Restaurantanmeldelse av BA53: Røff eleganse på Frogner

27. august 2015Restaurant
HEL MAX: BA53s lokaler har tidligere rommet mange andre spisesteder, blant annet Magma, drevet av Sonja Lee, og senere restaurantenkjeden Egon. Foto: Frode Hansen/VG
HEL MAX: BA53s lokaler har tidligere rommet mange andre spisesteder, blant annet Magma, drevet av Sonja Lee, og senere restaurantenkjeden Egon. Foto: Frode Hansen/VG

BA53

I en avslappet og uhøytidelig atmosfære byr nye BA53 på et vidt spekter spennende små retter.

Allerede før vi ankommer BA53 er kontrasten stor fra forrige gang Kari Innerå åpnet restaurant. Den gang var det Fru K, i Petter Stordalens røverslott The Thief, med eget PR-team og påfølgende fint folk i glitter og stas. Når hun nå for første gang åpner noe helt alene har det derimot vært nærmest underlig stillferdig i forkant.

Restauranten med tilhørende bar og kafé brer seg utover hele grunnplanet i den ærverdige, og ikke minst vakre, gule bygningen i Bygdøy Allé 53. Fra utsiden fremstår bygget som en slags blanding av nyrenessanse og nybarokk med sine spir og tårn, mens interiøret nå har fått et riktig moderne preg. Stilen er ikke ulik flere av Oslos nyere restauranter med sine mørke tregulv, pusset betong, og mørkegrå vegger. Bordene er også fri for hvite dukker med der tilhørende, og smått ukomfortable, pinnestoler fra en designer jeg sikkert burde kjent til. Resultatet er en varm og innbydende stemning godt hjulpet av flott lys fra restaurantens store vinduer tidlig på kvelden.

Menyen er gir stor valgfrihet og består av 18 ulike retter listet etter hvor store porsjonene er i stedet for en tradisjonell inndeling med forretter og hovedretter. I tillegg er her østers, løyrom og skinke som du kan bestille sammen med aperitiffen før måltidet. Det er forfriskende stor spennvidde i menyen. Her står den åpenbart thai-inspirerte røde currysuppen med reker og kokos side om side med gårdsegg fra Toten og pepperkongekrabbe, en fri tolkning av Singapore pepperkrabbe.

Det viser seg å være en god idé. For maten spiller på et uvanlig stort smakregister gjennom måltidet. Fra delikate og elegante retter til mer røffe og bastante retter. Ikke bare byr det på en kveld fylt av kontraster der vi hele tiden underholdes av nye nyanser, men det gjør det også til et utmerket sted å besøke ofte.

Vi får først en avkledd og nærmest sårbar sjøtunge med en intens brokkolipuré og en lett skummet hvitvinsaus i den mest elegante enden av måltidet. Fisken er perfekt varmebehandlet slik at den er saftig, men samtidig akkurat fast nok. Den smaksfattige fisken får hjelp av en strålende brokkolipuré, mens sausen ligger som et syrlig teppe over retten. Som et ytterpunkt i måltidet er dette utmerket, mens en hel meny av slike retter hadde blitt for anonymt.

En kamskjellrett med selleripuré, brunet smør og revet trøffel er nok et eksempel på kjøkkenets fremragende puréteknikk. Et tynt lag av fløyelsmyk puré er dekket med fine skiver av rått kamskjell og brunet smør før det hele overøses av finrevet trøffel. En liten, men kraftig rett hvor skjellets søte smaker harmonerer utmerket med smørets fedme. Dessverre er den ikke salt nok til å hente frem smakens nyanser. Kanskje man kunne benyttet et saltere, eller mer innkokt, smør eller en siste klype salt like før retten serveres. Mest av alt gleder jeg meg til å prøve den igjen i vinter når trøffelen også byr mer på seg selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DETALJER: Presentasjonen av maten er elegant og delikat. Foto: Frode Hansen/VG
DETALJER: Presentasjonen av maten er elegant og delikat. Foto: Frode Hansen/VG

En langtidsgrillet oksebringe med béarnaisesaus syltet småløk og løkringer er også god. Det er lekkert presentert på tallerken, men smaker nettopp så voldsom som det høres ut. Og selv om det igjen er litt undersaltet er det mye godt håndverk i både saus og løkringer.

Enda bedre er en elegant liten presentasjon av posjert gårdsegg og erter med en klar svineconsommé. Kjøkkenets etter hvert tilbakevendende tendens til å undersalte rettene passer denne retten langt bedre og gjør at eggets rike plomme balanserer godt med suppens kjøttfulle bakteppe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ELEGANT: Pannestekt fisk med brokkolipuré toppes med hvitvinssaus. Foto: Frode Hansen/VG
ELEGANT: Pannestekt fisk med brokkolipuré toppes med hvitvinssaus. Foto: Frode Hansen/VG

Kveldens høydepunkt er en enestående hasselnøttsufflé med saltkaramellsaus. Inni er den er rik og søt, og stekt akkurat på grensen til for lite. Utenpå knaser det godt av et syltynt lag smeltet sukker i kantene. Den salte karamellsausen gir retten enda noen smaksnyanser og om du spiser deg helt til bunnen blir du belønnet med varme hele hasselnøtter.

BA53 byr på en utradisjonell samling av små retter med priser fra 89 kroner til 179 kroner. Hele restauranten er en naturlig progresjon for Innerå, som ser ut til å virkelig ha funnet seg til rette, og på mange måter oppleves det som en vellykket blanding av hennes tidligere steder Cru og Fru K. Stemningen er avslappet og uhøytidelig samtidig som det er gjennomtenkt og med selvpålagte ambisjoner. Et utmerket sted til både hverdags og til fest.

KOMBINERT: BA53 er ikke bare restaurant, men huser også bar. Foto: Frode Hansen/VG
KOMBINERT: BA53 er ikke bare restaurant, men huser også bar. Foto: Frode Hansen/VG

Publisert: 27.08.2015 kl. 16:06


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?