Restaurantanmeldelse: Winther Edholmen

Winther Edholmen på Hvaler.
Winther Edholmen på Hvaler.
Foto: Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

Winther Edholmen

$$$$

Med det beste fra eget ysteri, pizzabunn med kvaliteter du ikke finner maken til, og med en utsikt du ikke finner annet sted enn på Hvaler, burde suksessen i sommer være klar for Winther.

Helt ytterst på tuppen, med utsikt til plankebyen og Sverige, ligger et lite smykke av en marina. En blanding av stål, glass, svaberg og betong utgjør restauranthuset. I klassisk Jensen-Skodvin-stil ligger det der. Fylt med folk, ost, pasta og pizza, fremstår det hele som en sommerhit. Over glassfasaden på taket, er det en bar med eget basseng.

Edholmen har aldri hatt et større kontinentalt uttrykk. Selv om sommergjestene har vært her i mange tiår.

Rommet er stort, utsikten større. Det er langt fra kjøkkenet, men det starter bra. De store glassflatene og den sterke sola gjør at servitørene løper rundt med raske briller. Det går fort, så fort at deler av bestillingen forsvinner.

Basseng på toppen.
Basseng på toppen.
Foto: Mathias Steinbru
Stål og fjell i restauranten.
Stål og fjell i restauranten.
Foto: Mathias Steinbru

Menyen er grunnet i det som finnes rett utenfor. Det er østers plukket på øyene rundt, det er krabbe og sjømat. Det er også klassiske barnevennlige retter, for de av oss som fortsatt ikke har barn som spiser det de blir tilbudt; bolognese og pizza. Og det er mye ost.

Østers fra det lokale østersprosjektet «Storm» kommer i varierende størrelser. De små er søte og virkelig gode, kjøttete og herlig. For en start på lunsjen.

Her ble østersen servert med sitron, så diskusjonen om klassisk, fransk østerskondiment trenger ikke rase rundt bord i de mange hjem eller i de mørke avkroker av sosiale media, som næres av sjalusi og bitterhet, denne gang.

Østers fra Hvaler.
Østers fra Hvaler.
Foto: Mathias Steinbru

Krabbe fra Hvaler serveres på en toast med salat og syltede grønnsaker og fortsetter der østersen sluttet, men gjør det søtere og større.

Krabbekjøttet smaker flott med de syrlige og sprø grønnsakene. Brødet knaser, salaten også. Det er en deilig smaksopplevelse som peker frem mot den gode sesongen som kommer.

Krabbetoast.
Krabbetoast.
Foto: Mathias Steinbru

Toast Brindisi, en forførerisk liten sak med ansjos, mozzarella, grønnkål og chili lar vente på seg, den er glemt. I mellomtiden kommer det Pasta Al Mare, bolognese og pizza.

Tagliatelle med tomatsaus, skjell og reker. Det er smaker som trekker minnene til sommerferier i Italia den gang varmen var mildere.

Rund smak av tomat, fint bitt i pastaen, søtlig smak av skjell og reker. Det er salt og mineralsk, det fremstår som den beste kombinasjonen av sjø og land.

Biff og svineragu klenger seg til tagliatellen slik den skal. Det er fine små biter av kjøtt og saus på de lange pastalissene. En god bolognese, de kan sin pasta her på Edholmen.

Bolognese.
Bolognese.
Foto: Mathias Steinbru

Det samme kan man si om pizzaen. Det er lett å ty til det fineste mest industrielle melet som gir det luftigste skorpene når man skal lage pizza, i hvert fall i denne stilen. Men det ender ofte i at bunnen bare blir et redskap for å føre saus og ost til munnen, helt uten egenverdi og smak.

På Winther har de en bunn som smaker av mer enn bare salt. Det er en søtlig og nøttete smak av korn, den er bredere og større. Og med et større innhold fiber, vil jeg også tro den er sunnere.

Og bunnen kommer virkelig til sin rett i den enkleste av pizzaer, Margherita. Den salte og søte tomaten, den grønne og søte basilikumen, og den klare og fine mozzarellaen smelter sammen i munnen i en deilig symbiose.

Det er en komposisjon hvor alle får spille solo i en uendelig rekkefølge. Litt som det beste av frijazz. Stor frihet i strenge rammer.

Pizza Margherita.
Pizza Margherita.
Foto: Mathias Steinbru

Så kom også Toast Brindisi. Mozzarella og ansjos kommer på et brent stykke toast. Den bitre smaken fjerner noe av det fine i samspillet mellom ost og fisk. Men uten brød spiller det hele bedre sammen. Kålen tilfører sødme og tygg.

Toast Brindisi med mozzarella og ansjos.
Toast Brindisi med mozzarella og ansjos.
Foto: Mathias Steinbru

En cannolo må sies å være noe av det beste som har kommet ut av Sicilia, hvis du tar bort «Gudfaren 2».

Et sprøtt fritert bakverk omfavner fersk ricotta. Den ferske osten har sødmen fra melken, bakverket er drysset med melis, og det hele er pyntet med pistasjnøtter.

Cannolo.
Cannolo.
Foto: Mathias Steinbru

Winther på Edholmen er et godt tilskudd. De tilfører kunnskap og evner i vannkanten, uten å ta snarveier.

Ta turen, spis snøball-mozzarella mens du svetter i solen. Ta deg et bad uten barna i bassenget på taket, og drøm deg bort til sørligere strøk.

Hvaler har fått en ny attraksjon.

Utsikten.
Utsikten.
Foto: Mathias Steinbru

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?