Anmeldelse av hjemmerestaurant: Mye mat for pengene

3. desember 2020Restaurant
ALTMULIGMANN: Kokken som også er kveldens servitør og altmulig-mann, er i gang med en av kveldens retter. Til venste steinbitt-retten fra restaurant Katla. Til høyre instruksjonen som følger med fra restaurants Plah.
ALTMULIGMANN: Kokken som også er kveldens servitør og altmulig-mann, er i gang med en av kveldens retter. Til venste steinbitt-retten fra restaurant Katla. Til høyre instruksjonen som følger med fra restaurants Plah.
Foto: Mari Siljeholm/VG
$$$$

Er du lei sushi, hamburger eller tam thaimat? Nå har de gode restaurantene startet med levering av deres egne retter i form av kit du kan varme opp. Men klarer vi å gjenskape den herlige restaurantfølelsen hjemme? Vi har testet.

Den sosiale nedstengingen er en anstrengelse. En følelse av evig hjemmekontor. Mat som var det samme som i går som var det samme som dagen før.

Vi må oppføre oss ved å holde oss hjemme. Ikke møte mer en ti personer, minus familie, unntatt barnehage-kohort og ikke være flere enn fem gjester, i tillegg til kjernefamilien. Det er jo en smal sak. Bare hold deg hjemme, sier Erna.

Så da står de der da. Ikledd masker, med større og færre bord. Restaurantene som ble frarøvet gjester, i folkehelsens navn, uten en støtteordning som hjelper dem gjennom krisen. Og vi sitter hjemme med et lite antall gjester og med mat vi har gått lei.

Men frykt ei, det er innovasjon i restaurantnæringen. Nå er det ikke lenger bare syrlig ris og svett laks, halvslappe curryer eller kalde burgere du får levert på døren. Nå kan du få levert den virkelig gode restaurantmaten hjem.

Går det an å få den gode stemningen hjemme med mat som er forberedt og klargjort på de restaurantene du har skikkelig lyst til å besøke akkurat nå? Kan det virkelig bli like bra som på en restaurant?

Østers fra vinbaren Eff Eff.
Østers fra vinbaren Eff Eff.
Foto: Mari Siljeholm/VG

Huset er vasket så spor av hjemmekontor nesten er borte. De visne blomstene er kastet, men planen om å kjøpe nye ble for ambisiøs. Vin er innkjøpt etter tips fra restaurantene.

Vi starter med østers med vinaigrette, nam prik og sitron. Disse østersene er fra Arnevik Gård og Eff Eff på Fredensborg. Smaken av hav og mineraler blander seg godt i munnen. Sammen med en herlig muscadet får jeg nesten den gode restaurantstemningen. Østersen er slik den skal være men det er noe som skurrer, på høyttaleren kommer den samme låten igjen for tredje gang. Gjestene kremter, musikken må fikses.

En Laab av andelår fra Plah er neste rett. En enkel forklaring og fortelling om Laab følger med. Det kvernede andekjøttet varmes i pannen, urter og saus blandes inn. Laaben er grønn, heit og syrlig. Og vinen, den står i kjøleskapet. En ting man ikke får på hjemmerestaurant er god service. Ikke av den sorten man finner ute.

Døgnvillburger fra Kolonial.no.
Døgnvillburger fra Kolonial.no.
Foto: Mari Siljeholm/VG

Døgnvill burger leveres av Kolonial. Brød og sauser kommer i fin innpakning. Kjøttet er kvernet og levert av Idsøe i Stavanger. En historisk anerkjent kjøttleverandør, misunt i årevis av oss på Østlandet. Hamburgerbrødene er gylne og luftige. Burgeren er saftig, men kokken har stekt den litt lenge, den hadde vært enda saftigere om den hadde fått litt mindre tid i pannen. Sausene er litt i overkant søte, men kålsalaten og chilisausen fungerer fint og gir litt krønsj i burgeren.

Vinen som skulle serveres sammen med hamburgeren var allerede drukket opp. Den ene gjesten forsynte seg selv med en øl fra boks. Servicen er fortsatt ganske dårlig. Det er vanskelig å stå på kjøkkenet og holde et adekvat nivå på service på samme tid.

