Restaurantanmeldelse av Kverneriet: Bra burger

16. november 2017Restaurant
TERNINGKAST 5: – Maten er som lokalet - gjennomtenkt, sier VGs anmelder. Les hele anmeldelsen her! Foto: Mattis Sandblad/VG
TERNINGKAST 5: – Maten er som lokalet - gjennomtenkt, sier VGs anmelder. Les hele anmeldelsen her! Foto: Mattis Sandblad/VG

Kverneriet, Solli

 Kverneriet på Solli plass byr på vellaget tohåndsmat i fine omgivelser.

Jeg har gledet meg til å besøke Kverneriet på Solli plass. Jeg har nemlig spist burger på Kverneriet før. Like etter at mini-kjeden fra Vestfold åpnet sin første og inntil nylig eneste avdeling i Oslo på Majorstua var jeg på plass.

Den gangen skrev jeg om mitt livslange kjærlighetsforhold til burgere og tok et dypdykk i betydningen av burgerens ulike komponenter mens jeg etter beste evne skrøt av måltidet. Men kan oppfølgeren være like bra?

Før Kverneriet åpnet på Majorstua var byens beste burgeropplevelser forbeholdt østkanten. Med fjong adresse fulgte også en annen forventing til miljø og fargevalg som var både gjennomtenkt og kostbar. Men om det var forseggjort på Majorstua er interiøret regelrett voksent her på Solli plass.

Ytterst i lokalet møter vi en stor bar med travle bartendere som lager drinker med ferske frukter og velduftende urter bak en glattpolert steinplate. Barens størrelse og plassering ved døren skyldes nok at Kverneriet ønsker å ta sin del av utelivsomsetningen rundt Solli plass. Det tunge lokalet har tepper på gulvet, fasadevinduene er store og veggene hvitmalte med utallige speil i intrikat listverk. I spisesalen er det pene lange sofabenker med rett rygg. På rekke og rad gir de meg assosiasjoner til 1980-tallets klasserom.

Vi setter oss med menyen i baren og håper at vi unngår å bli sendt til rektors kontor.

Artikkelen fortsetter under bildet

I BAREN: Kverneriet Solli plass har en spennende drink-meny. Foto: Mattis Sandblad
I BAREN: Kverneriet Solli plass har en spennende drink-meny. Foto: Mattis Sandblad

I tillegg til ni burgere og tre ulike typer pommes frites består menyen av en håndfull sideretter som coleslaw og løkringer, samt like mange såkalte fremtidige klassikere som caesarsalat og fish-’n’-chips. Det omfattende utvalget gjør Kverneriet spesielt velegnet for vennegjenger hvor ikke alle er like begeistret for burger.

Siderettene jeg smaker på er gode og fortjener sin plass på menyen, men det er de lekne burgervariantene som imponerer mest.

Aller best denne kvelden er månedens burger «Onionized», som jeg akkurat rakk å bestille før den ble erstattet ved månedsskiftet. Brødet er dekket med en behagelig mild aioli uten for mye sting, mens syltet rødløk frisker opp salaten under kjøttbiten. Smeltet sveitsisk ost, med akkurat nok karakter til å markere seg uten å dominere, dekker kjøttet, og helt på toppen ligger fritert hvitløkschips og en kraftig løkmarmelade. Den syrlige løken står i skarp kontrast til kjøttbitens mektige fedme og skaper et harmonisk helhetsinntrykk. Hver bit er stappfull med umami, den litt ubestemmelige og herlig kjøttfulle smaken. Det er en herlig burger som fortjener en mer permanent plass på menyen.

«Barbecue Dreams» er nesten like vellykket. Den samme velsmakende kjøttbiten serveres her med den majonesbaserte råkostsalaten coleslaw, barbecuesaus, bacon, en smaksrik cheddar og friterte små skiver sjalottløk. Det er en fin blanding av salt, søtt og syrlig. Et kraftfullt smaksregister som støttes av knasende sprø løkringer. Hvis jeg skal være veldig streng, er det tendenser til at de mange smakene slår hverandre ihjel. Kanskje det er nok å redigere bort den markante karven i majonessalaten.

Artikkelen fortsetter under bildet

GODT HÅNDVERK: – Den tykke pommes frites-en er også et godt håndverksprodukt, sier anmelderen. Foto: Mattis Sandblad
GODT HÅNDVERK: – Den tykke pommes frites-en er også et godt håndverksprodukt, sier anmelderen. Foto: Mattis Sandblad

Den tykke pommes frites-en er også et godt håndverksprodukt. Den enkleste av husets tre ulike pommes frites er langt bedre enn de to fjongere variantene med parmesan og trøffelolje. Men alle er varmebehandlet tre ganger, noe som gir en karakteristisk tekstur med sprø skorpe og silkemyk kjerne. Husets egen hamburgerdressing, kalt «Burgler», har fint balansert syre og gjør seg utmerket som dip.

Maten er altså som lokalet – gjennomtenkt. Her våger man å utfordre rammer uten at kjøkkenet ser ut til å miste fokus på at det skal smake godt. Denne høstkvelden er lokalet fullt av unge og gamle gjester i all slags ærend. Vellaget mat i fine omgivelser er åpenbart lett å like. Kverneriet på Solli plass er vel så godt som kjedens andre avdelinger. Det er en pyntet møteplass som passer aller best til de som elsker en god burger, men helst vil unngå tradisjonelle burgerbuler.

Publisert: 16.11.2017 kl. 15:35
Oppdatert: 17.11.2017 kl. 09:03


Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?