Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Hva skjer?: Saken er biff

17. september 2015Restaurant
HIPP NABOLAGSRESTAURANT: Det er høy stemning på Hva skjer?. Men maten når dessverre ikke samme høyden. Foto: Klaudia Lech/VG.
HIPP NABOLAGSRESTAURANT: Det er høy stemning på Hva skjer?. Men maten når dessverre ikke samme høyden. Foto: Klaudia Lech/VG.

Hva skjer?

Hipstermenyen er både ufokusert og svakt gjennomført, men en grillet oksekam gjør det verdt å ta turen til gamle Soria Moria.

Lukten av nybrent oksekjøtt har lokket meg til Torshov. Restauranten med det smått tåpelige navnet «Hva Skjer?» er først og fremst å regne som en nabolagsrestaurant her den ligger i historiske Soria Moria kino, men jeg er villig til å reise langt for en god biff.

Hva skjer? består av et langstrakt lokale som foruten en liten bar ved inngangen, også huser en takhøy vinreol og en like høy stige på hull. Vinlageret følges av to modningskap for kjøtt og et åpent kjøkken hvor skjeggete hipsterkokker jobber i varmen fra grillflammer. I enden er en større bar med rikelig av øl på fat, og aller sist en liten uteservering i bakgården.

Hva Skjer? er en, om enn litt rotete, samling av alt en gjeng entusiastiske hipsterkokker kan ønske seg på en østkantrestaurant. Helt ned til den obligatoriske tegneseriekunsten på veggene.

Og om rommet fremstår som resultatet av en brainstorming under et vorspiel blant øldrikkende unge kokker med skjegg og rutete skjorter på gutterommet, er menyen en like eklektisk samling av småretter de samme kokkene drømmer om etter en særs fuktig kveld på byen.

Eller hva tror du om forretter som steambun (eller bao) med gris, hosinsaus og kimchi etterfulgt av fritert grisehodenuggets med gåselever og syltet rødløk. Og da har jeg ikke engang nevnt tartaren av urfe og den karamelliserte Camemberten i bananblad. Ei heller popkorn med cola-karamell.

Det fortsetter i samme ånd med en grillet tolkning av vestlandsskatten pinnekjøtt og stedets «pièce de résistance», en halvkilo selvmodnet oksekam grillet på beinet. Før menyen avrundes med en berlinerbolle med HaPå og en sjokoladekake med cherrycola-saus, som de nokså treffende har kalt «Overkill».

Men matorgien når aldri helt sitt kulinariske klimaks. I praksis betyr dette at den dampete bollen i med gris er for kompakt og at grisen selv verken er silkemyk eller mør slik den skal. På de friterte grisehode-nuggetsene er gåseleverrulladen sprukket, og den syltete rødløken ikke i nærheten av syrlig nok til å hamle opp med rettens overveldende fedme. Burgeren er i beste fall hverdagslig og cola-karamell-popkorn blir først tasty når vi selv balanserer smaksbildet med nødvendig salt fra bordet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DET SKAL VÆRE BIFF: Det er den stekte oksekammen, og pommes fritesene, som gjør at det er verdt å besøke Hva skjer? på Torshov. Foto: Klaudia Lech/VG.
DET SKAL VÆRE BIFF: Det er den stekte oksekammen, og pommes fritesene, som gjør at det er verdt å besøke Hva skjer? på Torshov. Foto: Klaudia Lech/VG.

Heldigvis finnes det lyspunkt som er kulinarisk tilfredsstillende. For oksekammen er god. Virkelig god. Kjøttets lange tørrhengte modning gir det et smaksbilde som vakummodnet kjøtt aldri er i nærheten av. Deretter grilles det møysommelig over åpne flammer i nær en halv time slik gud selv hadde tenkt av kjøtt skulle varmes. Beinet som fortsatt sitter på kjøttet gir også en ekstra dimensjon til smaken.

Kunne kjøttet vært enda litt modnere, og kunne det fått en noe mer sjenerøs omgang med salt og pepper før det gikk i ilden? Så absolutt, men det er så langt mellom de spisesteder i Oslo som ordentlig griller en god biff over åpen flamme, at dét i seg selv gjør det verdt turen.

En slik oksekam koster knappe 450 kroner og med litt pommes frites ved siden av burde det holde til to. Er du ekstra sulten eller vil ha noe salt til ølen mens du venter i 45 minutter på biffen din, kan du begynne med husets egenproduserte speketallerken til 200 kroner. Men med mindre du bor på Torshov og skulle få lyst på grisehodenuggets eller en skål popkorn med karamell er prisene på resten av menyen kun av akademisk interesse. For saken er biff.

Vil du servere biff hjemme? Her kan du lære hvordan du steker perfekt biff!

Perfekt stekt biff på 60 sekunder

Publisert: 17.09.2015 kl. 15:09
Oppdatert: 18.09.2015 kl. 09:13


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?