Restaurantanmeldelse av Theka: Gatematen ruler

MIDT I BLINKEN: VGs anmelder er svært fornøyd med gatemat-rettene han får servert på Theka. Foto: Mattis Sandblad/VG
MIDT I BLINKEN: VGs anmelder er svært fornøyd med gatemat-rettene han får servert på Theka. Foto: Mattis Sandblad/VG
Erik Fosnes Hansen

Theka Olaf Ryes plass 10 0552 Oslo Telefon: 22 35 35 33 Web: www.theka.no

På Theka i Oslo tar man et skritt vekk fra den tradisjonelle, indiske restauranten og utvider repertoaret – til glede for alle som vanker i Grünerløkkas gater.

De små, sprø kulene fylt med potetmos og kryddervann – gol gappe – nærmest eksploderte i munnen og etterlot seg en appetittvekkende, syrlig velsmak. På bordet foran oss tårnet godsakene seg opp, og det var allerede klart at den indiske gatematen kom til å ta innersvingen på oss denne kvelden.

Da det indiske kjøkken i tiårene etter krigen erobret den vestlige verden, skjedde det fremfor alt gjennom gryterettene. Leseren kjenner dem: Små metallfat, fylt til randen med godsaker fra kjele eller tandoorovn. Oftest lam eller kylling, som kan varieres med et utall forskjellige sauser, krydderblandinger og styrkegrader. Dertil ris og tilbehør som nan, chutneys, dal og så videre. En av grunnene til at denne maten fant veien til verdens
hjerter, er nok at den er variasjoner over et lettforståelig tema, med tydelige smaker, og samtidig mettende og delikat. Dermed er det duket for en restaurantkveld med kobberfat over stemningsfulle bluss, fargerike duker på bordene, servitører i klassisk antrekk, messingelefanter på veggene og generelt høy mumsefaktor. Denne formelen er omtrent lik over alt, fordi den er en absolutt vinnerformel. Men det indiske kjøkken har selvsagt mange flere strenger å spille på enn gryterettene.

En av de viktigste internasjonale trendene for tiden, er å løfte gatematen opp på et høyere, kulinarisk nivå og inn i restaurantene. Eksponenter for denne trenden er i Oslo for eksempel C'est la bab (kebab) og Plah Ahaan (thai-gatemat). Theka på Grünerløkka ligger nok nærmere den opprinnelige, indiske gatematen – men serverer også klassiske middagsretter fra gryte og tandoor. En mellomting, altså.

Det er først og fremst gatematen som er interessant her, småretter egnet for rask fortæring og til en rimelig penge. Midt i blinken for et travelt, urbant publikum – og gjestene denne kvelden kom i allslags variasjoner, fra vennegjenger som bare skulle ha litt snacks til det gode, norskbryggede ølet etter indisk oppskrift, til voksne par som skulle spise full middag. Lokalet og uteserveringen er befriende uformelt, og de broderte dukene må man se langt etter.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

RASKT LEVERT: Smårettene kom raskt og i gode mengder, mener vår anmelder. Her er det et fat med tikki chaat- krydret potet fylt med urter og kikerter, og til høyre gol gappe - sprø kuler fylt med potetmos og kryddervann. Foto: Mattis Sandblad/VG
RASKT LEVERT: Smårettene kom raskt og i gode mengder, mener vår anmelder. Her er det et fat med tikki chaat- krydret potet fylt med urter og kikerter, og til høyre gol gappe - sprø kuler fylt med potetmos og kryddervann. Foto: Mattis Sandblad/VG

Men man behøver ikke se langt etter maten. Den kommer raskt, og den kommer i
mengder. Her er det egentlig nok med to-tre småretter for å bli mett, og de kan bestilles
én og én, eller som ferdige, treretters menyer til lunsj og middag. Vår vennlige servitør
hjalp oss å sette sammen et eget løp. Etter de nevnte krydderkulene kastet vi oss over hver vår papad masala, der det tradisjonelle flatbrødet var formet som skåler, fylt med kikerter, krydderurter og annet godt. Det var fint balansert i smak og tekstur, og den røffe presentasjonen bare forsterket gatematpreget.

Så gikk vi løs på en porsjon tikki chaat, friterte, krydrede poteter fylt med kikerter og urter. Her var mumsefaktoren svært høy. Poteten er – tross sitt amerikanske opphav – en like viktig del av det indiske kjøkken som av det norske, men brukes adskillig mer kreativt. India er verdens neststørste potetprodusent, og i tillegg til å være viktig drøyingsmat, er poteten også en suveren bærer for andre smaker – som her, for en skarp og aromatisk krydderblanding, dertil raita, kikerter, rødløk og urter. Det var rett og slett supergodt.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

GODT OG BLANDET: Hovedrettene falt ikke i like god smak hos vår anmelder, men fatet med en miks fra tandooriovnen var helt utmerket. Foto: Mattis Sandblad/VG
GODT OG BLANDET: Hovedrettene falt ikke i like god smak hos vår anmelder, men fatet med en miks fra tandooriovnen var helt utmerket. Foto: Mattis Sandblad/VG

Samosaene, fylt med kikerter og løk, var også gode, men deigen var litt for tykk og ikke helt gjennomstekt, og hadde derfor ikke det fornødne, knasende sprø preget. Det var kveld, så vi måtte jo prøve to mer klassiske middagsretter, også. En kyllingrett med hint av mango var grei og god, men kyllingen var dessverre blitt for tørr. Fatet med en miks fra tandoorovnen var derimot helt utmerket, med saftige stykker og en aromatisk, ikke for tykk saus som satte sterk spiss på det hele. En peshawari nan med masse nøttesmak samt et batteri av chutneyer bidro til totalopplevelsen. Dessert kunne ikke komme på tale etter denne finalen, men jeg er sikker på at de holdt stilen. Allikevel: Middagsrettene befant seg mer innenfor det velkjente og trygge. Her er det først og fremst gatematen som ruler.

Premisser for VGs restaurantanmeldelser

Anmeldelsen er et øyeblikksbilde av et måltid, en subjektiv vurdering av måltidet anmelderen blir servert der og da. Anmelderen og Godts redaksjon velger hvilke restauranter som anmeldeles. Restauranten blir i utgangspunktet besøkt én gang.

Terningen reflekterer en helhetsopplevelse, der mat, service, og stemning bedømmes samlet. En restaurant bedømmes etter ambisjon og restaurantens tilhørende kategori og sjanger. Anmelderne ser bort fra åpenbare arbeidsuhell.

usedvanlig god opplevelse

meget god opplevelse

god opplevelse

en grei opplevelse med en del feil og mangler

en dårlig opplevelse med flere feil og mangler

usedvanlig dårlig opplevelse

Har du kommentarer til anmeldelsen? Si din mening i kommentarfeltet, eller skriv en kronikk og send den til debatt@vg.no.

Godts ukemeny

Siste i Restaurant

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?