Restaurantanmeldelse av Gamle Raadhus: Sommermat med historiesus

27. juli 2017Restaurant
TERNINGKAST 5: Gamle Raadhus får mye skryt, og litt kritikk, i denne ukens anmeldelse. Foto: Odin Jæger/VG
TERNINGKAST 5: Gamle Raadhus får mye skryt, og litt kritikk, i denne ukens anmeldelse. Foto: Odin Jæger/VG

Gamle Raadhus

Med tradisjonsbevissthet, trivsel og god mat er bakgården til Gamle Raadhus et utmerket sted å tilbringe en sensommerkveld i Oslo.

Ikke uten grunn forbinder mange den tradisjonelle oslorestauranten Gamle Raadhus med julebord og vinterhygge. Det er på en måte litt urettferdig, for restauranten ligger der hele året, den, og det har den gjort helt siden 1856. Bygget selv har en enda mye lenger historie, som strekker seg helt tilbake til Kristian IVs dager, da huset ved Kristiania torg var byens ubestridte storstue. Her har vært rådhus og fengsel, domstol og høyesterett, teater og rom for gudstjeneste og fest, samt privatboliger av forskjellig slag.

Ser man på navnene til dem som har eid eller frekventert huset, er det gamle kristianiafamilier så langt øyet rekker, flak av historien om en liten, dansk-norsk provinshovedstad som i våre dager er blitt så stor og ekspansjonsglad at den nesten har mistet sine egne røtter av syne.

Godt da at det ennå finnes steder som dette, der både nyere og eldre historie holdes i hevd og ære. I trengselen av glatte, funksjonelle spisesteder med omtrent like mye genuin atmosfære som en romstasjon og med så høy trendfaktor at stoppeklokka som teller ned til neste ombygging blir skrudd på straks ferdigattesten foreligger, er det velgjørende å besøke spisesteder der klokka stoppet allerede en gang i forrige århundre.

Og altså: Ikke bare til jul. For Gamle Raadhus har uteservering også, i bakgården, som er en liten oase midt i byen, romantisk og trivelig på gammelmåten.

Sommerserveringenes hovedproblem er at man ofte jukser med maten, man slurver og slumser og forlanger ågerpriser for nokså dårlige og enkle greier – mens pilsen flyter i stride strømmer. På Gamle Raadhus har man tatt grep for å holde den kulinariske standarden også i sommerhalvåret, og lykkes et godt stykke på vei. Når betjeningen dessuten er hyggelig og oppmerksom, men allikevel holder lave skuldre i sommervarmen, blir besøket vellykket.

To forretter, fem hovedretter og en varierende fast meny med 3-5 retter gir mange nok variasjonsmuligheter, og det er mulig å få et variert utvalg av vin på glass, også.

En appetittvekker med laks og gravet eggeplomme med estragonmajones var god og pent utført. Det samme gjaldt for en ballotine – en rull – av kveite omhyllet med nori-tang, som var kombinert med eplebiter, et artig, svartfarget potetgitter og rå brokkoli, som skapte fin kontrast både i smak og tekstur, dertil et fint skum og saus på blåskjellkraft samt karseolje. Allerede nå var hovedfeltet av norske uterestauranter passert, selv om St. Kristina-skinken var for tykt skåret.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

ASPARGES: Forretten «Variasjon på hvite og grønne asparges»med løjrom, rørosrømme og toast. Merk: Bildene er ikke tatt samtidig som anmelder besøkte stedet. Foto: Odin Jæger/VG
ASPARGES: Forretten «Variasjon på hvite og grønne asparges»med løjrom, rørosrømme og toast. Merk: Bildene er ikke tatt samtidig som anmelder besøkte stedet. Foto: Odin Jæger/VG

Hvite og grønne asparges med fritert eggeplomme, lakserogn og syltet rødløk som ga passelig syrlighet, var også vellykket, selv om de friterte eggeplommene var noe for harde. Pastrami av hval var også godt, kjøttet mørt og djervt krydret, og askesmaken fra brent vårløk passet bra til. Ellers var det uklart hva klumpen med massiv aprikoskompott hadde å gjøre der, og rømmen ville sikkert kledd en touch av pepperrot.

Riktig bra begynnelse altså, som bare ble understreket av en melkeposjert lysing med fennikel, brokkoli og ramsløkpuré, med noen dråper av chorizo-fett. En mild og myk sommerrett, på linje med den klassiske makrellen servert med rømme og tykke, syltede agurkskiver, som det imidlertid var tatt ut kuler av, formodentlig til en annen rett. Sparsommeligheten burde vært kamuflert bedre. Men fiskeskinnet var forbilledlig sprøtt og det fungerte fint med rød og gul bete til.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

AND: Andebryst og lår fra Holte gård i Drangedal med bakt selleripuré, glassert gulrot, nøtter og solbærsaus. Merk: Bildene er ikke tatt samtidig som anmelder besøkte stedet. Foto: Odin Jæger/VG
AND: Andebryst og lår fra Holte gård i Drangedal med bakt selleripuré, glassert gulrot, nøtter og solbærsaus. Merk: Bildene er ikke tatt samtidig som anmelder besøkte stedet. Foto: Odin Jæger/VG

Kjøttrettene hadde dessverre problemer. Andekjøttet var grått, ikke varmt, og badet i fett på sellerimos ble det litt uappetittelig. Kalvekjøttet var tørt, langt over ønsket stekegrad. Potetfondanten var nokså trist. Grønnsakene spenstige, men for rotete.

En liten nedtur, altså, men en finfin crème brûlée med syltynn skorpe, en god bringebærsorbé og syltet pære satte oss i bedre humør igjen. En enkel sjokoladeganache med utmerket espressois var heller ikke å forakte. De satte verdig punktum for en kveld som hadde kunnet bli kortere og like bra selv med bare én eller to retter, men som ikke ble mindre vellykket av å vare lenge.

-----------------------------------------------------

Publisert: 27.07.2017 kl. 14:41
Oppdatert: 28.07.2017 kl. 13:34


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?