea Gjestvang

Schlägergården Restaurant

Bjørn Svensson ble rastløs og flyttet vestover. En gammel gård på en liten kolle ble åstedet for en avslappet og god tilnærming til finmat.

Det lange huset troner på toppen av en liten haug. Langhuset har tidligere rommet kafédrift, men aldri mat av denne standarden.

Bjørn Svensson er en av våre mest kjente kokker utenom konkurransesirkuset. Han har stille åpnet restaurant på restaurant og hentet anerkjennelse over landegrenser på kort tid. Det er ikke så rart, for han kan lage mat og han er flink til å plukke talenter på kjøkkenet.

Schlägergården ligger  på Lilleaker i bydel Ullern i Oslo.
Schlägergården ligger på Lilleaker i bydel Ullern i Oslo.
Foto: Andrea Gjestvang

Lilleaker, CC vest, fremstår ikke umiddelbart som et godt sted for en finrestaurant. Schlägergården ligger rett over gaten for Kaktus, kafeen som ble udødeliggjort i rettssaken mot den tidligere justisministerfruen. Kafeen har ikke blitt et sted for kulinariske eventyr etter det, men er kanskje oppsøkt titt og ofte av Krimpoddens ivrige lyttere.

En hage og et drivhus gir vage minner om en sommer som igjen var for kort. De dyrket sine egne tomater der, men nå har høsten kommet til det punktet der vi er nærmere snø enn sol, og da er tomatsesongen over for i år.

En hyggelig velkomst i døren fører til et blidt møte med hele kjøkkenet. Den åpne kjøkkenløsningen i gangen får deg til å føle at du trer rett inn der det virkelig skjer. Små stuer ligger på rad og et lite og intimt rom blir åstedet for kveldens middag. 

En smaksmeny kan suppleres med luksus. Det er kaviar, løyrom og ost, for så mye du er villig til å betale. Valget faller på en rett med kaviar og rødbete og fritert ost. Fritert ost er vel mer en guilty pleasure, men det kan også være luksus. Ost er fantastisk, varm ost med sprø skorpe er, vel, fantastiskere.

En liten skål med små strimler med dype rødfarger skjuler kaviar, beinmarg og rømme. De rehydrerte rødbetbitene har dype jordtoner og en fin sødme. Den fete smaken av marg og syren fra rømme binder kaviar og rødbete sammen på en herlig måte. 

Tomater fra drivhuset serveres med raket ørret og en saus med løpstikke. Løpstikke, verdens minst subtile urt, kunne dannet en superskurkliga i Marveluniverset sammen med ramsløk. Men her fungerer det fint. Den rakede rognen og de modne tomatene er helter nok til å temme den ellers uregjerlige urten. En kontant fortsettelse og en oppvekker av smaksløker. 

Tomat, ørret og løpstikke.
Tomat, ørret og løpstikke.
Foto: Mathias Steinbru

Et flatbrød av puffet rug ligger på en tallerken. Under det grå, men luftige brødet, er det festet fenalår. Det smaker av søtt og salt, det knaser i munnen og smakene danser på tungen. Det er en elegant oppgradering, eller evolusjon, av rugflatbrødet. 

En tartar av kalv er pent dandert på tallerkenen. Med en majones på matjessild, rugbrød og overdrysset av prestost, er tartaren en av de bedre på østlandet. Smaken av den fete fisken er en deilig overraskelse mot det magre kjøttet. Det er varme toner som gjør at høsten utenfor virker mildere. 

Kamskjell med umodne solbær. De lett varmebehandlede kamskjellene er gode slik bare kamskjell kan være og har et lett tygg med de delikate fibrene. En ganefryd, det er smaken av det beste ved havet. Med en flott sødme sammen med de grønne solbærene er dette en rett som er søt, salt og syrlig. På den gode måten. 

Kamskjell.
Kamskjell.
Foto: Mathias Steinbru

Det virkelige høydepunktet kommer i form av en krepsehale. Den delikate halen er grillet og krydret med einerbær. Det nærmest spraker i munnen, og det søte fra krepsen harmonerer med einer og røyksmak. Kantarellkompotten understreker den jordlige smaken, og gjør retten til en av de mest vellykkede komposisjoner på denne siden av pandemien. 

Krepsehale.
Krepsehale.
Foto: Mathias Steinbru

Andehjerter med gulbeter fortsatte smaksparaden. De perfekt rosa kjøttstykkene og de myke gule betene fremstår som en kjærlighetserklæring til jord og hjerter. 

Den friterte osten serveres med endive og tyttebær. Den smeltede osten legges på bladene og pyntes med tyttebær, det salte og bitre smelter sammen med osten, det knaser i munn og hode. Osten er svensk, men det er det eneste som kan holdes mot den. 

Fritert, smeltet ost.
Fritert, smeltet ost.
Foto: Mathias Steinbru

En kveld på Schlägergården fremstår som et lyspunkt i en tid der alt blir mørkere. Det er store, men enkle smaker, som er satt sammen på fine måter. Det er et sted der du kan pleie deg selv og dine med god, oppmerksom service. Du må bare klare å gjøre reservasjonen, det kan være vanskelig nok.

Men har du tålmodighet, vil du belønnes. Sa de i en religion en gang. 

Kalvetartar.
Kalvetartar.
Foto: Mathias Steinbru

Publisert: 22.10.2021 kl. 13:00
Oppdatert: 01.12.2021 kl. 14:08


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?