Restaurantanmeldelse av Norð & Natt: Blinkskudd på Tøyen

26. mai 2016Restaurant
VELLYKKET LOKALE: Det er trivelig og varmt på Norð & Natt på Tøyen. Foto: Mattis Sandblad/VG.
VELLYKKET LOKALE: Det er trivelig og varmt på Norð & Natt på Tøyen. Foto: Mattis Sandblad/VG.

Norð & Natt

På Tøyen senter skjer det flotte ting i matveien – Norð & Natt tar ideen om en bydelsrestaurant til nye høyder.

Gjennom de store vinduene kikket vi på senterlivet, vi gumlet på saftig brød fra Norð & Natts eget bakeri, og raskt senket hverdagsskuldrene seg. Ikke bare på grunn av et glass utmerket champagne, men også fordi lokalet er vellykket. Selv om det er fullt, får man ikke følelsen av å sitte for tett, og flater av lyst treverk skaper trivsel og varme. Trivselen ble ytterligere øket av vår vennlige servitør, som ledet oss gjennom spisekartet. Her kan man velge en hovedrett, eller sette sammen menyer på hhv. 3 og 5 retter, og når 5-retteren kommer til svært moderate 540 kroner var det ingen grunn til ikke å ta full pakke.

Første rett var en komposisjon av St. Kristinaskinke med ost fra Norges kanskje minste meieri, Rosalita, servert med agurksorbé, syltet rødløk og en syrlig saus av eddik og blåbær, samt en smule karse. Skinken var utmerket, sorbeen nydelig og osten levde opp til sitt ry som en av landets beste oster. Allikevel var det noe som skurret en tanke: Den markante osten kolliderte med sorbeen, hvordan vi enn snudde og vendte på det, og skinken og solsikkekjernene maktet ikke å skape bro.

Derimot var tartaren av reinsdyr helt vellykket. Ikke bare var det en vakker komposisjon, smakene var omsorgsfullt kombinert. Et hint av hvitløk skapte spenst i viltsmaken, eple og epleeddik ga syrlighet og akkurat passe sødme, små ostechips av Fjelldronning ga tekstur og interessante overtoner til viltet – mens det hele ble understreket av den rike nøttesmaken av jordskokk, både i form av puré og chips. Dryss av persillepulver var ikke bare pent, men rundet av smakene med en svak bitterhet. En suverent god rett, der vi fikk følelsen av at noen på kjøkkenet virkelig ville oss vel.

Og nå fikk vi det morsommere og morsommere. Grillet svinekjøtt fra Nedre Skinnes gård ved Krøderen kom med en mild, men tydelig sennepssaus, skorsonerrot, vårløk, ørsmå gulrøtter, syltet reddik og gulbete. Saftig og smaksrikt fikk kjøttet spille hovedrollen. Det samme gjaldt for det perfekt ovnsbakte kveitestykket på den andre siden av bordet, servert med vårens grønnsaker og en nydelig blåskjellsaus med ramsløkolje, der skalldyrsmaken og ramsløksmaken bare fortsatte å løfte hverandre og ingrediensene for hver bit.

Artikkelen fortsetter under svinefileten.

SAFTIG OG SMAKSRIK: Grilet svinekjøtt serveres med sennepssaus, skorsonerrot, vårløk og ørsmå gulrøtter - og syltet reddik og gulbete. Foto: Mattis Sandblad/VG.
SAFTIG OG SMAKSRIK: Grilet svinekjøtt serveres med sennepssaus, skorsonerrot, vårløk og ørsmå gulrøtter - og syltet reddik og gulbete. Foto: Mattis Sandblad/VG.

Sikkert skyldtes også følelsen av å ha det overdådig det faktum at Norð & Natt byr på et usedvanlig rikholdig utvalg viner på glass – også fra flasker som ellers ville blitt for kostbare. Takket være klok investering i fiffige og høyteknologiske Coravin-pumper, kan Norð & Natt servere kjellerviner på glass, uten at innholdet i flasken blir spolert. For vår del kunne vi unne oss et glass Mersault Les Tillets 2013, som med både frukt, florale hint og smak av sitrus hjalp kveita til ytterligere høyder, og det samme gjaldt selvsagt for mitt glass Chambolle Musigny 1er Cru Les Fuees 2012 – ikke hverdagsdrikk hverken på Tøyen eller annetsteds, men du verden som denne elegante og saftige røveren satt til kjøttet. Disse glassene falt i seg selv ikke helt billig, hhv. 201 og 237 kroner, men prisen for hele flasker ville vært umulig både på en onsdag og en lørdag og resten av året.

Nå ventet vi spent på den første desserten, som ifølge menyen skulle være en crème brûlée av Munkebyost, og det måtte jeg tilstå at jeg hverken hadde smakt før eller kunnet tenke meg muligheten av. Følelsen av galskap ble ytterligere øket da vår kompetente servitør suverent paret desserten med en kopp sterk kaffe, rett og slett. Norð har eget kaffebrenneri, så la gå at de vil fremheve den, tenkte jeg, men dette måtte da gå – hva skal man si? – «nord og ned»? Spesielt som desserten kom med en speltvaffel og plommekompott. Men underet skjedde: Den distinkte smaken av Munkeby-osten, den sprø sukkerskorpen, den koselige vaffelsmaken, sødmen i kompotten samt bitterheten og aromaene i kaffen møttes i et høyere hele. Det var rett og slett fenomenalt godt og oppfinnsomt. Kudos!

Keen på å lage en enkel dessert hjemme? Sjekk ut disse kule banan-isene - supergodt og superenkelt!

Superenkel bananis med sjokolade

Lakris-is med knask av hvete og nøtter, sjokolade fra Reykjavík-produsenten Omnom samt marengs og bringebærgele satte supert punktum, sammen med en grei dessertvin fra Malaga som ble flott solgt inn av en blid servitør – flere av dem var innom bordet i løpet av kvelden. Tross nesten fullt hus hadde alle tilsynelatende både tid og lyst til å skape hygge og fortelle ved hvert bord, ikke bare ved vårt. Jeg har vært inne på det før: Med god arbeidsledelse blir personalet inspirert, og harmonien renner over i gjestene.

Har du lyst til å gå ut og spise i helgen? Her finner du alle restaurantanmeldelsene våre!
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.
Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.
6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet
5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet
4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet
3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet
2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Publisert: 26.05.2016 kl. 16:12
Oppdatert: 09.05.2017 kl. 07:59


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?