Restaurant Kontrast: Harmoniske munnfuller

I TOPPSJIKTET: Hotell Carlton har en lang historie i Oslo, men har aldri vært berømt for sin mat. Det bør endre seg nå. Foto: Trond Solberg/VG
I TOPPSJIKTET: Hotell Carlton har en lang historie i Oslo, men har aldri vært berømt for sin mat. Det bør endre seg nå. Foto: Trond Solberg/VG
André Blomberg-Nygård

Restaurant Kontrast

Restaurant Kontrast er en bortgjemt perle i skyggen av Tjuvholmen, med tilgjengelig ny-nordisk mat til enhver anledning.

Denne anmelderens våte drøm er å finne en slik bortgjemt perle. Et spisested som tar pusten fra meg med deilige smaker, men som likevel ikke er oppdaget og beskrevet av andre.

De anledningene kommer så altfor sjelden.

Men langt nede i enden av Parkveien i Oslo, ti minutters engasjert gange fra både Solli og Tjuvholmen, ligger Restaurant Kontrast i Guldsmeden Hotel litt øde for seg selv. Bortgjemt er det i alle fall.

Her i hotellets enkle spisesal skal Chef Mikael Svensson få oppfylle sin guttedrøm. Rommet minner lite om en ung skånegutts drømmer. Det er store rustfargede fliser, tunge løkformede lamper og enkle tremøbler. Kanskje han drømte om Nord-Afrika?

Det står i sterk kontrast til menyen.

Her har kjøkkensjefen latt seg inspirere av nordiske mattrender med lokale og økologiske råvarer der det lar seg gjøre.

Et titalls retter med kjente delikatesser som østers, kamskjell og lam er listet opp. Tanken er at du velger seg et utvalg retter til å begynne med og kanskje fyller på med noen flere etter hvert som du blir revet med.

Uten inndeling er det kun prisene som gir en indikasjon på hvor store de ulike rettene er. En tilnærming til måltidet som er vanlig både rundt Middelhavet og i Østen.

Disse kontrastene i miljø, råvarer og måltidets tilnærming er også synlig på tallerkenene. Kjøkkenet har en stødig hånd, og det er gjennomgående en fin balanse i smakene. Rettene følger den ny-nordiske stilen med keramiske tallerkener og de veloverveide, men samtidig tilsynelatende tilfeldige presentasjonene. Virkemidler vi kjenner igjen fra toppsteder som Maaemo, Ylajali og Bagatelle.

Likevel skiller Kontrast seg fra de andre, med en rausere bruk av salt. En smaksprofil som nok ikke er like nyskapende, men står nærmere det vi er vant til her hjemme.

Det er ikke alltid nødvendig å nyskape. Måltidet vårt er en studie i harmoniske smaker og strålende håndverk fra første munnfull.

Selv om maten gjennomgående er tilnærmet feilfri, er noen retter er likevel hevet over resten. For eksempel et nydelig kamskjell som etter et kort opphold i saltlake, for å stramme opp konsistensen, er skivet og servert rå med en søtlig misomajones og limegrønt wasabipulver. De fete og søtlige smakene fra både kamskjell og majones er i perfekt balanse med nødvendig kick fra wasabien.

Enda rikere er posjerte østers med blomkålkrem, syltet blomkål og dillolje. Syltingen bidrar med en friskhet som er uunnværlig for å bryte opp i en ellers mektig rett. Lammefilet med rødbeter, kålrot og geitost er også av samme høye klasse, og en svinekam med svor og herlig krydret blodpudding er ikke langt bak.

Servicen er inkluderende og entusiastisk, preget av en stolthet til produktet og faglig trygghet. Likevel aldri belærende, snarere tidvis leken. Det er i det hele lite å trekke for.

En rett med gottlandstrøffel og posjert egg er vellykket, om enn litt forutsigbar. Og etter å ha spist den ene smaksbomben etter den andre ligger forventningene til dessertene skyhøyt. De er også svært gode, men innfrir ikke helt.

Etter endt måltid sitter vi ikke riktig og hiver etter pusten, men er likevel grundig imponert. Restaurant Kontrast byr på alt som er bra med fornyingen av det nordiske kjøkken, uten mye av det som irriterer. Det er lett å spise seg mett og samtidig la seg imponere av vakre kreasjoner og harmoniske smaker.

Prisene er slett ikke avskrekkende, heller. Vi spiste så godt som hele menyen og endte opp med å betale drøyt 1500 kroner for to. Men den jordnære og imøtekommende servicen, samt det at du kan velge kun én hovedrett og dessert til rundt 300 kroner, gjør stedet perfekt til enhver anledning.

Mens vi venter på regningen, ringer herren ved nabobordet til en venn og forteller om perlen han har oppdaget.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?