Restaurantanmeldelse av Frukt & Grønt: Drammens stolthet

17. august 2017Restaurant
TERNINGKAST 5: VGs restaurantanmelder triller terningkast 5 til drammensrestauranten Frukt & Grønt. Foto: Frode Hansen/VG
TERNINGKAST 5: VGs restaurantanmelder triller terningkast 5 til drammensrestauranten Frukt & Grønt. Foto: Frode Hansen/VG

Frukt & Grønt

Er du sulten i Drammen skal du spise på Frukt & Grønt.

Drammen er ingen typisk helgedestinasjon for restaurantelskere. Mitt lengste besøk i Drammen før kveldens middag var i forbindelse med et nattogstopp på vei fra Bergen. Jeg er så lite kjent i området at sist jeg var på gjennomreise kjørte jeg meg bort. Byens kulinariske tilbud hører vi lite om, men den trendige nabolagsrestauranten Frukt & Grønt snakkes det om helt inn i Tigerstaden.

Innefor de grønne fløyelsgardinene i vindfanget kan man begynne å ane hvorfor også oslofolk føler seg hjemme. Fra polert betonggulv og eksponerte ventilasjonskanaler til nakne lysstoffrør i taket og alt derimellom er interiøret nokså likt det du ofte finner i Oslo øst. Småbordene i lyst treverk og den markante vinbaren midt i mot inngangen har likevel sin sjarm. Akkompagnert av hvite vegger med småfliser opp til skulderhøyde minner lokalet litt om en slakterforretning fra midt på 1970-tallet.

Menyen er strålende enkel. Et svært fokusert utvalg av to forretter, to hovedretter og to desserter kan enten bestilles hver for seg eller kombineres til en treretter for 450 kroner. Vår spesielt kompetente og ikke minst faglig trygge servitør forteller oss at disse rettene byttes ut ofte. Dette er selvsagt nøkkelen til suksess med en slik begrenset meny. På den måten sikrer man at stamgjester får variasjon i valgmulighetene over tid, mens kjøkkenet kan konsentrere seg om å perfeksjonere få retter av gangen.

Dette valget er vellykket, for maten er velsmakende og holder høyt, om ikke førsteklasses nivå. Serveringen er allikevel kveldens første høydepunkt. Frukt & Grønt er et uformelt spisested. Likevel er alle serveringspersonalets bevegelser gjennomtenkte. I tillegg til deres gode kjennskap til både meny og drikkevarer dirigerer de gjestene inn på et spor hvor de vet at publikum vil trives. Hvis de i tillegg tok seg tid til le eller i det minste knise av nabobordets halvtørre vitser hadde servicen vært fullkommen.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

MENY: Anmelderen beskriver menyen som «strålende enkel». Foto: Frode Hansen/VG
MENY: Anmelderen beskriver menyen som «strålende enkel». Foto: Frode Hansen/VG

Kvelden byr også på flere kulinariske høydepunkt. Aller best er en forrett av pannestekte asparges med god tyggemotstand, servert med en mør og salt serranoskinke. Ristede gresskarkjerner er drysset over det hele for å gi en det knasende tekstur, mens et luftig, men fyldig skum laget på den lokale osten Holtefjell binder rettens øvrige komponenter sammen.

En enkel kalvetartar med habanero-majones, syrlige og syltede grønne jordbær er dekket med finrevet Hadelands-cheddar fra ysteriet på Thorbjørnrud Hotell. Sammen blir det kremet og rikt. Selve tartaren er kun tilsmakt med salt og pepper, mens majonesen har et markant sting.

Begge dessertene faller også i smak. Likevel er den med så vel friske som syltede jordbær og en sitron- og ingefæriskrem min personlige favoritt.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

FORNØYD: VGs anmeldere mener at drammensere bør besøke Frukt & Grønt. Foto: Frode Hansen/VG
FORNØYD: VGs anmeldere mener at drammensere bør besøke Frukt & Grønt. Foto: Frode Hansen/VG

Måltidets største utfordring er hovedretten «Dagens fangst» som er en slags fattigmannspaella laget på risoni med hjerteskjell, blåskjell, scampi og en irrgrønn løpstikkemajones. Det er en flott rett med masser av smak. Risonien, som er en liten risformet pasta, er kokt med akkar i vannet og har en dyp smak av sjømat som danner bakteppe for resten. Majonesen byr på et behagelig taktskifte med sin krydrede karakter. Retten er mektigere en jeg først antok, men to blåskjell og like mange hjerteskjell er ikke nok proteiner til en hovedrett. Dette vet kjøkkenet og har lagt til tre mellomstore scampi fra andre siden av jordkloden for å kompensere.

Ikke bare passer denne frossenreken fra Asia dårlig i en rett som heter «Dagens fangst». Den harmonerer heller ikke med resten av menyen som i stor grad benytter seg av lokale råvarer som ostene Holtefjell og Hadelandscheddar, ølet Eiker Floral og kylling fra Holte gård. Jeg klarer ikke forstå hvorfor de ikke i stedet bruker akkaren som likevel har satt sitt preg på smaksbildet gjennom risonien.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

TO DESSERTER: Anmelderen skriver at begge dessertene faller i smak. Foto: Frode Hansen/VG
TO DESSERTER: Anmelderen skriver at begge dessertene faller i smak. Foto: Frode Hansen/VG

Den andre hovedretten holder ikke samme høye nivå. Den er god, men oppleves mer hverdagslig. Likevel er valget av reker kveldens eneste virkelige blemme. Et unødvendig feilskjær som jeg har valgt å trekke for. Prisnivået er fornuftig og passer godt til stedets uformelle profil. Det er i det hele tatt et utmerket spisested. Frukt & Grønt er absolutt en restaurant drammensere bør både bruke og skryte av.

-----------

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Poenggivningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. Uansett type spisested, blir alle bedømt etter graden av måloppnåelse i forhold til hva som er å forvente ifølge restaurantens sjanger og ambisjon.

Restaurantene blir besøkt én gang, men med fornyet besøk hvis første besøk skulle indikere at det blir gitt terningkast 1. Anmelderne ser bort fra hendelige arbeidsuhell, men forsøker å bedømme helhet og mønstre.

6 angir en usedvanlig vellykket opplevelse, langt over forventet

5 angir en meget god opplevelse, bedre enn forventet

4 angir en god opplevelse, omtrent som forventet

3 angir en skuffende opplevelse, noe dårligere enn forventet

2 angir en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

1 angir en usedvanlig dårlig opplevelse med en rekke forhold under enhver kritikk

Merk at bildene tas på en annen dag enn anmelderen er der.

Publisert: 17.08.2017 kl. 15:00


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?