Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Vaquera Verde: Lokker oss til den grønne siden

26. november 2020Restaurant
KJØTTFRITT: Sopptacos og quesadillas hos Vaquera verde.
KJØTTFRITT: Sopptacos og quesadillas hos Vaquera verde.
Mathias Steinbru/VG
$$$$

På St. Hanshaugen rir den grønne cowgirlsen vegetarbølgen som skyller over landet. Det er akkurat det vi trenger, slik at det grønne skiftet ikke blir eid av store selskaper med megalomane motiv om verdensherredømme og enerett på kjøttfrie middagsretter. 

At norske bønder blir i harnisk så fort noen nevner vegetar-kosthold er ikke så rart. De har blitt styrt inn til økt produksjon av animalsk protein gjennom økte tillegg på slaktevekt og lave kostnader på kraftfôr.

Det er i det hele tatt politisk ønsket at vi produserer kjøtt der ingen kunne tru at nokon kunne gro en eneste grønnsak. Beitedyr har blitt et bilde som brukes i reklameøyemed, men det finnes knapt en sæter igjen. Dette satt på spissen. Men årsaken til at det er skapt et fiendebilde mellom norske bønder og vegetarianere må hissige aktører på begge sider av konflikten ta ansvar for.

Det finnes ikke en enkel løsning for den knipen vi har satt oss i, så løsningen bør vi finne sammen. 

SNACKS: Totopos med dipper.
SNACKS: Totopos med dipper.
Mathias Steinbru/VG

På St. Hanshaugen har restauratør Ann Sung Lee sammen med kjøkkensjef Montserrat Garza åpnet et helt grønt meksikansk spisested. En stor bar midt i rommet hinter om en cocktail bar, men den kommer nok på andre siden av denne pandemien. De lett pussede betongveggene kontrasterer fint med de store lyse trerammene rundt vinduene. Dette er ikke den klisjéfylte meksikanske festforestillingen av farger og varme som jeg ønsker meg på enhver flukt til taco-riket. Men her kombinerer de fint det nordiske kjølige med noen klare farger her og der. Varmen kommer derimot fra personalet. Det er en kamp å utstråle noe som helst gjennom svarte ansiktsmasker, men her klarer de oppgaven med bravur. 

Menyen er full av fristende valg, og det er lunsj, brunsj og middagsmeny. Det er mulig å spise seg mett også nå, og om du vil spise maten hjemme har du mulighet til både å hente eller få det fraktet dit du er.

Totopos med en kikert og chipotle, rødbete og avocadosalsa. En fin blanding av sprøtt, salt og syrlig som sammen med sausene slukes med stor appetitt. 

Mexico er hjemlandet til den blå agaven. Den blir til den fineste Tequila. Men skal du virkelig ta en mental flukt til Oaxaca, så gå for tre smaker av mescal og det som kanskje er verdens beste flaskeøl. Mescal smaker som sted og tradisjon destillert på flaske og fyller hele kroppen med varme og mot. Det anbefales.

Men akkurat nå er det dessverre ikke mye alkohol å få servert.

SIDERETT: Mais og geitost.
SIDERETT: Mais og geitost.
Mathias Steinbru/VG

En liten skål med mais og geitost er en fin paring, den norske geitosten tilfører salt og syre til de søte kornene.

En variant av taco al pastor viser en vilje til å eksperimentere, men også hvor mye vi savner svinekjøtt. Det mangler noe, blomkålen har ikke nok fedme, og det er sprøtt, ikke saftig og fyllende. 

Taco med sopp fungere mye bedre, og slukes i få biter, slik det instrueres. Med hodet fremskutt over tallerken og litt på skakke. Har du først plukket opp en taco så setter du den ikke ned igjen.

En quesedilla er mest seig og smakløs. Det hjelper litt med den medfølgende salsaen, men er menyens foreløpig svakeste rett.  

QUESADILLAS: Med portobellosopp, squash og ost.
QUESADILLAS: Med portobellosopp, squash og ost.

Kveldens høydepunkt er en gordita. Et fritert brød fylles med grønne blader, syre og store mengder med smeltet ost.

Denne lille lommen av fritert maisdeig virker som den er fylt med solskinn og omsorg. St. Hanshaugen ble med ett litt varmere, og regnet utenfor nærmest stilnet når tennene skar gjennom det sprø brødet og munnen ble fylt av grønne og fete smaker.

Denne retten passer til alle faser av festen. Før - som et skikkelig grunnlag, midt i - som ren energitilførsel og til dagen derpå - til å bygge deg opp igjen. 

I jakten på gode klimatiltak på tallerken er det levnet liten tvil om at mer planter og mindre kjøtt er en viktig del av løsningen. Men å tro at verden blir grønnere av et industrielt ledet skifte er naivt. Vi trenger gode retter laget av grønnsaker, ikke grønnsakproteiner satt sammen på nye måter og gitt morsomme navn som oumph eller beyond.

Vi trenger entreprenører som lager god mat av gode grønnsaker. Nettopp som det de gjør på Vaquera Verde. Og den gorditaen, den kommer jeg tilbake for.

Publisert: 26.11.2020 kl. 14:57
Oppdatert: 27.11.2020 kl. 19:27


Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?