Restaurantanmeldelse av Nodee Sky: Finere enn det smaker

FINE DINING: Nodee Sky serverer gjestene retter inspirert av tradisjonell japansk mat, også kalt Wa-shoku. Her er biter av nigiri. Foto: Trond Solberg/VG
FINE DINING: Nodee Sky serverer gjestene retter inspirert av tradisjonell japansk mat, også kalt Wa-shoku. Her er biter av nigiri. Foto: Trond Solberg/VG
André Blomberg-Nygård

Nodee Sky Dronning Eufemias gate 28 0191 OSLO Telefon: 901 15 098 E-post: 23 62 40 10 Web: www.nodee.no/sky

Den nyeste Nodee-restauranten på taket av Barcode er seg selv best.

Oppskriften på en vellykket restaurant er alltid den samme. Man kunne tro at den består av utsøkt mat, trivelig og kunnskapsrik betjening, en hjertefølt mottagelse og fornuftige priser. Men realiteten er en ganske annen. Nøkkelen ligger snarere i å definere seg en målgruppe og avgrense hva som er viktig for dem. For deretter å være best på akkurat det. Være det en er fullt og helt, ikke stykkevis og delt.

Nettopp dette gjør nye Nodee Sky høyt oppe på taket i Oslos Barcode svært bra. Ankomsten er unik med sin innsjekk på gateplan, før man sakte glider mot taket i den glasskapslede heisen som beveger seg skrått oppover langs byggets utside. Det er nesten som Bergens Fløibane. Når man først har ankommet baren i trettende etasje møtes man av en formidabel og mektig utsikt over nærområdet og Oslofjordens øyer.

Inne er interiøret så inspirert av Hakkasans verdensomspennende restaurantkjede at det grenser mot et plagiat. Mørkt treverk i bordene og ellers mørke toner i tekstiler og vegger. I et rom med dunkel belysning med et og annet fint lyssatt bilde. Dresskledde servitører, med minst en knapp for lite kneppet igjen i skjorten, åler seg i trange passasjer mellom bordene. Mens den mørke kontrasten lykkes med å ramme inn utsikten fra glassveggen ut mot sjøen, som blir et naturlig blikkfang gjennom hele kvelden.

Maten er løst basert på en slags moderne utgave av Japansk Kaiseki, et flereretters måltid ikke ulikt det vi ofte finner i europeiske gourmetrestauranter. Menyen er fastsatt med åtte ulike presentasjoner.

Først skal vi imponeres med noen små appetittvekkere før vi lokkes med både rått, fritert, kokt og grillet i fjonge retter. Det loves kostbare og eksklusive råvarer som kjøtt fra Wagyu-oksen, kaviar av den kostbare sorten, sjøkreps, sort trøffel og sågar 24 karat gull.

Ja, fint skal det være når fintfolk skal bevertes. Og fint ser det da også ut. En fritert baby squash henger i et stativ med en hyssing av tørket gresskar over en glassbolle med litt krem av avokado og tofu tilsmakt med den japanske sitrusfrukten yuzu. Tilslutt er kremen garnert med sort trøffel og spiselig gull. Det knaser godt i den friterte squashen og den irrgrønne kremen er frisk og syrlig mot den friterte fedmen. Men rettens to kostbare ingredienser tilfører ikke retten annet en et ubeskjedent jåleri.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIN SERVERING: Fritert baby squash sammen med avokado- og tofukrem er både pent anrettet og luksuriøst pyntet med sort trøffel og gullblader. Foto: Trond Solberg/VG
FIN SERVERING: Fritert baby squash sammen med avokado- og tofukrem er både pent anrettet og luksuriøst pyntet med sort trøffel og gullblader. Foto: Trond Solberg/VG

Retter som lover mye, og siden ikke lever opp til forhåndsomtalen dukker dessverre opp flere ganger. Som en skuffende sushibit med tunfiskens kostbare mageparti O-toro og den aller minste trekanten av sort trøffel du kan forestille deg. Det er en munnfull hvor risen er ikke søt nok, fisken er av middelmådig kvalitet og trøffelen selvsagt ikke smaker noen verdens ting.

I samme presentasjon som denne kommer flere sushibiter som spenner fra en harsk og lite vellykket makrell med pasjonsfrukt gele, via en uer toppet med segmenter fra australsk finger lime her misvisende og skapaktig kalt «sitron kaviar» til en velsmakende og langt enklere laks med redusert løk.

Nå får de eksklusive råvarene unntaksvis mer fremtredende roller slik de fortjener er resultatet straks et annet. Som de tynne skivene av det fete Wagyu-kjøttet akkurat passelig dekket av en rik og mektig saus, og servert med knasende sprø syltede grønnsaker som gir retten en herlig balanse og en smak som varer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMAKER: Wagyu-kjøtt servert med knasende, syrlige grønnsaker gir gode og balanserte smaker. Foto: Trond Solberg/VG
SMAKER: Wagyu-kjøtt servert med knasende, syrlige grønnsaker gir gode og balanserte smaker. Foto: Trond Solberg/VG

Likevel er det ikke til å komme unna at Nodee Sky er et sted for de som vil spise gull for å fortelle at de har gjort det, eller bestille både trøffel og kaviar uten og måtte smake det. Ene og alene for å imponere seg selv og sine omgivelser. Det er et sted for å pynte seg og ta seg ut, mens champagnen flyter og solen pryder himmelen over Sørenga. Det er et herlig sted som er akkurat dét det utgir seg for å være. Her vil de deilige og de kule henge til langt på natt og vi andre vil lydig følge etter. I så måte er Nodee Sky seg selv, både fullt og helt, og vil bli en storslagen suksess.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?