Til hovedinnhold

Torggata Kennelklubb: Pølsefest i Torggata

25. september 2014Restaurant
AUTENTISK: I Oslos hipstergate forsøker det nye gatematstedet å gjøre pølsen trendy igjen. Foto: Frode Hansen/VG
AUTENTISK: I Oslos hipstergate forsøker det nye gatematstedet å gjøre pølsen trendy igjen. Foto: Frode Hansen/VG

Torggata Kennelklubb

Åpningen av Torggata Kennelklubb, i Oslos suverene hipstergate, markerer pølsens endelige steg opp i gatematens gourmetdivisjon.

Det er ikke mange byer her hjemme som har flere eller bedre gatemat-restauranter enn Oslo. Fra Youngstorget og østover ligger de på rekke og rad. Spiseplassene tar mat som tidligere ble servert gatelangs verden over og flytter det inn i en enkel restaurant. Her lages maten ofte av kokker som allerede har bevist sine ferdigheter i langt fjongere og tradisjonelle restauranter. Serveringsstedene er spartansk innredet, men likevel forseggjort. Noen ganger er resultatet bare krampaktig kult. Men når det lykkes flokker byens hippe seg med fulladet mobil og skarpskodd Instagram-profil.

En ordentlig pølse holder stand blant den beste gatematen. Den utskjelte kjøtt-tuben i søte brød har dessuten en rik historie her hjemme. Fra de enkleste variantene som duver i lunkent vann, til tradisjonsrike pølseboder hvor kjennere står og nipper til rød ventesaft på fortauet, mens brødet varmes på grillen.

Det var imidlertid da bensinstasjonene lanserte baconpølser med dispenserbrus at det løsnet for alvor. Samtidig som salget eksploderte, ble det stadig mindre kult å spise det.

Torggata Kennelklubb forsøker å gjøre pølsen trendy igjen. Selve lokalet er mer usminket enn andre gatemat-restauranter i nærheten. Innredningen er faktisk så enkel at det ikke er mye som skiller den fra 80-tallets snackbarer. Kjøkkenet er mikroskopisk og glir sømløst over i en bar. Vis-à-vis er den største veggen dekorert med det jeg antar er en parodi på naboenes veggmalerier. En festlig og lite selvhøytidelig samling av portretter i god skole-bok-drodle-stil. Pushwagner-inspirerte bilder i varierende størrelse henger på de andre rødmalte veggene. Til og med bord og stoler er komisk enkle. De høye bankettene er ikke bare tilsynelatende hjemmesnekret, de er heller ikke hverken malt eller polstret.

En krittavle like over kokken bærer bud om dagens meny. Hos Torggata Kennelklubb er det garnityret som skiller en hotdog fra en annen. Selv om menyen frister med seks forskjellige ferdigkomponerte kreasjoner, er det er kun to pølser å velge mellom, chilipølse eller grillpølse. Det er for så vidt i god internasjonal gatemattradisjon å gjøre det slik.

Jeg begynner med en porsjon pommes frites. De serveres rykende varme i røde plastkurver med bakepapir og ujålet grillkrydder. Det er vanskelig å avsløre om de er hjemmelaget eller ei. Det er heller ikke viktig. De er sprø på utsiden og er fløyelsmyk inni. Det er slettes ikke kulinarisk mesterkunst, men du verden hvor godt det smaker.

Den asiatiskinspirerte hotdogen byr på enda et høydepunkt. Servert med kimchi, som igjen er toppet med koriander, mynte, gressløk og hvitløkschips. Grillpølsen under alt dette er litt anonym, men kommer derfor heller aldri i veien for rettens mange andre smaker. Kimchien er syrlig og akkurat passelig krydret. I tillegg gir den ferske mynten det hele en kjølig ettersmak og en balanse som man sjelden finner i slike gjærede grønnsaker fra Korea. Ikke minst er de små hvitløkschipsene spesielt vellykket og tilfører retten nødvendig knas.

Blue Cheese hotdog med blåmuggdressing, karamellisert løk og syltet agurk når aldri samme høyder som den asiatiske. Denne serveres med en chilipølse som har krydret snert uten å bli for sterk. Men den karamelliserte løken er ikke rik nok og trenger mer sødme for å gi smakene et større register. Samtidig behøver den hjemmesyltede agurken skarpere syre for å snurpe det hele sammen igjen. Selv om toppingen av potetchips knaser godt, kunne den med fordel hatt følge av noen salte smuler blåmuggost. Denne hotdogen blir dessverre for ensformig og monoton.

MORE IS MORE: På det nyåpnende stedet i Torggata får du alt fra karamellisert løk til potetchips som pølsetopping. Foto: Frode Hansen/VG
MORE IS MORE: På det nyåpnende stedet i Torggata får du alt fra karamellisert løk til potetchips som pølsetopping. Foto: Frode Hansen/VG

Med hotdoger til like rundt femtilappen får du mange spennende smaker for pengene. Selv om selve stedet er mer «trash» enn gourmet. Isolert sett ikke noe galt i det, men én hotdog som ikke når helt opp og pølsebrød fra Hatting gjør at toppkarakteren ryker. Utover kvelden fylles Torggata Kennelklubb med Oslos kule mennesker og etter hvert løftes klubbstemningen frem av frisk diskomusikk. Hvis du syntes Taco Republica er utdatert, at Munchies er for alt for polert og at Hitchhiker er for kommersielt, er Torggata Kennelklubb perfekt for deg.

Og sjekk tidligere anmeldelser fra samme område:

Publisert: 25.09.2014 kl. 16:59


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?