Stor oversikt: Årets beste restauranter 2019
Fra ramen til ribs, dette er restaurantene som fikk terningkast 6 eller terningkast 5 i året som gikk.
På tampen av året passer det seg med en oppsummering av årets anmeldelser, og hvilke restauranter som endte opp med toppkarakter hos anmelderne.
Blant sekserne finner vi både noen nykommere, noen dyre, noen rimeligere - og en på en øy. Dette ble årets beste restauranter i våre anmeldelser:
– Nykommeren Stallen i Homansbyen i Oslo imponerer allerede i første sesong med et praktfullt, behagelig og harmonisk måltid i moderne norsk stil. Det er ikke langt til stjerneformen her, bare ikke stilen blir altfor trygg.
– Det er et ungt, men fullbefarent mannskap som står bak grytene hos Koks, langt ute i den færøyske villmarka. Etter mange års innsats kom den første Michelin-stjernen i 2017, i år kom den andre. Det er bare å knekke sparegrisen og dra i vesterled.
– Bula Neobistro er et ungt spisested i fin utvikling og et artig tilskudd til restaurantfloraen i Trondheim. Rettene er kreative og overraskende – og dessuten mettende. Svært mettende.
– Jeg elsker et fransk brasseri. Det er noe med tempoet og den levende pulsen av gjester som kommer og går, som får hver godbit til å smake litt bedre. Nye Brasserie Britannia i Trondheim gjør det riktig, og er på høyde med de aller beste.
– På Way Down South tar de seg tid til å la kjøttet røykes så lenge som det behøver mens kjøkkenet forbereder de glimrende siderettene. Servicen er hyggelig til stede uten å gå i veien slik den skal og gjester i alle aldre ser ut til trives. Det er i det hele tatt et trivelig sted å innta et spesielt velsmakende måltid som du kanskje må helt over Atlanterhavet for å få bedre.
– Vesle Bono i Oslo byr på det genuine italienske kjøkkenet, der presist og kompromissløst utført håndverk og kunnskapsrik respekt for råvarene går opp i en høyere opplevelse av smak, duft og stemning.
– Hoggorm oppleves mer som en kulinarisk lekegrind enn en tradisjonell pizzeria. Det er kult og rocka, men nær nok folkelig til at inngangsterskelen er lav. Det virker stundom tilfeldig at det er nettopp pizzaen som er lerret for den kreative drivkraften. Kokker som like gjerne kunne stått og tryllet bak grytene på noen av landets fjongere restauranter er hos Hoggorm hele tiden på hugget etter å formidle kvaliteten fra lokale produsenter i en uhøytidelig innpakning. Selv om kokkene tar håndverket på største alvor er det lekent å være gjest.
– Både håndverket og smakene på ramen-baren Hrímnir er i en klasse helt for seg selv.
– Ahaan betyr mat, og mat hadde vi fått. Nydelig og gledelig mat, til like nydelige og gledelige priser, skriver VGs anmelder.
– Hot Shop på Rodeløkka i utkanten av sentrum seiler opp som en av fjorårets mest spennende og vellykkede nykommere i Oslo. Et paradis av stor smak og stor trivsel.