Restaurantanmeldelse av Velochef Clubhouse: Et meget godt måltid

15. oktober 2021Restaurant
SYKKELKLUBBFINT: Interiøret er «akkurat så koselig som tre menn som er interessert i sykkel kan få det», ifølge vår anmelder.
SYKKELKLUBBFINT: Interiøret er «akkurat så koselig som tre menn som er interessert i sykkel kan få det», ifølge vår anmelder.
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Velochef Clubhouse

Det siste tilskuddet til Oslos mangfoldige sykkelbarfauna, er en finrestaurant med en treretters meny av mat i høy klasse.

Det er mange ting jeg ikke forstår, en av de tingene er hvorfor menn i min alder og tilhørende fysikk presser seg frivillig inn i en litt for stram sykkelbukse med seler. En bukse som transformerer en lett lubben kropp til en slags skogsopp av den typen som er rund på toppen. Det jeg ser i speilet ser ikke ut som bildene jeg ser av syklister med bukseselesykkelbukser på TV og internett.

Med det i bakhodet besøker jeg det siste tilskuddet til Oslos mangfoldige sykkelbarfauna.

Fra før har Oslo sykkel-kafeer, vinbarer med lett matservering i form av hjulformede italiensk spesialiteter som ost, pizza og nøtter. Velochef kommer i form av en frokost og lunsjrestaurant hele uken og en finrestaurant med mangeretters meny av mat i høy klasse tre dager i uken.

Velochef ligger i Hausmanns gate, ikke langt fra legevakten om det skulle oppstå en massevelt, bare noen meter fra en annen velkjent sykkelbar, Peloton. Akkurat som i et sykkelløp, så klumper de seg sammen i hovedfeltet.

Surdeigstoast med Steinsopp, shiitake og revne mandler.
Surdeigstoast med Steinsopp, shiitake og revne mandler.
Foto: Mathias Steinbru

Henrik Orre, kjøkkensjef og medeier, var i mange år kjøkkensjefen til Mathias Dahlgren på legendariske Matsalen, før han ble en årsakene til at Chris Froome vant Tour de France to år på rad i Team Sky. Takknemligheten synes på veggen, i form av gule trøyer med signaturer. Chris Froome hadde vunnet to ganger tidligere, så det var flere grunner til seieren, ikke bare god mat.

Tre bilder av menn på sykler henger på mursteinsveggene. Vinduene dekkes av lyse lette gardiner. Det er akkurat så koselig som tre menn som er interessert i sykkel kan få det.

Velochef skifter meny en gang i uken, og man får det de mener er det beste eller mest interessante til enhver tid. Menyen består av to snacks og tre retter. Det føles nesten befriende i en tid der menyene er lange og ofte satt sammen etter hagleprinsipp.

Tartar med kapersmajones og hasselnøtter.
Tartar med kapersmajones og hasselnøtter.
Foto: Mathias Steinbru

Småretter starter måltidet. Servert med en sider fra Skåne. En leskende epledrikk som ville fungert like bra etter mange mil på sykkel. En liten tartar med kapersmajones, comte og hasselnøtt burde også være selvskreven etter mange timer på et hardt sykkelsete.

En liten surdeigstoast er toppet med steinsopp, shitaake og revet mandel. Det er skog og umami, på et brød som ikke har en overdreven syre. En fin blanding av karbohydrater og protein, rektangulært kuttet som en energibar. Blir dette servert på sykkelturer er det ikke rart sporten er populær.

Et stykke lange serveres med en lettrøykt smørsaus, ferske erter og bønner. Det hele er toppet med selvfisket ørretrogn. Rognen er raket, etter at fisken var fisket, for å klargjøre før internettets mørke tastaturryttere trår til og retter på åpenbare forenklinger. Fisken er akkurat på det stadiet der den endrer farge fra en lett gjennomsiktig hvit, den er perfekt bakt. Utfordringen med denne retten er at den serveres i en dyp tallerken. Det er vanskelig å få med seg alle de deilige ertene, rognene og sausen.

Bakt lange, smørsaus og ørretrogn
Bakt lange, smørsaus og ørretrogn
Foto: Mathias Steinbru

Discoveryepler er kokt ned og most og serveres til en and krydret med fivespice krydderblanding. En brokkoli er frisert og de grønne blomstene er purert mens stilken er lettkokt. Det halve brystet er rosastekt, slik det skal være. Den søte, syrlige smaken av eple blir enda bedre når de møte det varme krydderet på anden. Det er en feiring av høsten. Det ikke mye å si på utførelse, det er vellaget, det er velsmakende og det er en enorm porsjon.

Salt karamellis.
Salt karamellis.
Foto: Mathias Steinbru

Desserten, en is av salt karamell, er befriende salt, en Brachetto-vin avslører sødmen og tilfører syre. Tre Petit Choux fylt med sjokoladekrem kommer som følge. Sjokoladekremen strømmer inn i munnen når man tar en bit av de små bakverkene.

Sykkelturene de tidligere gjestene til Henrik Orre tok, forbrant ofte 6000–7000 kalorier. Måltidet servert her i kveld trenger en sykkeltur i samme lengde. For det er mye mat i de fem rettene.

Maten føles ikke nyskapende, den er trygt forankret. Men det er veldig godt laget mat med veldig gode smaker. Velochef serverer et meget godt måltid for både dem med og uten sykkelbukser.

Velochef ligger i Hausmannsgate midt i Oslo sentrum.
Velochef ligger i Hausmannsgate midt i Oslo sentrum.
Foto: Maria Tveiten Helgeby

Publisert: 15.10.2021 kl. 10:46


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?