Restaurantanmeldelse av Pincho Nation: Fremtidsrestaurant

29. august 2019Restaurant
NYSKAPENDE KONSEPT: Pincho Nation Teater i Kristian IVs gate 4 satser på appbasert restaurant, der både bord og mat bestilles i appen. Foto: Trond Solberg/VG
NYSKAPENDE KONSEPT: Pincho Nation Teater i Kristian IVs gate 4 satser på appbasert restaurant, der både bord og mat bestilles i appen. Foto: Trond Solberg/VG

Pincho Nation Teater

Pincho Nation er et nyskapende restaurantkonsept for folk flest, men maten kan bli bedre.

Den svenske restaurantkjeden Pincho Nation har allerede etablert seg med to restauranter i Oslo og er sulten på en jafs av det lukrative «storgate-segmentet». For få år siden var det utenkelig at Friday´s på Karl Johan, en bastion av tilgjengelig middelmådighet i over 20 år, skulle stenge dørene for godt, slik de gjorde i fjor. Men segmentet som gjerne kalles «folkelig» og som i flere tiår har vært dominert av aktører som Friday´s, Egon og Peppes, trenger en utfordrer. Mens mang en anmelder har revet seg i håret over horribel mat og enda verre priser, er publikum fortsatt sultent på steder hvor beliggenheten, tilgjengeligheten og det sosiale er vel så viktig som maten.

Går man litt under overflaten er Pincho Nation bygget på samme formel som konkurrentene. Interiøret er som en karikatur av forrige århundrets tivoli, karneval og sirkus. Med røde lykter, plysjtrukne stoler, karusellhester og sirkustelt er det mye både å se på og prate om for gammel og ung. De mange små halvveggene som deler opp det enorme lokalet i mer intime båser er rød- og hvitstripete, mens resten av veggene er tapetsert med et hektisk blomstrete tapet. I det hele tatt minner det like mye om et gammelt tivoli som Egon og Peppes minner om en gammel landhandel.

Men det er appen som gjør at Pincho Nation skiller seg ut. Vi bestilte bord på forhånd i appen og vel på plass i stolen fisker jeg på ny frem mobilen for å velge både mat og drikke fra den lange og omfangsrike menyen. Den strekker seg fra asparges med bacon og Grana Padano, via kyllingspyd med lime og chili, dumplings med soyasaus, og liten plankebiff med duchessepoteter, til mini-pizza. Utvalget av vegetarretter er like variert med frityrstekt camembert og bjørnebærkompott, vårruller, kremet pasta med spinat og tomat, quesadilla med chimichurri. I tillegg kommer noen få fiskeretter.

Et tastetrykk fra oss, og bestillingen tikker der den skal, før det kort tid etter piper i mobilen og vi kan hente både mat og drikke uten å ha snakket med en eneste servitør.

Med en så omfattende meny fra alle verdenshjørner er kvaliteten ikke uventet høyst varierende. Sopprisotto med italiensk Grana Padano-ost er for eksempel ordentlig god. I nyanser av beige og brun er den ikke visuelt forlokkende, men store mengder finhakket sopp gir den er rikt og fyldig smaksbilde. Teksturen er strengt tatt for kompakt, men i dette segmentet er det godt nok.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

VARIERT: Menyen er lang og omfangsrik. En av rettene er sopprisotto. Foto: Trond Solberg/VG
VARIERT: Menyen er lang og omfangsrik. En av rettene er sopprisotto. Foto: Trond Solberg/VG

Sjømatpaella derimot, er overkokt ris i en tynn, vandig og tomatisert fiskekraft som har lite med Valencias kulinariske stolthet å gjøre. En klatt aioli akkompagnert av en sitronskive og seks reker fra lake skaper ingen variasjon i hverken smak eller munnfølelse, og helheten holder ikke mål.

Fritert halloumi-ost med mojo rojo, eller rød saus, er heller ikke vellykket. Sausen smaker lite, og ostens tekstur knirker mellom tennene som joggesko på nyvasket steingulv.

Men brått tar det seg opp igjen med små soya- og ingefærglaserte svineribber. De kunne hatt godt av mer av den klissete sausen, men smaken av langtidsstekt svinekjøtt mot den salte soyasausen med sting av ingefær i ettersmaken er både frisk og mektig.

Slik bølger kvaliteten gjennom hele måltidet, fra saftige scampi med masse hvitløk og fin stekeskorpe, til kjønnsløs pommes frites med ostesaus, og intetsigende dumplings med ubestemmelig fyll. Andre retter igjen er hverken imponerende eller skuffende. Kebabrull med oksekjøtt, salat, rødløk, fefferonipepper og en dressing med mye kummin og kanel, er i tillegg til sopprisottoen kveldens kulinariske høydepunkt. Den er liten, men smaker desto mer i et hyggelig gjensyn med karakteristiske smaker som jeg sjelden har spist i voksen alder.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

FARGERIKT: Interiøret minner om et gammelt tivoli. Foto: Trond Solberg/VG
FARGERIKT: Interiøret minner om et gammelt tivoli. Foto: Trond Solberg/VG

Selv om den varierer, er maten ikke svakere enn hos de etablerte operatørene i dette segmentet. Jeg kommer ikke over hvor genial denne appen er; den er ganske enkelt et blikk inn i fremtiden. Selv de som ikke liker å gå på restaurant kan finne seg til rette her. Når måltidet er gjort betaler alle hver for seg direkte på appen uten å måtte dele regningen eller henvende seg til en servitør. Den ene i vennegjengen som alltid betaler for en øl mindre enn han har drukket, kan ikke lenger bruke din tips til å subsidiere sitt forbruk. Har du dårlig tid kan du sågar legge rettene klar i din virtuelle bestilling mens du sitter på trikken på vei til restauranten. Fordelene er nærmest endeløse. Riktignok er konseptet foreløpig bedre enn maten på Pincho Nation.

Publisert: 29.08.2019 kl. 16:33


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?