Til hovedinnhold

Restaurantanmeldelse av Børsen Spiseri: Der nordhavet bruser

KLASSISK: Børsen serverer ferske råvarer fra Lofotens spiskammer, men med lite variasjonsmuligheter på menyen.
KLASSISK: Børsen serverer ferske råvarer fra Lofotens spiskammer, men med lite variasjonsmuligheter på menyen.
Børsen Spiseri
Prisnivå
$$

Børsen Spiseri i Svolvær serverer den trette og sultne lofotreisende et klassisk og deilig fiskemåltid i hyggelige omgivelser, men kan godt spille på enda et par strenger.

Om det er noe område i Norge som fortjener betegnelsen «magisk», så er det Lofoten. Et landskap mer spinnvilt enn disse alpene som stiger opp av havet, er det vel vanskelig å forestille seg. Man er ikke bare omgitt av lys og farger, dag og natt, men også av uforlignelige dufter og smaker av sjø og atter sjø.

En av bærebjelkene i landsdelens kulinariske liv, er Børsen Spiseri på Svinøya, en kort spasertur fra Svolvær sentrum, beliggende i en gammel brygge og med eget fiskebruk som leverer råvarene.

Det er sjelden noe godt tegn med lange menyer. Restauranter som driver med slikt, klarer for det meste ikke å levere høy kvalitet på så mange forskjellige retter. Det er derfor en god tommelfingerregel å gå på spisesteder som kjenner begrensningens kunst. Det gjør Børsen, heldigvis, men det kan bli i snaueste laget, også. Med kun to forretter, fem hovedretter og to desserter på spisekartet, er ikke variasjonsmulighetene særlig store for gjesten. Dette er egentlig det vesentligste ankepunktet mot en restaurantopplevelse som ellers var utmerket, i det store og hele.

Forretten «en smak av Lofoten».
Forretten «en smak av Lofoten».

Planken med «en smak av Lofoten» bød på en rulade av speket hvalkjøtt, så mørt at det smeltet på tungen. Det gjorde også den deilige røkte ishavsrøyen, der røyksmaken var intenst tilfredsstillende. Osten fra Aalan gård, derimot, gjorde for lite av seg – og dermed var det egentlig slutt. Litt slapp salat og litt grønnsaker bidro ikke med stort, og strengt tatt har vel Lofoten flere smaker enn dette å by på. Det er ikke vanskelig å forestille seg planken utvidet med et par munnfuller til – fra sild til kråkeboller, fra boknafisk til kamskjell: Mulighetene burde være mange.

Bolinhos, friterte boller av tørrfisk etter portugisisk forbilde, var veldig gode. Glovarme og sprø og servert med en god majones og en finfin ertestuing, gjorde de maksimalt ut av seg.

Tørrfisk bolinhos med ertepuré og aioli.
Tørrfisk bolinhos med ertepuré og aioli.

Så kom tørrfisken, et stort stykke, nærmest tindrende på pen tallerken, klassisk servert med gulrotstuing og masse eggesmør samt sprøstekt spekeskinke. Et skikkelig paradenummer, der fisken var dampet på sekundet riktig og flaket seg perfekt – og for en kvalitet! Det var så man hørte bruset fra Vestfjordens dyp og nordavinden når den stryker langs svaberg tørrfiskhjeller. Ingen ting kan slå gode råvarer – så får det heller våge seg at det ble mye gulrøtter i den søtlige, gode stuingen. Potetene var store, melne og vendt i smør og persille.

På den andre siden av bordet var kveiten blitt en tanke tørr – det skjer lett, men skal selvsagt ikke skje. Det ble heldigvis kompensert av en utmerket smørsaus med mye safran; en velprøvd kombinasjon. Dertil en myk og velsmakende potetmos, spenstig blomkål, rosenkål og purre.

Dampet tørrfiskfilet servert på gulrotstuing med eggesmør, potet og toppet med spekeskinke.
Dampet tørrfiskfilet servert på gulrotstuing med eggesmør, potet og toppet med spekeskinke.

Selv om høykvalitetsråvarer er viktigst, er selvsagt også miljøet viktig. På Børsen har man lagt seg på en kombinasjon av rustikke detaljer fra husets og Svolværs barske fortid – og klassisk restauranteleganse med hvite duker, tøyservietter og blankt bestikk. Det fungerer utmerket og skaper storstue. Servitørene var flinke og vennlige, og trivselsfaktoren høy for oss og øvrige gjester.

Ostekaken i glass kom som en slags tilslørte bondepiker med rabarbrasyltetøy og smuler av kakebunn på toppen. Ostekaken var silkemyk, rabarbrasmaken ikke for syrlig. En sjokoladenemesis smakte som nettopp dét – nådeløst godt, sjokoladetungt. Det var godt med fromasj på toppen, men det ble en tanke mektig etter en stund. Her ville det fungert like godt med en sorbé eller is.

Ostekake i glass.
Ostekake i glass.

Nå skulle jeg gjerne rapportert at til alle disse gode rettene fikk vi strålende viner på glass, fint avstemt til rettene, men variasjonsmulighetene ble i snaueste laget med en Riesling og en Chablis; i og for seg utmerkede begge to, men Rieslingen satt ikke spesielt godt til bolinhos-ene, mens Chablis var grei til kveiten. Når den ene kjører og den andre drikker, kan man like godt bestille hele flasker; det får være måte på ubalanse. Utvalget av hetviner til dessertene virket også litt tilfeldig. Så også her kan Børsen godt legge til rette for flere valg.

Men bevares, så trivelig det er i Lofoten.

PÅ BRYGGEN: En kort spasertur fra Svolvær sentrum finner du Børsen Spiseri.
PÅ BRYGGEN: En kort spasertur fra Svolvær sentrum finner du Børsen Spiseri.

Børsen Spiseri

Gunnar Bergs vei 2, 8300 Svolvær
Rorbu og fin restaurant under samme tak.
Forretter 165, hovedretter 275-375, desserter 145–155.
Valuta for pengene: God
Svinøy rorbuer byr også på overnatting i et levende fiskeværmiljø.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldels. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?