Restaurantanmeldelse av Hos Moi: Det er greit på Moi

HOS MOI: Kokk David Simon legger opp lange og erter, dagens høydepunkt mener Godts anmelder.
HOS MOI: Kokk David Simon legger opp lange og erter, dagens høydepunkt mener Godts anmelder.
Foto: Foto: Sondre Transeth
Mathias Steinbru

Hos Moi

$$$$

Bølgen er borte og Moi står tilbake alene. Det blir bedre mat av det, men det er et stykke igjen til fantastisk.

Trond Moi, kokken fra TV 2 og hvitevarereklamene, han som alltid smiler og som elsker basilikum, er det perfekte vertskap. I dag er vi heldige for han står selv i døra og ønsker gjestene velkommen. Stemningen settes umiddelbart med en lokal rosa gin og tonic med rabarbra fra Tronds private hage.

Hos Moi har sørlandsbyens flotteste beliggenhet - i solveggen, med utsikt over det lille havnebassenget ved fiskebrygga. Smilende menn med læraktig, solfylt hud og mokasiner speider etter båtnovisers underlige krumspring i bukta nedenfor, slik de har gjort i tyve år. For noen år siden var en tidligere idolvinner riktig så uheldig. Lyden av knust glassfiber er dyr. Ettersom korona har skutt fart i bruktbåtsalget, kan vi anta at stamkundene vil få nok å se på i år også.

Men her inne på restauranten er det den private hagen til Trond Moi som får mest oppmerksomhet. Alle retter har fått noe han dyrker i hagen sin. Å formidle selvforsyning og egendyrking i disse tider er prisverdig. Godt og friskt er det også.

Menyen hos Moi fremstår som et publikumsfrieri. Den virker nærmest som resultatet av en spørreundersøkelse blant passerende. Her er det noe for alle. Den spenner fra luksuriøse råvarer i form av rogn og villaks, til den mer ordinære burgeren. De har også kjøkkenets valg, i form av en smaksmeny på fem eller syv retter.

PÅ BRYGGEKANTEN: Det er ikke mye å utsett på utsikten Hos Moi.
PÅ BRYGGEKANTEN: Det er ikke mye å utsett på utsikten Hos Moi.
Foto: FOTO: Sondre Transeth

Villaks, ponzu, snacksagurk. En signaturrett i ti år. Laksen drukner litt i smaken av soya, men den grønne chilien, vårløken og koriander gjør det hele til en behagelig smaksbombe.

Et slags forsøk på hyllest til de første grønnsakene, primørene, kommer skeivt ut. De små fine gulerøttene fra Hesnes mister det som gjør en gulrot skikkelig god. Et pulver på sjøgress og beinmarg ligger pent i de syltede, halve løkene. Smør blir lagt over med en skje. En moden champagne kjemper en tapt kamp mot alt det søte. Det blir for søtt og syrlig og det salte er nærmest fraværende.

FISKEBRYGGA: Restaurant Hos Moi ligger på Fiskebrygga i Kristiansand og servicen er blid, myk og trivelig.
FISKEBRYGGA: Restaurant Hos Moi ligger på Fiskebrygga i Kristiansand og servicen er blid, myk og trivelig.
Foto: FOTO: Sondre Transeth

En sjøkreps og hummersuppe er fyldig og rund. En olje av basilikum flyter pent på den skummende suppa. En sylta sellerirot tilfører ikke den syren som suppa hadde trengt. Suppa serveres av en levende konfettikanon, Moi kaster blomster i lufta over oss.

Servicen på brygga er av det sørlandske slaget: Den er blid, myk og trivelig. I tillegg er det sol, musikk og mengder med gin og tonic. Det er festlig her også på en tirsdag!

«Dette skal være det siste jeg spiser før jeg dør», sier Moi, «12 kamskjell og en god Chardonnay.»

På bordet kom det ett kamskjell. Muskelen ligger i skjellet dekket av en redusert beurre blanc tilsatt fløte. Store lakserogn drukner i smørsausen og karrismør smaksetter det hele sammen med friterte kapers. Det blir tungt og fett.

Klarer du flere enn ti av disse er du nærmere døden enn noen gang. Men en død påført av smør, fløte og kamskjell er kanskje ikke den verste veien å gå på.

SALAT FRA HAGEN: Løpstikke, bjørnerot, hønsegress og kjørvel fra kokkens egen hage, serveres til godt tilberedt lange og grønne erter.
SALAT FRA HAGEN: Løpstikke, bjørnerot, hønsegress og kjørvel fra kokkens egen hage, serveres til godt tilberedt lange og grønne erter.
Foto: Sondre Transeth

En lange med sommerlige erter og salat fra hagen til Trond. Fisken er godt tilberedt og det søtlige og grønne i ertene underbygger den friske, lett salte og gode fiskesmaken. Dette er kveldens høydepunkt. Løpstikke, bjørnerot, hønsegress og kjørvel - en deilig salat som ligger over ertene.

En indrefilet av okse serveres med sommerløk og rødvinssaus. Det er godt, men ikke spennende. Retten fremstår som en hit av Rolling Stones - du nynner med, og faren din er nok i ekstase, men det fremstår ikke friskt. Det er ikke noe galt med gamle schlagere, men nostalgi er ofte best i små biter.

SØTT PUNKTUM: En søt og god avslutning, men kokkene burde tatt seg en tur i blåbærskogen, mener Godts anmelder.
SØTT PUNKTUM: En søt og god avslutning, men kokkene burde tatt seg en tur i blåbærskogen, mener Godts anmelder.
Foto: FOTO: Sondre Transeth

En sorbét med pasjonsfrukt, appelsinkrem og bær fra hagen er en søt og god avslutning. Bringebærene kommer fra hagen, men blåbærene kommer hverken fra hagen eller skogen, de er fra Nederland. Her hadde kjøkkenet gjort både seg selv og gjestene en tjeneste ved en kort bærtur i skogen.

Det er greit hos Moi. På Sørlandet betyr greit alt fra helt greit til fantastisk. Det er tonefallet på ordene før greit som angir hvor greit alt er. På brygga under solen er alt greit. Men maten, den er grei. Moi er på vei mot en grønnere meny. Han kan med trygghet kutte mange av de gamle traverne.

Har du lyst til å lese flere restaurantanmeldelser? Vi har samlet alle våre anmeldelser HER!

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?