Til hovedinnhold

De 4 roser: Sikter mot stjernene

25. april 2014Restaurant
FEMMER: Godts anmelder fikk servert blant annet elgfilét og haneskjell under besøket på De 4 roser. Foto: Terje Mortensen/VG
FEMMER: Godts anmelder fikk servert blant annet elgfilét og haneskjell under besøket på De 4 roser. Foto: Terje Mortensen/VG

De 4 roser

På motsatt side av Ishavskatedralen, et lite stykke bort fra brygga i Tromsø, ligger De 4 roser. Kan vi håpe at det skjuler seg en matkatedral bak dørene?

Vel opp i andre etasje møtes vi av et stilfullt om enn litt kjølig lokale i gråtoner med store vinduer langs fasaden og et åpent kjøkken i andre enden.

Det er tepper på gulvene, hvite duker og store sofaer med høy rygg deler av lokalet i mindre seksjoner. Vi blir satt langs vinduet, dessverre blir kjøkkenets energi litt langt borte bak et selskap av russere, et norsk vertskap og dertil hørende taler og tolker.

Vi kan velge enten fire eller seks retter fra en meny hvor kun hovedelementene er listet opp på hver rett. Enkelt altså. Menyen er også full av ingredienser i tiden som torsk, rødbete, løk, korn og verbena. Ikke nødvendigvis ingredienser i sesong, men trendy råvarer.

Jeg får en følelse av at det vil dukke opp retter med en nikk til det ny-nordiske kjøkken, selv om det egentlig ikke er presisert i menyen.

Vi får en presentasjon med tre ulike munnfuller aller først. Fritert torsketunge er knasende sprø og passer utmerket med det som minner om en tartarsaus på toppen. Men tørket villsvin og et tommelneglstort stykke hvalkjøtt er intetsigende.

Kveldens enkleste og kanskje aller beste rett er neste munnfull. En rykende varm rekebisque, som er herlig konsentrert uten å bli for kraftig eller salt.

De to neste rettene lider under dårlig redigering. En nydelig presentasjon av klippfisk, fritert potet, bakt blåpotet, løjrom, chevre og melkeskinn er akkurat det; En opplistning av flotte råvarer som kjemper om oppmerksomhet. Det bor en strålende rett inni der et sted.

Kveldens beste rett er et posjert egg med perfekt stekte haneskjell og fritert grønnkål. Dessverre finnes denne retten kun inne i mitt hode.

I virkeligheten er den overlesset av unødig gryngrøt og grønnkålsjuice, forstyrrende enokisopp og haneskjellschips laget ved å tørke skummet som kommer på toppen av kjelen når du koker skjellene. For øvrig samme teknikk som ble benyttet på melkeskinnet i forrige rett.

Inspirasjonen fra toppsteder i Oslo, som Maaemo, Noma og Fauna, er åpenbar, men sluttresultatet når ikke opp til samme høyde.

Hovedretten av elgfilet med pastinakkpuré og sitrusstekt savoykål er mer nedtonet, langt mer balansert og fortsatt vakkert presentert. En riktig velsmakende rett.

De 4 roser er således en restaurant som er vanskelig å bedømme. Kokkene ønsker nok gjerne at de blir sammenlignet med stedene de henter inspirasjon fra, slik jeg har gjort i denne anmeldelsen. Samtidig kunne de sikkert ha tenkt seg et terningkast basert på hvor mye bedre de er enn Tromsøs populære biffrestaurant – Steakers.

Dette er selve paradokset. Slett ikke et urimelig ønske, men resultatet blir en anmeldelse hvor teksten ikke helt samsvarer med karakteren.

Det blir derfor en syltynn femmer – basert på kjøkkenets nivå og potensial, målt opp mot stedets naturlige konkurrenter.

LEKKERT: Maten ble lekkert presentert under besøket på De 4 roser. Følg André på Instagram for flere bilder fra måltidet. Foto: Terje Mortensen/VG
LEKKERT: Maten ble lekkert presentert under besøket på De 4 roser. Følg André på Instagram for flere bilder fra måltidet. Foto: Terje Mortensen/VG

Det er nemlig veldig kjekt å være gjest i Tromsøs lille matkatedral. Servicen er oppriktig og personlig, og maten er god om enn litt uredigert og voldsom.

Jeg er ikke helt frelst. Men neste gang jeg er i Tromsø, gleder jeg meg til å se hva som prekes på De 4 roser.

Publisert: 25.04.2014 kl. 09:31
Oppdatert: 25.04.2014 kl. 10:19


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?