Restaurantanmeldelse av BARE Restaurant & Bar: Bare vent

21. september 2017Restaurant
TERNINGKAST 4: «Måltidets svake regi er kveldens store skuffelse», skriver VGs anmelder. Foto: Paul S. Amundsen/VG
TERNINGKAST 4: «Måltidets svake regi er kveldens store skuffelse», skriver VGs anmelder. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Bare Restaurant & Bar

På Bare Restaurant & Bar i Bergen er det lenge å vente på godbitene.

Som stolt eksilbergenser er det lite som gleder meg mer enn en bergensrestaurant med store vyer. Jeg gledet meg som en unge til å prøve revitaliserte Bare Restaurant & Bar. Den ambisiøse gjengen bak Bare-restaurantene har flyttet topprestauranten sin og selve rosinen i pølsen fra Hotell Norge til nye og lekre Bergen Børs Hotell. Midt i byens smørøye, halvveis mellom Fisketorget og Torgallmenningen. Er det nye lokaler og fornyet pågangsmot som skal til for at den brautende bergensbølgen endelig skal få sin egen Michelin-stjerne?

Restauranten ligger litt bortgjemt i hotellets tredje etasje. Mens tilfeldig forbipasserende middagsgjester slukes opp av de mange spisestedene på byggets gateplan, krever et måltid her oppe, blant store speil og duse toner av hvitt og brunt, et mer målbevisst publikum. Baren er nydelig med mørkt treverk, lys marmor og vegger dekket med speilfliser. Spisesalen har samme formidable takhøyde, lange benker langs veggene og noen moderne Thonet-inspirerte stoler med rotting i ryggen som oppleves underlig uharmoniske i dette klassiske miljøet.

Menyen er enkel og består av tolv retter i varierende størrelse. Du kan enten bestille hele eller halve menyen. Rettene er kort, men ikke alltid presist beskrevet, med tidsriktig bruk av lokale stedsnavn og utrykk. Her står flatøsters fra Bømlo side om side med bringebær fra Spilde og kaffisnop. Et slikt menyoppsett kan føles litt begrensende, men er du på jakt etter valgmuligheter, kan du besøke den mer uformelle Bare Vestland i kjelleren.

En slik bortgjemt restaurant med få menyvalg har noen åpenbare fordeler. Kvelden blir nemlig veldig forutsigbar for både kjøkken og servering. Derfor er det spesielt skuffende at måltidet vårt er utrytmisk og preget av lang ventetid mellom enkelte av rettene. Rettene er hver for seg velsmakende, men jeg er ikke sikker på at de sammen klarer å løfte helheten til noe mer enn summen av sine deler.

Først ut er et utvalg av smaksrike snacks som en munnfull fritert kyllingskinn, et tynt rør av fiskepasta fylt med røykt makrell og ikke minst et syrlig og frisk jordskokkskum og friterte småbiter av klippfisk over en grønn saus som er sprukket med vilje. Like etter får vi deilig varmt brød laget av emmermel, en gammel kornsort, med pisket smør og fenalårknas.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

DESSERT: Bringebær fra Spilde gård. Foto: Paul S. Amundsen/VG
DESSERT: Bringebær fra Spilde gård. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Siden går det tretti minutter før vi får speket, lettbrent og forunderlig seig kveite med umodne stikkelsbær, ferskost og nok en ironisk sprukket grønn saus - denne gang på stikkelsbær og krondill. Den syrlige sausen dominerer smaksbildet i en rett som ellers er tilbakeholden i smaken.

Denne blir tett etterfulgt av en liten, perfekt stekt sjøkrepshale fra Algrøy vest for Sotra, mørkokte ringer av purre, ristet rug og nok en sprukket grønn saus.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

KREPS OG PURRE: Sjøkreps, purre og rug. Foto: Paul S. Amundsen/VG
KREPS OG PURRE: Sjøkreps, purre og rug. Foto: Paul S. Amundsen/VG

Innen en fint varmebehandlet filet av lysing, med syltet løk, kantareller og en soppkrem med fett fra ullgris lander på bordet, kommer ventetiden opp i smått imponerende førti minutter. Servitøren har nå gitt opp å beklage all ventingen, men retten er velsmakende med mektig kjøttpreget karakter fra kremen.

Maten er god med enkelte glimrende glimt, og redder en syltynn firer på terningen. Men rettene oppleves som individuelle paletter og ikke som en progresjon av en helhetlig komposisjon. Mens vi venter blir vi tidvis sittende med tomme glass. Når rettene omsider kommer har servitøren gjerne glemt vinen. Måltidets svake regi er kveldens store skuffelse. Basert på en enkelt kveld som dette er det vanskelig å si om dette skyldes barnesykdommer eller om ambisjonsnivået simpelthen overgår ferdighetene hos Bare. Vi får vel bare vente og se.

----------

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.

Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.

6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet

5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet

4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet

3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet

2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Merk at bildene tas på en annen dag enn anmelderen er der.

Publisert: 21.09.2017 kl. 15:45


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?