Anmeldelse av Bølgen og Moi:  Bra brunsj på Briskeby

AVSLAPPET VESTKANTSTEMNING: Bølgen & Moi på Briskeby byr på søndagsbrunsj i romslige lokaler i Løvenskiolds gate. Det er også fullt mulig å nyte brunsjen utendørs, dersom været skulle tillate det. Foto: Helge Mikalsen/VG
AVSLAPPET VESTKANTSTEMNING: Bølgen & Moi på Briskeby byr på søndagsbrunsj i romslige lokaler i Løvenskiolds gate. Det er også fullt mulig å nyte brunsjen utendørs, dersom været skulle tillate det. Foto: Helge Mikalsen/VG
Erik Fosnes Hansen

Bølgen & Moi (søndagsbrunsj)

Bølgen & Moi på Briskeby i Oslo får til å lage søndagsbrunsj med variasjon og hygge, men med litt lite preg av overdådighet.

En brunsj er en lunsj med frokostfaktor, eller en sen frokost som er blitt til lunsj, typisk servert på en søndag, da et sent tidspunkt for dagens første måltid kan ha så mange årsaker. Bølgen & Mois søndagsbrunsjer i selve hovedbølet på Briskeby er blitt noe av en institusjon for bydelens B-mennesker. Ingen ser ut til å ha det travelt, og alle ser ut til å trives, enten de sitter inne i den gamle transformatorhallen – som nå kan trenge til en liten oppussing – eller de sitter utenfor og forsøksvis nyter det forsøksvise vårværet.

Sentralt i en slik brunsj er buffeten, som skal bugne av alskens godsaker man kan tenke seg. For at en slik buffet skal fungere, må den fortløpende fylles på og passes på. Servitørenes rolle blir å hjelpe gjestene og sørge for at maten fremstår som delikat og koldtbordet som velstelt.

Mottagelsen gjestene får er svært hyggelig og imøtekommende, men litt strammere rutiner for hvilke oppgaver som må løses og i hvilken rekkefølge, kunne vært ønskelig. Vi valgte å sitte utenfor, og vi fikk båret ut drikkevarene vi hadde bestilt, men det var så som så med ryddingen. De fulle askebegrene som stod på bordet da vi kom, stod der også da vi gikk, to timer senere. Også tallerkener og bestikk ble bare ryddet av enkeltvis, og når det falt seg slik. Men vennligheten og smilene satt løst denne solskinnsdagen, og det virker jo forsonende.

Mer problematisk, hvis man nå skal forsøke å analysere selve buffeten, er at den egentlig er nokså enkel, med retter som de fleste vil kjenne igjen fra sitt eget, økonomiske sommerkoldtbord for mange: Pastasalat med kylling. Fransk potetsalat. Mozzarellasalat. Vel og bra. Ikke noe galt i dette. Men når kyllingsalaten er litt uinspirert og uten piff, når cæsarsalaten har rukket å bli slapp og når mozzarellasalaten hverken har bøffelmozzarella eller tomater som smaker av særlig mye annet enn vann, blir inntrykket litt billig. Vomfyll er det jo, og det er vel først og fremst det søndagsgjestene vil ha, men regningen for en slik brunsj er allikevel ikke mirakuløst billig per snute. Problematisk er det kanskje også at det bare serveres én varmrett, i tillegg til utmerkede pizzastykker fra ovnen. Den søndagen vi var der, var det pølser og poteter, og pølsene var gode, med mye fennikel. Potene var like greie som potetene i den franske potetsalaten, som manglet litt syrlighet og salt. Når jeg tenker på en klassisk brunsj, da ser jeg for mitt indre blikk så vel speilegg og eggerøre, som suppe og alskens andre varme eller lune godsaker. Eller hva med en pai? Men det var fine godsaker på buffeten også. En nydelig eggestand med sopp og spinat, fløyelsmyk og fin, en god laksesashimi med sjøgress og syltet ingefær, utmerket couscous med reker, for å nevne noen av høydepunktene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD MAT: Det servers både søndagsbrunsj og à la carte-meny på Bølgen & Moi. Foto: Helge Mikalsen/VG
GOD MAT: Det servers både søndagsbrunsj og à la carte-meny på Bølgen & Moi. Foto: Helge Mikalsen/VG

Buffeten har bare sporadisk vakt av servitører som kan fortelle, og man er derfor henvist til selv å finne ut hva som er hva i anretningen, hvilke dipper og sauser som passer til hvilke retter og så videre. Her ville det vært en god idé med små skilt. Kjøkkenet skal ha ros for at buffeten hele tiden ble bra fylt på, og at den selv et stykke ut på dagen fremdeles så helt akseptabel ut. Med ett viktig unntak: oste- og dessertbuffeten. Bakverket er utmerket, nybakt og sprøtt, de myke kakene likeså. Sjokoladenemesis var intens på smak, og ostekaken helt patent. Men til kakene var det bare lagt frem bestikk-kniver å forsyne seg med, ingen kakespader eller klyper, og resultatet var et ordentlig griseri. Ostene, fire i tallet, skulle man forsyne seg av med hjelp av vanlige bestikkgafler, og heller ikke dette umulige logistiske prosjektet ble seende særlig delikat ut. Også her ville det vært på plass med ordentlig redskap. Alternativt kunne ost og kaker vært delt opp i små porsjoner på forhånd. De nystekte lappene med sjokolade var en åpenbar hit hos mange av barna, som er velsette gjester ved Bølgen & Mois brunsjer.

Solen skinte, brødet var godt og aïolien likeså og verden trivdes med seg selv. Det gjorde vi også, og vi kommer gjerne tilbake, men det er vanskelig å fri seg helt fra tanken om at Bølgen og Moi følger minste motstands vei med mange av elementene i denne brunsjen. Mer overflod og variasjon, mer nærvær ved buffeten og noen retter med større og noen litt mer interessante retter – og søndagene på Briskeby vil bli klart mer minneverdige.

Les flere av våre restaurantanmeldelser her!
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.
Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.
6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet
5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet
4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet
3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet
2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?