Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Renaa Matbaren: En søyle i Stavanger

28. januar 2016Restaurant
Renaa Matbaren: Her får du mye god og interessant mat til akseptable priser. Foto: Tommy Ellingsen.
Renaa Matbaren: Her får du mye god og interessant mat til akseptable priser. Foto: Tommy Ellingsen.

Renaa Matbaren Breitorget 6 (inng. fra bakkegt.) 4006 Stavanger Telefon: 51551111 Web: www.restaurantrenaa.no

Foreløpig ingen krisetider på Renaa Matbaren i Stavanger. Her spiser du godt til alle tidspunkt.

Selv om nedgangstidene dessverre har rammet Stavanger, er det heldigvis et stykke igjen til en krise slik vi har møtt den i Spania, med daglige tvangsutkastelser, søppelfjell i gatene og tomme eller nedlagte bevertningssteder.

Tvert om – på Renaa Matbaren var det stinn brakke da vi kom, og publikum hygget seg. Men chef Sven Erik Renaas restauranthus har tatt grep som sikkert er fornuftige i oljebyen i disse dager. Den digre avdelingen for fine dining i kjelleretasjen er blitt omgjort til serveringslokaler for lukkede selskaper, etter behov, og gourmetrestauranten der man kan bestille à la carte befinner seg nå i et mindre lokale på bakkeplan. Dette virker både klokt og forutseende.

Uansett var det ikke den delen av Renaa vi skulle besøke denne gang, men Matbaren, som er noe av en søyle i Stavangers uteliv – et sted der det serveres enklere, men gode bistroretter for et allment publikum, uten at man risikerer å måtte selge bilen etterpå. I så måte ligger Matbaren midt i trenden som gjør seg gjeldende i mange byer nå: Folk går mer ut på hverdager og etterspør god og ærlig mat, gjerne med en viss finesse, til akseptable priser. På Renaa kjører de dette opplegget både til lunsj og middag.

Vi ble stort sett ikke skuffet. Bak den lange disken i det hyggelige lokalet stod en håndfull kokker i full sving, betryggende, konsentrerte og borget for kvalitet også i enkelheten. Så vi skjøv alle liflige minner om gourmetrestauranten Renaa fra oss og tok grundig for oss av kveldens kart.

Innledningsvis hadde vi bestilt østers, og selv om de var av ypperste kvalitet, var de en smule klossete åpnet, med skader på skallene, slik at vi ble sittende og plukke skallbiter ut av munnen.

Men så kom det små kroketter av røkt torsk og skogsopp, finfine og sprø og rykende varme og med djerv røyksmak, med en deilig steinsoppmajones som dipp. En artig og appetittvekkende snacks.

Vannbakkels med saltet svineknoke, pepperrot og Jærost var en artig rett, som ville kledd en enda sartere bakkels for ikke å bli for bastant, men smaken var herlig. Den grønne bakgrunnen bød på tallrike urter, variert salat og en nydelig sennepsdressing.

Teriyaki-laksen fra tavla med Dagens var god og pen, men en tanke overlesset, med pok choi, chili, selleri og sago som følge i tillegg til koriander og teriyaki-saus. Med oljene som en del av tilbehøret hadde ligget i, fremstod retten som for fettet.

KROKETTER AV RØKT TORSK: Sprø og rykende varme, med djerv røyksmak og med en deilig steinsopp-majones som dipp. Foto: Tommy Ellingsen.
KROKETTER AV RØKT TORSK: Sprø og rykende varme, med djerv røyksmak og med en deilig steinsopp-majones som dipp. Foto: Tommy Ellingsen.

Nå beveget vi oss vekk fra smårettene – og til vanlig vil det holde lenge med én slik, pr. person, hvis man lager et egenkomponert løp med forretter. Fra avdelingen for ”større & varmere retter” valgte mitt spisefølge peppergrillet kongekrabbe med koriander, kartets suverent dyreste rett til kr 395. Hun ble ikke skuffet. I all sin enkelhet var de saftige krabbestykkene en super rett, der de generøse mengdene med grønn, svart og hvit pepper + chili i grunnen gjorde alt, mot en saus av fermenterte soyabønner. Her skrapet hun tallerkenen.

Noe mindre vellykket var min entrecôte fra Jæren – ikke på grunn av kjøttet, som var nydelig mørt og stekt etter alle kunstens regler, men atter på grunn av en viss tendens til å overlesse: Fabelaktige, friterte løkringer, godt urtesmør, portobellosopp, karse, en tomatconcassé med flere komponenter samt sjy ble i voldsomste laget, spesielt når også de friterte potetene hadde finesse: Rosmarin og parmesan gjorde dem i særklasse gode, men samlet ble alt dette en litt for broket forsamling.

Fra avdelingen med tilbehør prøvde vi aspargesbønnene, som kom med den samme, gode sennepsdressingen, spenstige, grønne og velsmakende.

HYGGELIG ATMOSFÆRE: Til tross for at Stavanger sliter med nedgangstider, var ikke det å merke i den folksomme restauranten - Renaa Matbaren i Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen
HYGGELIG ATMOSFÆRE: Til tross for at Stavanger sliter med nedgangstider, var ikke det å merke i den folksomme restauranten - Renaa Matbaren i Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen

Det var mulig å bestille to forskjellige osteavslutninger, og vi måtte jo prøve dem begge. Tallerkenen med assorterte oster var helt patent, med en vellagret comté, en blåmuggost fra Hitra, en Mont d’Or, samt en cheddartype + en tindvedkompott som falt noe syrlig ut. Den andre osteretten var ”Rosalita”, formodentlig fra landets minste småskalameieri, idet all osten ystes fra melk fra samme ku, nemlig Rosalita selv. Artig og godt.

Sitronchiboust, en stående vaniljekrem med sitron, var mektig, myk og velsmakende, mens kardemommeisen med eple og crumble var enda bedre. Fra det lille, men gjennomtenkte utvalget med vin på glass anbefalte betjeningen greie valg til hver rett, og var i det hele tatt vennlig tilstede. Prisene er litt høyere enn man er vant til i Oslo, men så vidt jeg kan bedømme midt på treet for Stavanger.

Publisert: 28.01.2016 kl. 15:26
Oppdatert: 28.01.2016 kl. 16:00


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?