Vi har testet take away-thaimat: Orientalske hjemmegleder

8. april 2020Restaurant
SMAKFULLT: Mat fra Sumo, Thai City og Lotus Thai ble testet i denne take away-testen. Foto: Erik Fosnes Hansen
SMAKFULLT: Mat fra Sumo, Thai City og Lotus Thai ble testet i denne take away-testen. Foto: Erik Fosnes Hansen

Kan ikke gjesten komme til restauranten, så får restauranten komme til gjesten. Som sagt, så gjort. Det thailandske kjøkken er kjent for god gatemat og raske retter for urbant folk.

Så mens ens bedre halvdel dekker på med orientalsk servise og endelig får åpnet esken med pagodeservietter vi fikk til jul fra tante Gunda for åtte år siden, er det på tide å se hva hjemleveringstjenestene har å by på i sjangeren.

Se også:

Det er hell i uhell at sykkelbåren mat har tatt slik av de siste årene. Bransjen må holdes i live til tilstanden blir mer normal. Likevel har en del restauranter nå valgt å stenge helt, og leverer heller ikke som vanlig over Foodora eller Wolt, mens andre nylig er kommet til i leveringssegmentet for å få et nødbein å stå på. I det vi døpte «Thailandsk uke» prøvde vi to travere fra Oslos thai-scene, Lotus og Thai City, samt thaimaten fra kjeden Sumo, som lager mat i et bredt, orientalsk spekter. Alle måltidene ble levert av Foodora.

---

Lotus Thai

Bislett

Terningkast: 5

Alle småretter/forretter 79, alle hovedretter, thaisalater og veganske retter 149.

Lotus på Bislett leverte stødig, maten kom raskt og var varm. Godt var det også. Vårrullene hadde bra smak på fyllet og var sprø utenpå, men en tanke deigete inni. Den søte chilisausen hadde sting og aroma.

En rød curry med kylling slo passelig fra seg i styrkegrad og hadde en fyldig, rund saus. Det var fine overtoner av krydringen, og god syrebalanse. Grønnsakene – mest brekkbønner og zucchini – var spenstige og hadde beholdt fargen. Kjøttet var mørt, saftig og velsmakende. Risen luftig og fin, god kvalitet, nøttaktig smak.

Rød curry fra Lotus. Foto: Erik Fosnes Hansen
Rød curry fra Lotus. Foto: Erik Fosnes Hansen

Suppen, gjengangeren Tom Yum, hadde en rik kraft og fin balanse mellom salt, sødme og syrlighet. Scampiene hadde spenstig konsistens, et pluss for cherrytomater. Det var mums.

Tom yum fra Lotus. Foto: Erik Fosnes Hansen
Tom yum fra Lotus. Foto: Erik Fosnes Hansen

Thaisalaten kommer med chili og en limebåt ved siden av, så man selv kan oppjustere eller mildne styrken. Den var frisk og brennheit (noen oppjustering var ikke nødvendig), råvarene var gode, bønnene knaste fint i munnen. Alt i alt var dette et svært billig, bra og mettende måltid til kr 456 + levering.

Thaisalat fra Lotus. Foto: Erik Fosnes Hansen
Thaisalat fra Lotus. Foto: Erik Fosnes Hansen

---

Thai City

Markveien

Terningkast: 3

Forretter 70–75, supper 170–175, hovedretter 165–185

At hjemlevert mat ofte ser stussligere ut i esken enn på bildene, er jo noe alle vil forstå. Atmosfære får man lage selv. At varmen ikke alltid holder sykkelturen igjennom, er noe en parat stekeovn kan bøte på. Og at alt ikke er like spenstig på tallerkenen som da det forlot restauranten, er også hva man må regne med.

Litt mer omhu kunne likevel Thai City på Grünerløkka ha gjort seg både i pakking og utførelse, men maten kom relativt raskt og var varm. Vårrullene var gode, men hakket mer deigete enn de burde. Fiskekakene hadde bra smak, men var temmelig kompakte og litt seige. Den søte chilisausen gjorde mindre av seg enn hos Lotus.

Forretter fra Thai city. Foto: Erik Fosnes Hansen
Forretter fra Thai city. Foto: Erik Fosnes Hansen

En gul, kruttsterk curry, Phad Kiew Wan Kai, hadde bra smak, men sausen var noe tynn. Retten var drøyet med mye bønner, dertil paprika og bambus. Alt var slurvete kuttet, og kyllingen var trevlet.

Gul curry fra Thai city. Foto: Erik Fosnes Hansen
Gul curry fra Thai city. Foto: Erik Fosnes Hansen

Suppen kunne hatt en mer utviklet kraft. Scampiene var bra, men de store tomatskivene gikk i oppløsning, og det var i overlag mye sjampinjong som drøyingselement. Måltidet var på ny nokså billig, men dyrere enn hos Lotus, i alt 669 kroner + levering.

Tom yam kung fra Thai city. Foto: Erik Fosnes Hansen
Tom yam kung fra Thai city. Foto: Erik Fosnes Hansen

---

Sumo Solli plass

Terningkast: 5

Priser: Forretter og lette retter 69–219, varme hovedretter 199–349, sushi 119–449, sushi-komboer 289–1.899

NB: Sumo byr på retter fra hele Det fjerne østen.

Sumo på Solli plass overrasket gledelig med svært pene anretninger av maten i boksene. Det hele så profesjonelt og lekkert ut. Og maten var kjempegod og forseggjort, uten sterkt preg av kjedekjøkken. En kombinasjonsforrett bød på frityrstekte scampi, sprø og knasende lekre med mye smak, knytter med laksefyll (som fremsto en smule tørt), men vårrullen var saftig og fin.

Kombinasjonsforretten fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen
Kombinasjonsforretten fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen

Tom Yum-suppen var smaksrik og godt balansert. De små kamskjellene hadde ikke antydning til viskelærkonsistens, grønnsakene var sprø og scampi og laks hadde beholdt spensten. Fisken hadde en deilig, nøttaktig smak.

Tom yum-suppe fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen
Tom yum-suppe fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen

Min røde curry var bestilt med indrefilet, men kom uten kjøtt. Bordet fanger bokstavelig talt når det er hjemlevering, så det er kjedelig når sånne feil skjer. Som vegetarcurry ble den dessuten nokså ensformig med bambusskudd, bønner og gulrøtter, selv om de var patent tilberedt.

Red curry fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen
Red curry fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen

Men helt vellykket var en stor porsjon av klassikeren Pad Thai, stekte nudler med grønnsaker og egg – og med scampi, som vi valgte. Nudlene hadde fin konsistens, rekene var spenstige og retten hadde god balanse mellom salt og sødme, samt overdrysset knas fra jordnøtter. Masse smak og høy mumsefaktor. En forholdsvis dyr rett til 249 kroner, og i det hele tatt ligger Sumo noe høyere i pris enn mange andre. Totalen kom på 895 kroner + levering.

Tross variabler fikk vi en vellykket «Thailandsk uke». Helt uten å dra noe sted.

Pad thai fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen
Pad thai fra Sumo. Foto: Erik Fosnes Hansen

Publisert: 08.04.2020 kl. 19:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?