Piggvar med løyrom fra restaurant Katla kommer med store mengder fisk, løyrom og saus. Forklaringen som følger, er enkel å forstå. Resultatet blir nesten som om jeg skulle få det servert. Men bare nesten. Vi har ikke rett vin i glasset, Katla anbefaler en god chardonnay. Jeg fisker opp en flaske av kjøleskapet halvveis inn i måltidet, mens en av gjestene drikker en vin tiltenkt biffen. Også har vi glemt hiphop fra Bergen. Men maten er deilig, og enkel å få til og gir deg mestringsfølelse når du ser den gylne stekeskorpen på fisken. Dette vil jeg spise mer av.

Biff fra restaurant Damsgård i Bergen.
Biff fra restaurant Damsgård i Bergen.
Foto: Mari Siljeholm/VG

Biffen fra Damsgård har luftet seg på benken. Det er mye man må huske på når man driver hjemmerestaurant. En høy entrecôte, modnet siden september, skal spises som hovedrett. Den kommer i egen gaveeske og er spesialsendt fra Bergen. Limousin, entrecôte 800 gram. Bor du i bergensområdet kan du få denne levert på døren.

En ting de er bedre på når man spiser ute er mengdeberegning. Gjestene føler seg allerede mette, men ved synet av den høyreiste biffen blir de raskt klare for mer. Med en vin fra Etna kan ikke dette gå feil. Hvis ikke kokken blir litt ivrig på grillen.

Med en blanding av usikkerhet og et dårlig termometer, får biffen akkurat det lille for mye varme på den ene enden av kjøttet. Men smaken, smaken! Det er et uforglemmelig stykke kjøtt, og smaken er om mulig enda bedre enn jeg husket den fra Damsgård. Saftig med nøtter, en deilig, salt, grillet overflate. Servert med chips og kaviar fra stør kan det ikke bli bedre. Bortsett fra på Damsgård.

Piggvar fra restaurant Katla.
Piggvar fra restaurant Katla.
Foto: Mari Siljeholm/VG

Kveldens høydepunkt kommer i form av en massaman curry. En dypere og deiligere curry har jeg til gode å smake hjemme. Jeg drømmer meg frem i tid når Plah igjen åpner. For dette vil jeg ha mer av. En vin fra Jura, som kjøkkenet anbefalte som drikke til, ble for en gangs skyld servert til riktig tid. Retten er lett å gjøre klar. Risen varmes med litt vann i ovn, curryen varmes opp, kjøtt og urter blandes i. Det er bare risen det er noe igjen av, for all curry forsvinner fra tallerkenen.

Den ene gjesten har lagt seg ned på benken og kneppet opp buksen. Det er en av de få fordelene ved å være hjemme. Dette kunne man ikke gjort på restaurant.

Vi avslutter med fyrstekake fra Damsgård og hasselnøtt-is fra Gioia. Fyrstekaken var den beste kaken jeg spiste i februar. Denne varianten hadde mer julepreg, den var god den også, men ikke like luftig og overraskende som den forrige kaken. Isen, eller gelatoen, er myk, ikke for søt og med en deilig smak av hasselnøtt. Gjestene har nesten gitt opp. De har fått for mye mat og ligger som slakt rundt omkring på stoler og sofaer. Hadde vi bare hatt en avec-tralle nå, så kunne vi løst mye.

Planlegg årets julemiddag:

To ting har gått opp for meg under denne pandemien. Restauranter beriker mitt liv. Et besøk på restaurant er ikke bare mat, det er energi, det er nye ideer. Det er samtaler og diskusjoner.

Det andre er at uansett hvor mye god smak som ligger i rettene fra restauranten er det ikke mulig å få en restaurantfølelse hjemme. Det er veldig god mat, og vinen er den samme som jeg ville fått servert ute.

Men nettopp det er også problemet, eller savnet. For jeg savner det å bli servert, å bli fortalt hva jeg skal spise. Jeg savner å bli tatt vare på, servert varm mat og kald drikke.

Ekte kjærlighet på en ekte restaurant.

Hjemmerestaurant:

Terningkast: 5 på mat, 2 på service - behjelpelig og hyggelig, men virrete og uoppmerksom.

Publisert: 03.12.2020 kl. 15:43
Oppdatert: 04.12.2020 kl. 09:52


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?