Restaurantanmeldelse av Litleré i Bergen: Hva skjedde, Litleré?

7. mai 2021Restaurant
NOE SKURRER: Vår anmelders forvetninger er høye før besøket på Litlere Damsgård. Men det er noe som ikke stemmer.
NOE SKURRER: Vår anmelders forvetninger er høye før besøket på Litlere Damsgård. Men det er noe som ikke stemmer.
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Litleré Damsgård

Panegyriske hurrarop har kunnet høres fra kolleger i byen med stor B. Men hva har skjedd med kjøkkenet som alle har skrytt opp i skyene?

En makrellkrem på knekkebrød fremstår som en litt svak smaksvekker. En ren kyllingkraft smaker ikke annet enn kylling. Det kan være godt det, men her blir det ganske flatt og lite appetittvekkende.

Siden man har hørt historier om den unge kokkens evner med lactobakterier var forventningene høyere. Det fortelles om miso og shoyu, fermenterte grønnsaker, krepsehaler stekt til perfeksjon, her i Bergen.

Et slikt engasjement er ikke dagligdags, og ofte er det svært etterlengtet. Kunnskapstørst og et ønske om å drive feltet videre fra kimchi og chilisaus gir grunnlag til forventning og appetitt.

Men maten som blir servert er ikke til å kjenne igjen fra all hyllesten. For, maten i dag bærer ikke preg av stor kjennskap til det lactofermenterte riket. Bildene som har fristet oss over fjellet er langt unna det som møter oss i den tomme restauranten.

Det skal sies, vi er tidlig ute for middag, og vi er midt i pandemien. Men er restauranten åpen, må den også være klar for gjester.

En service til besvær

Det hviler en tung stemning over kjøkken og sal. Rommet er tomt, bortsett fra et langbord som ser ut som består av gjestene som henger igjen fra lunsjen.

Lokalet er nakent, og servicen er tilbakeholden. Det er en liten butikk man går gjennom før man treffer hovmester som viser oss til bordet.

Og så starter ventingen.

Personalet har tydeligvis ting de må prate om. For det er lite oppmerksomhet andre steder enn rundt passet. På kjøkkenet virker det også som om mobiltelefonen er langt mer interessant enn gjester og matlaging.

Ny tomater
Ny tomater
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Ny-tomat

Det er lite som blir forklart når maten blir servert. Den kunnskapen servitørene innehar er tillært i passet få minutter før setningen leveres sammen med maten ved bordet. Retten «ny tomater» fremstår like forvirrende for oss som for servitøren. Det smakte overveldende av yoghurt. Med litt anemisk tomat. Hva navnet betyr er usikkert, kanskje det er en lek med umoden tidlig-tomat, men retten spriker og smakene går ikke sammen.

Potet og ramsløk med kald tjukkmelk er også en rett som virker lite gjennomarbeidet. Det smaker mest av ramsløk – den kalde syrna melka tilfører ikke stort. Den er kald og syrlig. Denne retten trenger flere runder på kjøkkenet før den er klar til servering.

Potet og ramsløk med tjukkmelk.
Potet og ramsløk med tjukkmelk.
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Kveite svømmer i smørsaus, posjert med en tykk grå fettkappe smaker det lett harskt med en bismak av tran. Det beste på denne retten er de små syltede/salte sitronene. Det er vanskelig å spise. De små sitronene hinter om en lyst til å gjøre noe. Men hintene er for små til at det blir et skikkelig tilløp.

Kveite i smørsaus og sitron.
Kveite i smørsaus og sitron.
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Svinet er lokalt, det kom i går. Kjøttet er godt på smak og gir tyggemotstand. Den saltbakte selleriroten er søt og god, men kjemper en tapt kamp mot den ramsalte kraften.

Svin med sellerirot.
Svin med sellerirot.
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Avslutningen kommer i form av en dessert med havre-is, hasselnøttkrumble og en lettrøkt spekeskinke. En smakskombinasjon som er velprøvd. Men her sitter den ikke, det blir for søtt og for salt. Det er lite som binder smakene sammen.

Havreiskrem med hasselnøtt og spekeskinke.
Havreiskrem med hasselnøtt og spekeskinke.
Foto: Hallgeir Vågenes/VG

En åpenbart talentfull kokk burde ha mer støtte rundt seg. Måltidet som serveres er ikke godt nok, og servicen er på et lavmål. Det er åpenbart en systemsvikt, og noe som stammer fra større problemer, vi er vitne til.

Bergensere er lokalpatrioter, og det er lite som virker mer samlende enn en hard kritikk fra en fra Oslo. La oss håpe det også stemmer i dette tilfellet. Støtt opp om din lokale restaurant, selv om de får en dårlig kritikk. Det er oftest da de trenger det.

Publisert: 07.05.2021 kl. 05:00
Oppdatert: 10.05.2021 kl. 13:13


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?