Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Mat og Mer: Hverdagsgleder med mer

10. september 2015Restaurant
HELT ETTER BOKA: Den hyggelige nabolagsrestauranten på Bjølsen leverer god mat til rimelige priser. Foto: Therese Alice Sanne/VG
HELT ETTER BOKA: Den hyggelige nabolagsrestauranten på Bjølsen leverer god mat til rimelige priser. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Mat & Mer

Bjølsen calling: Mat & Mer på Bjølsen i Oslo er en nabolagsrestaurant etter boka – god og ujålete mat i bra omgivelser til lave priser.

Norge har fremdeles for få gode og ærlige hverdagsspisesteder. Steder for den helt vanlige onsdagskvelden, og som ikke krever den aller minste anledning eller unnskyldning for å stikke innom og få seg en god matbit uten å bli ruinert. Altfor mange hverdagsrestauranter baserer seg dessverre fremdeles på halvfabrikata og triste etterherminger av internasjonale konsepter. Men publikum blir mer og mer kvalitetsorientert, og stadig flere smårestauranter med fagstolthet og fornuftig ambisjonsnivå dukker opp og løfter den norske husmannskosten opp på høyere nivå.

På Bjølsen i Oslo ligger Mat & Mer, som kombinerer utsalg av spekemat, ost og andre delikatesser med servering av lunsj og middag. Dette må være et lykketreff for trivelige Bjølsen, og midt i blinken for studenter og andre grupperinger med overproporsjonalt behov for å gå ut, men med ditto underproporsjonale økonomiske muligheter.

Lokalet er røft og enkelt, ganske kult, med enkle bord og stoler og delikatesse-cum-kjøkkendisk langs langveggen. Deler av lokalet fremstår som litt for dårlig opplyst. Det skader heller ikke å tørke støv av de stilige, runde lampekulene som henger over bordene. Det vil også være feil å si at betjeningen hilser hver nyankomne gjest med voldsomme tegn på glede. Når det er sagt, må det også fastslås at så å si alt ellers var en svært vellykket opplevelse. Maten er tilberedt med omsorg og fra grunnen av, i et enmannskjøkken.

Spisekartet er ikke stort, men godt satt sammen. Her bør være noe for enhver smak, og hovedrettene har ordentlig herrestørrelse, så ingen vil gå sultne herfra etter bare én hovedrett. Et rikholdig ølkart, et passelig utvalg av bra viner på glass og flaske, rosverdig også med alkoholfrie drikker samt et helt batteri av forskjellige sterkere saker, skaper muligheter både med og uten mat. En Dry Martini til å begynne med satte i grunnen stilen.

En spekeplanke forrett bød på smakebiter fra disken: spekeskinke, deilig og moden copaskinke og en myk og fin fenikkelsalami. Dertil manchego. Som tilbehør fulgte trøffelaïoli, aprikoskompott og fikenkompott med nøtter – en helt grei innledning. På den andre siden av bordet kom det en fullstendig nydelig blomkålsuppe, intens i smaken, rund og fin, med god konsistens, mer enn et hint av trøffelolje samt gresskarfrø. Her kan suppekokken sine saker.

Med hovedrettene fikk måltidet et skikkelig løft. Medspiserskens pannestekte røye var tilberedt på sekundet riktig, med herlig, sprøtt skinn og fine overtoner av urter. Tilbehøret, en stuing av nykål og epler, hadde både syrlighet, sødme og fylde, men uten å overdøve fisken. En fin saus med pepperrot og sennep, samt dillkokte poteter, kompletterte det hele. En deilig, ujålete og hjertegod rett, og dessuten av generøs størrelse.

UJÅLETE: Fisken var perfekt tilberedt med nydelig tilbehør. Foto: Therese Alice Sanne/VG
UJÅLETE: Fisken var perfekt tilberedt med nydelig tilbehør. Foto: Therese Alice Sanne/VG

Like generøs var mine skiver flankestek av okse, herlig mør, flott krydret og med en blank, rik og fin rødvinssaus. Dertil hyggelige smaker innimellom: Maispuré, soltørkede tomater, rikelig med aspargesbønner og ovnsbakte poteter, sistnevnte med et visst sting.

Nå var vi for lengst mette, men på et sted som selger ost i løs vekt over disk må man selvsagt også prøve disse. Og vi ble ikke skuffet. Når vi slo sammen to osteplanker til én, stor ostefjøl, kom en hel regnbue av meieristisk moro: manchego, brie, taleggio, chèvre, västerbottenost og en Blåmandag fra Den blinde Ku. Kompottene de samme som på spekeplanken, men det opplevdes ikke som noen plankeløsning. Dertil deilige, saltede oliven og et flott, hjemmebakt knekkebrød. Husets ene portvin på glass satt greit til.

Dessertene var helt enkle, men allikevel litt forseggjorte i sin enkelhet: En tallerken bær kom med nydelig vaniljeis, crumble og små geleterninger, og det var kost litt ekstra med bærene i form av tilførsel av sukker og syrlighet. Selv fikk jeg en deilig crème brûlée, perfekt i konsistensen og med en sprø sukkerskorpe, der selve skorpen var tilført en ekstra snert i smaken. På toppen en generøs dash av de samme bærene med ovennevnte tilbehør.

Enkelt, altså, men du verden så godt det er med enkel mat når den er riktig tillaget. Det eneste som mangler her, er litt mer personlig engasjement og kontakt mellom etablissement og gjester. Men bevares. Legg til på plussiden at de anbefalte vinglassene satt helt utmerket til rettene, at kaffen var god, og vi kan fastslå at på Bjølsen har hverdagene fått et nytt lys.

Publisert: 10.09.2015 kl. 16:05
Oppdatert: 11.09.2015 kl. 09:14


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?