Restaurantanmeldelse av Hot Temper Chicken: Mat som er skapt for å deles

Fritert kylling, friterte poteter, makaronisalat, potemos og kålsalat.
Fritert kylling, friterte poteter, makaronisalat, potemos og kålsalat.
Foto: Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

Hot Temper Chicken

Oslo$$$$

Takeaway-stedet Hot Temper Chicken er grunn god nok til å ta turen til Toftes gate.

I Toftes gate gjemmer det seg et lite kjøkken som sparker fra seg. Du har kanskje sett det i sosiale medier. Folk med diplom i hendene, som har kjøpt kylling krydret med «Death». Bilder før og etter. Chilispising har de siste 15 årene vært god underholdning og et ritual, eller renselse unge gutter og menn må gjennom før de kan kalle seg unge menn og gutter. Fra danske «Chili Klaus» til det amerikanske Youtube-fenomenet «Hot Ones». Og de seks gutta på Hot Temper Chicken føyer seg godt inn i rekken. De serverer kylling med mye smak, og av høy kvalitet.

Overflaten er ruglete og full av krater og klumper som har tatt til seg den sterke sausen. Kyllingbitene er varme, sprø og lett oljete. Det knaser mellom tennene, saft fra kjøttet blander seg med den fete og sterke marinaden. Et plutselig øyeblikk av lykke akkurat i det kraften fra chilien treffer bak i munnhulen.

Så skjer det fort. En propp har løsnet i kroppen. Nå strømmer alt ut gjennom nese og øyne. Lykkefølelsen følger intensiteten til chilien. Varmen har glidd raskt over til en brennende følelse. Nå pipler svette ut av alle porer. Gåsehuden pulserer. Systemet er på høygir – det er som om det ikke vet hvordan det skal reagere på alt på en gang. Latteren som kom med alle tårene, dugger til brillene. Ikke det at det var noe å se mellom alt saltvannet.

DISKRET: Det er fort gjort å gå forbi Hot Temper Chicken. Se opp for et skilt på fortauet.
DISKRET: Det er fort gjort å gå forbi Hot Temper Chicken. Se opp for et skilt på fortauet.
Foto: Godt.no

En skive med syltet agurk demper flammene i munnen, om så for bare noen sekunder. Euforisk. Svett. Vondt og deilig. Et beger med yoghurt er redningen, melkefett er det eneste som hjelper. Det kapsler inn capsaicinet, men det er som å tisse mot skogbrann. Alt virker fåfengt. Tårer, snørr, slim – skyller ned med store glass med melk. Gleden er borte, tårene er ikke lenger av glede, det er bare smerte igjen nå. Det er kramper i magesekken, mellomgulvet vibrerer. Det virker som det aldri tar slutt.

Men flammene er ikke like høye som de var, det er mer glør som ulmer. Små bølger, som blir svakere. Det er mulig å puste gjennom nesen, øynene er ikke like såre og gjenklistret, pulsen er svakere. Euforien er tilbake. Haha, jeg vil ha en bit til.

Kyllingen kommer i ulike styrkegrader fra «country fried» via «norskville» og «nashville» til «reaper».
Kyllingen kommer i ulike styrkegrader fra «country fried» via «norskville» og «nashville» til «reaper».
Foto: Mathias Steinbru

Mange mener det var Prince's Hot Shack i Nashville som først begynte med sterk fritert fugl. Fritert kylling har vært viktig mat og inntektskilde i de svarte miljøene i de amerikanske sørstatene, men det ekstremt krydrede, kommer fra Prince’s. En grunn alene for å ta turen over til Nashville, mener mange.

Hot Temper Chicken er en grunn nok til å ta turen til Toftes gate også. Der det er gjort mange halvgode forsøk på fritert kylling i Oslo, er dette et skikkelig godt forsøk, og det lykkes på nær til det perfekte. Hvis du ikke vil oppleve det du ser på internett, så kan du fint velge en langt mildere variant. Kyllingen er like god og like saftig, helt uavhengig av styrke på krydderet.

Tilbehøret er like klassisk som kyllingen. En makaronisalat er salt, syrlig og myk, kålsalaten er søt og saftig, potetmos med saus på kyllingkraft er som fløyel, med en smak stor som en fransk saus.

De friterte potetene er dynket i krydder, men plassen i magen skal brukes på det andre tilbehøret og den friterte kyllingen. Denne kyllingen ble bestilt i styrke «nashville», det er midt på treet styrkemessig, bare hakket over «norskville». Du merker heten, og nesen åpner seg, man blir varm i kinnene, men alt ubehaget uteblir.

Til kyllingen drakk vi en pinot noir fra den nye verden, og det gikk overraskende bra. Det skal sies at det bare er når kyllingen er uten saus, for med den søte honning- og sennepsausen forsvinner all smak av annet enn kylling og honning og sennep. Kyllingen knaser, det strømmer ut saft fra det møre kjøttet og alt blander seg med den hete sausen. Det er vanskelig å slutte og spise. Det er salt, det er saftig og det er akkurat passe hett.

Hot Temper Chicken er god mat å ta med seg uansett hvor du skal. Du kommer til å bli godt tatt imot uansett hvor du kommer. For denne maten er som skapt for å dele, uansett hvilken styrke du velger.

Finn flere artikler:

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?