Restaurantanmeldelse av Cru: Ufokusert

21. april 2016Restaurant
INTIM: Cru preges av en lun og rustikk hyttestemning - og du kan gjerne ta et par småretter i restaurantens vinbar. Foto: Trond Solberg/VG
INTIM: Cru preges av en lun og rustikk hyttestemning - og du kan gjerne ta et par småretter i restaurantens vinbar. Foto: Trond Solberg/VG

Cru vin & kjøkken

Folkefavoritten Cru er i ferd med å ta egen suksess for gitt.

Det siste året har Cru vin & kjøkken i en av Bogstadveiens bakgater vært gjennom flere større endringer. Kjøkkensjef, frontfigur og primus motor Kari Innerå har forlatt restauranten til fordel for andre prosjekter. Nå er det den langt mindre kjente, men likevel talentfulle James Maxwell som skal sette sitt kulinariske preg på stedet.

Det intime hjørnelokalet har fått en oppgradering i senere tid og fremstår langt mer gjennomdesignet og påkostet enn det gjorde da restauranten først åpnet for syv år siden. Fortsatt ligger vinbaren og kjøkkenet en halv etasje ned, med selve restauranten en halv etasje opp, fra inngangsdøren. Oppe er det en slags lun og rustikk hyttestemning med mørke tepper og grå stoler godt hjulpet av eksponert murstein, mye sort stål og tilsynelatende gjenbrukte treplanker på veggen bak den lange sofaen.

I vinbaren har de et utvalg av mindre retter for deling, et konsept som etter hvert er svært så vanlig. Oppe i restauranten derimot, serveres kun en syv-retters meny. Man velger selv om man vil bestille hele eller deler av menyen. Den er i takt med tiden; med trendretter som oksetartar side om side med lokal fisk i sesong. Menyens svakhet er ikke rettene hver for seg, men snarere den samlede komposisjonen.

Uten å bli håpløst teknisk er det slik at en slik fastkomponert meny bør følge noen få og enkle retningslinjer – i motsetning til en à la carte-meny, som er en oppstilling av kjøkkenets repertoar der du som gjest selv velger hva du vil spise og i hvilken rekkefølge. Om du absolutt vil, kan du à la carte spise fire torskeretter etter hverandre. Men i en komponert meny er det kjøkkenets ansvar at du får kaldt før varmt og ikke minst et måltid med variasjon og kontrast.

Menyen innholder fem retter som ikke er desserter, av disse er hele tre basert på okse. Den nevnte oksetartaren i tillegg til en oksehale og en entrecôte. Det blir for ensformig og etter hvert kjedelig.

Oksetartaren er riktignok et av måltidets høydepunkter, med helt riktig temperatur på kjøttet og en rik emulsjon med behagelig estragonpreg og akkurat nok syre. Retten har et salt og fyldig smaksbilde og god knas fra fritert skorsonerrot og en crumble. Det er en herlig rett selv om bitene er uventet store og med fordel kunne vært kuttet enda finere.

Skalldyrbisquen som følger er ikke like bra. En bisque er en kraftig og smakfull suppe laget på skalldyrkraft og jevnet med kjøttet fra skalldyrene. Her er den reservert med mer fløte enn kraft og saltet som hjalp til å løfte nyansene i tartaren blir for dominerende i denne tynne suppen.

Skrei med spinat og lettrøkt hollandaisesaus er bedre, selv om den også er for salt. Fisken er saftig og har fin stekeskorpe. Men sausen lover mer enn den leverer og røyksmaken er nærmest umerkelig, heldigvis hjelper en syltet småløk med å bryte ned sausens fedme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MODERNE MAT: Cru byr på internasjonal mat med ny-nordiske undertoner. Du får mye håndverk for pengene. Foto: Trond Solberg/VG.
MODERNE MAT: Cru byr på internasjonal mat med ny-nordiske undertoner. Du får mye håndverk for pengene. Foto: Trond Solberg/VG.

Oksehaleraviolien derimot er utmerket. Den er selvsagt rik og mektig, men en søtlig løkkompott gir retten en fin harmoni. Igjen er det syltet løk som balanserer det hele, noe som er en unødvendig repetisjon. Retten blir dessuten servert på et annet sted i måltidet enn den fremkommer i menyen. Det er åpenbart utilsiktet og sannsynligvis et resultat av en kommunikasjonssvikt mellom vår servitør og kjøkkenet. Mer problematisk er at dette aldri nevnes med et ord. Til tross for at han slett ikke er beskjeden eller på annen måte kvier seg for å greie ut om ingrediensenes opphav eller tilberedningsmetodenes fortreffelighet. Arbeidsuhell kan skje den beste, men å late som ingenting fremstår som arrogant.

Dette bidrar sammen med den monotone menyen til at det oppleves ufokusert og selvtilfreds. Da de åpnet for syv år siden var Cru nærmest enerådende i dette segmentet av uformelle og rimelige spisesteder som samtidig er kunnskapsrike og ivrige. De har blitt belønnet for dette med høye karaterer både her og hos andre. Men hvor lenge skal man honoreres for tidligere bragder og innovasjon? Jeg har valgt å dømme strengt siden dette segmentet i dag er en av Oslos aller tøffeste å hevde seg i, med den etter hvert etablerte tungvekteren Smalhans så vel som strålende nyåpninger som Happolati og Kari Innerås egen BA53. Da kan ikke Cru tillate seg å sove i timen.

Skal du ut og spise i helgen? Sjekk alle våre tidligere anmeldelser her.
Premisser for VGs restaurantanmeldelser
Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.
Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.
6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet
5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet
4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet
3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet
2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler
1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Publisert: 21.04.2016 kl. 14:48


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?