Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Engø Gård: Her står tiden stille

30. juni 2016Restaurant
SOMMERFØLELSE: Langt ute på Tjøme får du både god mat, utsikt og luksuriøse omgivelser på ett og samme sted. Foto: Fredrik Solstad/VG
SOMMERFØLELSE: Langt ute på Tjøme får du både god mat, utsikt og luksuriøse omgivelser på ett og samme sted. Foto: Fredrik Solstad/VG

Engø Gård

Engø Gård byr på vakre omgivelser, fin mat og uholdbar ventetid.

Det er lite og intimt, men med god plass til å puste, nyte og hvile. Langt ute på Tjøme ligger Engø Gård, en oase der du slipper unna hverdagens mas og jag. Omgitt av luksus på alle kanter kan du lene deg tilbake i en dyp stol eller i en solseng ved bassengkanten mens du venter på middagen. Her har du i sannhet ankommet.

Etter at det opprinnelige vertskapet, som i sin tid skaffet denne lille perlen heder og berømmelse langt utenfor Norges grenser, vendte hjem til Danmark i 2007, har flere kokker forsøkt seg her med vekslende hell. Men mens maten ofte har variert har stedet alltid beholdt sin sjarm og gjestfrihet.

Vi begynner måltidet ute ved plenen hvor vi serveres tre ulike små snacks. Saltet foie gras, eller andelever, med valnøtt kommer pent anrettet i skallet av en halv valnøtt. Og mens et vaktelegg med einebærstøv smaker friskt av skog, er en oste-canelé knasende sprø og full av mektig ostesmak.

Resten av middagen inntas i låvens andre etasje. Et luftig rom med eksponerte trebjelker og store vinduer mot plenen og havet nedenfor. Omgitt av treverk på alle kanter, naturlig lys og tunge hvite duker er det så deilig langt fra hipt og kult som man kan ønske seg. Mens sommerkvelden senker seg utenfor, vokser romantikken her inne rundt kveldens mange tomannsbord.

Etter en tannløs og kjøleskapskald appetittvekker av kamskjell med korianderfrø og siciliansk pistasj, får vi en utmerket kalvetartar på et lokk av pepperrot med syltet småløk, ørretrogn og pepperrotkrem. Den er lekkert dandert med små, fargerike blomster fra hagen. Heldigvis er kjøttet modent nok til at det byr på litt karakter, mens det samtidig har en behagelig fersk spenst. For å runde retten av er den syltede løken syrefrisk mens ørretrognens har en uventet kremet tekstur.

Pannestekt sjøkreps med selvdyrket pak choy og en saus laget på sjøkrepsens korall er kveldens beste rett. Det delikate skalldyret er perfekt stekt med en salt stekeskorpe utenpå en saftig hvit-blank innside. Pak choy-en bidrar ikke med all verden på tallerkene. Men korallsausen er glimrende, behagelig salt og rik på smak av havet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNACKS: Måltidet begynte med små snacks, blant annet saltet andelever servert i valnøttskall. Foto: Fredrik Solstad/VG
SNACKS: Måltidet begynte med små snacks, blant annet saltet andelever servert i valnøttskall. Foto: Fredrik Solstad/VG

Andre retter er ikke like vellykket. En kalvefilet med kalvebrissel, kantareller og rosmarinsjy er skuffende. Kjøkkenet har tilsynelatende glemt å krydre fileten. Den er tillegg for lite stekt på for lav varme og fremstår blek og smakløs. Sausen på sin side er kraftig og salt, mens både sopp og brissel blir for reserverte.

Enda svakere er en villsvinravioli med soppconsommé. Selv om pastaen har den rette tyggemotstanden, er villsvinet inni altfor finmalt og gir ikke den ønskede smakseksplosjonen. Brenneneslepureen i bunnen av tallerkene smaker bare grønt og blir til en ulekker flytende masse når soppbuljongen helles over. Buljongen i seg selv er nærmest fri for soppsmak og minner mest om lunkent vann med pepper.

Mot slutten tar det seg heldigvis opp igjen. Den første desserten er spesielt vellykket. De tynne skivene av knasende god ananas marinert i sitron og kanel er en herlig motvekt til den søtlige ferskensorbeen den serveres med. Retten byr på en konsentrasjon og balanse som vi ikke har sett siden sjøkrepsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STILLE: Engø Gård byr på vakre omgivelser, men servicen skuffet under anmelderens besøk. Foto: Fredrik Solstad/VG
STILLE: Engø Gård byr på vakre omgivelser, men servicen skuffet under anmelderens besøk. Foto: Fredrik Solstad/VG

Likevel er det servicen som er kveldens store skuffelse. Den ekte og oppriktige gjestfriheten som Engø er så kjent for, viser seg seg kun unntaksvis. Serveringen oppleves mekanisk og hastig mens kveldens servitører flyr fra bord til bord som hektiske fluer. På tross av at de synes å ha det veldig travelt blir ventetiden mellom rettene etter hvert uholdbar. Det som begynner som smått irriterende 20 minutter tidlig i måltidet, utvikler seg til latterlige 35 minutter mellom hovedrett og dessert. På nettsiden loves vi riktignok et sted hvor tiden står deilig stille, men det kan da umulig være dette de hadde tenkt seg.

Først når vi ber om å få gjøre opp for oss, beklager hovmesteren uoppfordret at måltidet har tatt for lang tid og trekker fra to retter på regningen for ubeleiligheten. Gesten er velment, men kommer dessverre for sent. Det hjelper heller ikke at de samme to rettene er tilbake på regningen når vi sjekker ut neste morgen.

Omgivelsene er vidunderlig vakre på Engø Gård. Det vet de da også å ta seg betalt for. En seks-retters middag med tilhørende vinpakke koster over 3800 kroner for to personer og er dyrere enn flere av landets Michelin-restauranter. Noen ganger har maten holdt samme høye nivå som disse restaurantene, men det gjorde den ikke denne kvelden. Jeg vil gjerne presisere at det er fortsatt et nydelig sted å ankomme og et herlig sted å våkne. Men mens det før har vært landets fineste plass å være spisegjest, var det denne gangen bare irriterende.

SOMMERSTED: Beliggenheten ved sjøen gjør stedet til en sommerperle med både plass inne og ute. Foto: Fredrik Solstad/VG
SOMMERSTED: Beliggenheten ved sjøen gjør stedet til en sommerperle med både plass inne og ute. Foto: Fredrik Solstad/VG

Publisert: 30.06.2016 kl. 16:29


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?